kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Jó az íjászközösség

sport ij3721A maribori Pohorjén rendezett 3D íjászati Európa-bajnokságon Horvat Kristijan ezüstérmet szerzett. A Lendvai Íjászegyesület versenyzője a vadászreflex szám vegyes küzdelmeiben jeleskedett Pavačič Mojca oldalán.

Igaz, hogy nem vegyesben, hanem egyéniben számítottam jó eredményre, de ott nem sikerült teljesítenem az elvárásaimat. A kieséses szakaszban az angol ellenfél búcsúztatott a további küzdelmektől. Vegyesben viszont sikerült a döntőbe jutás. Mojcával a selejtezőkben már az első versenynapon éreztük, hogy van lehetőségünk bejutni a legjobb négy közé. Aztán a negyedik legjobb eredményünk lett és az első helyen kiemelt olasz Donati-Pittaluga párost kaptuk. Itt már négy-négy vessző állt rendelkezésünkre. Nagy koncentrációra volt szükség. Szoros küzdelemben, 58:57 arányban sikerült megnyernünk a párharcot, ami azt jelentette, hogy az aranyéremért csatázhattunk. Ellenfelünk a dán Holten-Christiansen duó volt, mely 66:59-es eredménnyel nyerte meg a küzdelmet és léphetett a dobogó legfelső fokára. Az ezüstéremnek azonban nagyon örülök, kiváló eredmény. Az ilyen szintű teljesítményhez szisztematikus munka, rendszeres edzés és sok versenytapasztalat szükséges” – mondta a kiváló eredmény kapcsán a csentei íjász.

Horvat négy éve tagja a szlovén válogatott keretnek. Mint elmesélte, későn kezdett el érdeklődni a sportág iránt. Hét éve történt, hogy versenyen először ált lőállásba, de ezt követően nem volt megállás. Rövid, de eredményes eddigi pályafutása alatt országos bajnokságot, Adria Kupasorozatot is nyert. Elmondása szerint minden egyes verseny kihívás elé állítja. „A feszültséggel, a nyomással is meg kell küzdeni, mely általában verseny közben szokott jelentkezni. Edzés közben ugyanis viszonylag nyugodt körülmények között tud gyakorolni az ember. Megtapasztalja, hogy mire képes mentálisan és milyen a fizikális felkészültsége. A versenyszituáció azonban más. A megváltozott helyzettel meg kell tudni küzdeni. Nézők, kamerák vannak a pálya szélén. Mindez jelentősen befolyásolja a versenyző eredményét.”

Horvat Kristijan eddig négy nagy nemzetközi 3D-s íjászversenyen volt jelen, a franciaországi világbajnokságot a göteborgi Európa-bajnokság követte, tagja volt a kanadai világbajnokságra kijutott válogatottnak, most a maribori kontinensviadalról hozta el az ezüstérmet. Gyakorolni otthon, valamint az egyesület petesházi pályáján céltáblákkal, a speciális állatfigurákkal azonban csak a versenyeken tud találkozni, ezért is érdemes minél több 3D-s viadalon részt venni. A 3D-s íjászatban ugyanis a célok a versenyzőtől maximum 45 méternyire elhelyezett, kicsi és nagy, élethű állatfigurák felrajzolt célkörökkel.

A környezete büszke a sportoló teljesítményeire, ő pedig a hozzá illő szerénységgel vallja: „Sosem késő elkezdeni. Erdőt, mezőt járunk. Nem ülünk a tévé előtt, nem nyomkodjuk a telefont. Együtt van a család a sportban is. Különböző helyeket, országokat ismerünk meg. Jó az íjászközösség. És szeretném minél tovább folyatni. A tervünk a Vinárum toronyhoz közel eső erdős részen egy 3D-s gyakorlópálya felállítása, amivel gazdagíthatnánk a város idegenforgalmi kínálatát is.”

Gönc Edit

 

 

 

MCSi Design