kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Lendvától Liptószentmiklósig két keréken

sport lipto3016Mi négyen, lendvai rekreációs kerékpárosok (Bratkovič Branko, Šendlinger Igor, Horvatič Gorazd és Koncut Ivan) második alkalommal pattantunk nyeregbe, hogy a lendvai kultúrotthon elől elinduljunk a több mint ötszáz kilométerre fekvő úti célunk felé, a szlovákiai Liptószentmiklósra.
Az első százharminc kilométer kellemetlen időjárási viszonyok közt telt, amikor a 70 kilométeres szél lassította haladásunkat, de így is sikerült a sárvári rövid pihenő után a terveknek megfelelően Répcelakon töltenünk első éjszakánkat. Reggel a teherautók morajára ébredtünk és némi bizonytalansággal vágtunk neki a forgalmasnak ígérkező országútnak. Rövidesen azonban mellékútra kanyarodtunk és a határ előtti utolsó pihenőnket Győrben töltöttük. Szlovákiába érve Medve település felé vettük az irányt, majd Nagymegyeren szállás után kutatva a kecsegtető nevű Royal Diamondban szálltunk meg. A mintegy kilencezer lakosú városban, melyet kilencven százalékban magyarok laknak, Makóczi Dénes alpolgármester fogadásában részesültünk. A fürdőjéről is ismert Nagymegyer központjában található forró vizes furatot a lendvai Nafta kútfúrói fúrták, tudtuk meg, majd ellátogattunk az évente hétszázezer turistát vonzó termálfürdőre, mely négyszáz család megélhetését biztosítja a városban.
Újra nyeregbe ülve a szépen rendezett, nyüzsgő Vágújhelyet elhagyva magával elragadó volt a Vág folyó menti kerékpározás, majd Trencsén, Máriatölgyes és Vágbeszterce városokon áthaladva Zsolnára érkeztünk. A nagy és hangulatos város eseményekben gazdag is volt épp, hiszen ottlétünkkor az Iron Maiden adott koncertet, de a várost elhagyva a plakátok már a Laibach koncertjét reklámozták.
A Zsolnától Liptószentmiklósig megtett útszakasz egy része viszonylag veszélyes volt, ugyanis a folyó, a vasútvonal és az országút közelsége kicsit sem kerékpárbarát. Még szerencse, hogy harminc stresszes kilométer után a szentmáriai víztározó mellett elhaladva, 587 megtett kilométerrel megérkeztünk végső célpontunkhoz, Liptószentmiklósra. A kerékpárok elhelyezését követően egy felújított, modern arculatú várost fedeztünk fel. Az egy hét alatt meglátogattuk a Déményfalvi-völgyet és a Jasna síközpontot. Hét nap után búcsút intettünk Liptószentmiklósnak, és újabb élményekkel gazdagodva Lendva felé kanyarodtunk.
Koncut Ivan, f.h.m.
MCSi Design