kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Lendva előkelő helyen van a tollaslabdatérképen

tollas41211A lendvai Mladost Tollaslabdaklubnál a szlovén szövetségi kapitányként folytató Pesehonov Denis utódja Petrič Luka lett. Versenyzői karrierje során korosztályos és felnőtt bajnokságokon állhatott a dobogó legfelső fokán, szlovén válogatottként pedig Európa-bajnokságokon és világbajnokságon is szerepelt. Ausztriában, Németországban és Svájcban is játszott ottani klubok színeiben. Játékospályafutása befejezése után edzőként Mariborban a Branik Tollaslabdaklubnál dolgozott és tollaslabda-akadémiát működtetett.

– Lendva előkelő helyen szerepel a szlovén tollaslabdatérképen. Idén negyvenedik évfordulóját ünnepli a klub, ami szép hagyományra utal a sport megmaradásában, fejlesztésében. Az ifjú reménységek, akikkel dolgozunk, országos szinten nagyon jó eredményeket mutatnak fel, többen a saját korosztályukban országos bajnokok is, a válogatottban is szerepet kapnak. Tehát jelentős potenciál van, csak dolgozni kell velük, és a korábbi edző, Pesehonov Denis által kijelölt úton kell haladni – mondta beszélgetésünk elején az új edző. 

A játékosok számára fontosak a mutatók. Mik a hibák, mi az, amiben fejlődtek, mennyire gyors a játékuk?

tollas4121– Szeretném a versenyzői pályafutásom alatt megtanultakat, tapasztaltakat továbbadni. Több edzővel dolgoztam együtt, mindegyikük hozzáadott valamit a fejlődésemhez, a játékomhoz. Szinte az egész világot bejártam a tollaslabda révén. Követtem a játék fejlődését Amerikában, Ázsiában, az európai tollashatalomnak számító Dániában, és mindenhol tanultam valamit. Ezt igyekszem átadni az ifjú versenyzőknek.

– Van Lendvának olyan versenyzője, akinek reális, de egyúttal magas célkitűzései vannak, és kész áldozatot is hozni a csúcsteljesítmény eléréséhez?

-  Igen, többen is vannak. Itt megemlíthetem Anelt és a lányokat, Nikát és Ivát. Majd meglátjuk, hogy az általuk befektetett munka mire lesz elég. Lendva különleges olyan szempontból, hogy kicsi város, és az általános iskola befejezését követően már nem itt, hanem más városokban tanulnak tovább. De szinte minden esetben Mariborban vagy Ljubljanában folytatják az egyetemi tanulmányaikat. Ami azt jelenti, hogy a klub elveszíti őket, ahogyan átkerülnek az ifjúsági vagy felnőtt mezőnybe. Ugyan maradnak klubtagok, de az edzéseken nem tudunk velük foglalkozni. Most első látásra úgy vélem, hogy erősíteni, bővíteni kell az utánpótlásnevelő bázist. Amire jó lehet a klub által szervezett nyílt nap is. Az a célunk, hogy minél több első és második osztályos tanuló érdeklődést mutasson a sportág iránt, hogy az alapoktól kezdve dolgozhassunk velük.

– Hogyan sikerült a tollaslabda reklámozása az iskolákban?

– Úgy gondolom, jól sikerült. A beiratkozást, az edzések menetét plakátokkal hirdettük, és a tanároktól is segítséget kaptunk a népszerűsítésnél, hiszen az iskolai tollaslabdaszakkört két testnevelőtanár, Gyurkač Renata és Šendlinger Igor vezeti, akik szép számú gyerekkel foglalkoznak. Ez a klub merítési bázisa.

Hac Györkös Anel bronzérmet nyert

 

tollas dubrovnik 4121

A múlt hétvégén Dubrovnikban rendezték meg a Croatia VALAMAR Junior Open 2021 nemzetközi korosztályos tollaslabdatornát, melyen a lendvai BK Mladost is képviseltette magát. Tizenegy országból, három kontinensről nagy létszámú nevező, látványos, küzdelmes mérkőzések és jó hangulat jellemezte a háromnapos eseményt. Hac Györkös Anel egyéniben és fiú párosban lépett pályára. Egyéniben nehéz sorsolása volt, már az első fordulóban befejezte a szereplést, az indiai Advit Bhargava magabiztos játékkal, két szettben 21:7-es és 21:11-es eredménnyel búcsúztatta őt. Fiú párosban viszont jobban ment a lendvai tollaslabdázónak, aki a BK Kungota színeiben szereplő Koroša Mark oldalán menetelt. A nyolcaddöntőben egy román–norvég duó ellen nyertek, majd a negyeddöntőben a régi ismerős Zupančič Nik – Perič Marovt Jaka szlovén párossal néztek farkasszemet. A győzelemmel Anel és Mark bejutott az elődöntőbe, ahol kétszettes mérkőzésen maradt alul az indiai Agarwal–Gagne párossal szemben, így végül a szlovén duó bronzérmet szerzett.

 

Gönc Edit

MCSi Design