kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Remek napok a Vitorlázórepülő Bajnokságon

vitorla30211Hat versenynapot tartottak meg a 30. Szlovén Országos Felnőtt és Ifjúsági Vitorlázórepülő Bajnokságon, melynek rendezője a Muraszombati Aeroklub volt.

A bajnokság lehetővé tette, hogy a hazai mezőny mellett a nyílt osztályban külföldi versenyzők is részt vegyenek. A 46 pilóta a magyar, az osztrák és a horvát légteret is célba vehette, a napi feladatok 100 és 400 kilométer között váltakoztak. A rendező az elért pontszámok alapján a napi győztesek mellett az összesített nyerteseket díjazta vasárnap. Az ifjúsági mezőnyben Travner Mark győzött az AK Celje színeiben.

vitorla30212Jurhar Jernej, a házigazda Aeroklub versenyzője a hatodik helyen zárt. Az ifjú pilóta elégedett volt a verseny során mutatott teljesítménnyel, különösen, hogy ez volt az első viadala. Jurhar kiemelte, számára rengeteg élvezetet és szépséget jelent a vitorlázórepülés a versenyzés mellett, de ami a legfontosabb, hogy a biztonságot szem előtt tartva mindenki épségben térjen haza.

A klubosztályban a felnőtteknél Stariha Janez, az ASC Lesce versenyzője lett a legjobb. – Mindegyik repülésem nagyon tanulságos és szép volt, megpróbáltam megfelelő irányban jó pályákat, vonalakat keresni – nyilatkozta a korábban légiforgalmi pilóta versenyző, majd leszögezte: – Mindig kellemes élményekkel távozom a Muravidékről. Itt lettem jugoszláv bajnok is 1978-ban – majd hozzátette, többször megtörtént, hogy az időjárási körülmények nem tették lehetővé a repüléseket, most viszont hat versenynapjuk is volt, és nagyon élvezték. 

Nyílt géposztályban Stariha klubtársa, Pristavec Boštjan diadalmaskodott, aki Grand Prix versenyeken is repül 18 méteres géposztályban, regattarajttal. Szeptemberben a franciaországi világbajnokságra készül. A dobogósoknak Marác Község polgármestere, Glavač Alojz adta át a díjakat.

Gönc Edit

 

 

MCSi Design