kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Fontos a minőségi foglalkozás a fiatalokkal

sport robRob Damir néhány éve már vidékünk és Szlovénia labdarúgásának közismert személyisége. Játékospályafutását harmincéves korában sérülés miatt kényszerült befejezni, ezután aktív munkát vállalt edzői szerepben.
Focistaként a pályafutását a szomszédos muraszerdahelyi Rudar csapatánál kezdte, majd tízévesen Csáktornyához csatlakozott, ahonnan a lendvai Naftához igazolt át, majd hat éven keresztül viselte a kék-fehér mezt. A Medvode elleni bajnoki mérkőzésen elszenvedett súlyos sérülése megszakította további felívelő pályafutását, csak az alacsonyabb rangú osztrák csapatoknál rúgta a labdát ezt követően, majd alig harmincévesen befejezte pályafutását. Focirajongóként azonban nem maradt távol a sportágtól, edzői licencet szerzett és 1990-ben a Nafta tízéves korosztályos csapatának edzői feladatait vette át, melyben a klub egyik legerősebb generációja nevelkedett, köztük volt Vinko, Novinič, Vaš és Vöröš. Ezt a korosztályt végigkísérte edzőként a 14 és 16 éves korcsoportban is. A Naftánál négy különböző időszakban volt az akkori elsőligás alakulat vezetőedzője. A Muravidéken Rob egyedül rendelkezik a legrangosabb UEFA PRO edzői engedéllyel, és vezetőedzője volt az U17-es, az U18-as és az U19-es válogatott csapatnak is.
2012-ben a női foci világába vezetett az útja, amikor elvállalta a női válogatott vezetőedzői posztját, és jelenleg is ő áll a csapat élén. Beismeri, hogy nagy kihívás volt számára elvállalni az ország legjobb női focistáinak vezetését:
– Soha előtte nem követtem a női labdarúgást, melyet a környezet egy kicsit lenézően is kezelt. Véleményem szerint alaptalanul, hiszen a női foci egyre jobban fejlődik a világ minden kontinensén. Igaz, a fejlődése erőteljesebb azokban a fociországokban, amelyekben amúgy is a foci a legnépszerűbb sportág. Azóta megtiszteltetés számomra, hogy a válogatott élén lehetek. Amit további munkával országos szinten e téren el kell érni, az a női liga egyenrangúsága és versenyképessége. A FIFA is támogatja a női foci fejlődését, aminek eredményei már láthatók Szlovéniában is, és fontos szerepet tölt be az utánpótlással való megfelelő szintű foglalkozás. A rendszeres munka a legfiatalabb korosztályokkal eredményes, az U17-esek esetében is a hat-, hétéves korban megkezdett munka hozta el a sikeres szereplést. Ezért szükség lenne minél nagyobb toborzásra a megfelelő szelekcióhoz és a további minőségnöveléshez. Nehézségek vannak, de tartalékok is vannak a női foci színvonalának emelésében és a jövőt illetően. Még inkább a Muravidéken, amely országos szinten a női foci hajtóerejét jelenti. Itt a Beltinci csapatra gondolok elsősorban. A klub neveli a legtöbb válogatott játékost, ezért az utánpótlás biztosítása érdekében segítséget és támogatást érdemel – zárta nyilatkozatát Rob.
Rob Damir szerteágazó tevékenységi körébe tartozik a lendvai községközi labdarúgó-szövetség fiatal focistáinak vezetése a „Labdarúgás mindenkinek” elnevezésű projektben. Az országos szinten kivitelezett programhoz 25 11–13 év közötti fiatal focista csatlakozott.
MCSi Design