kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Egy évtizede pálya nélkül, mégis kitartóan

sport teke49162A lendvai Nafta Tekeklub fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepelte szombaton Radányban. A komoly múltra visszatekintő klub, mely egy évtizede saját tekepálya nélkül működik, ez alkalomra baráti tekeversenyt szervezett és elismeréseket osztott ki.
A tekesport kezdetei Lendván az 1950-es évekbe nyúlnak vissza, amikor megépült a tekepálya. Hogy egykoron e népszerű sportág valóságos fénykorát élte vidékünkön, azt Varga Marica ifjúsági Európa-bajnoki címe és ezüstérme tanúsítja 1975-ből. Azóta már több évtized elmúlt, és mára a lendvai klub sorsa sokkal szomorúbbra fordult, így saját pálya nélkül Radányban játssza hazai mérkőzéseit és ott tartja edzéseit is a csapat. Ezért a jubileum megünneplésére is itt került sor, ahol férfi és női versenyszámban barátságos tekeversenyt rendeztek, melyet a sok éve baráti kapcsolatot ápoló zalaegerszegi és radányi tekeklub tagjaival bonyolítottak le. A három férfi- és női csapat versenye kivételesen jó hangulatú volt.
A jubileum megünneplése keretében elismeréseket osztottak ki azoknak, akik munkájukkal a tekesport fejlődéséhez és népszerűsítéséhez hozzájárultak vidékünkön: Marciuš Stjepannak, Jerebic Ludviknak, Kramberger Ivannak, Kramberger Frideriknek, Peric Dušannak, Varga Maricának és Büki Lászlónak. Külön elismerésben Lendva Községet, illetve a radányi és a zalaegerszegi tekeklubot részesítették.
sport teke49161
Šalamun Marjan klubelnök a jubileum kapcsán elmondta, hogy a lendvai tekeklub egyedülálló az országban, hiszen már tíz éve saját pálya nélkül, de mégis kitartóan tevékenykedik. Ezért is reménykedik abban, hogy az évek óta húzódó probléma – a klub eredményes jövője érdekében – hamarosan megoldódik.
Erről Harry Steržaj szlovén tekelegenda elmondta, elképesztő, ahogyan a klub a súlyos gondok közepette is elszántan versenyez. Példájuk pedig bizonyítja, hogy a régió tekehagyományainak felélesztésére és fejlesztésére feltétlenül szükség van, hiszen a rendezetlen körülmények között az utánpótlás biztosítása is gondok jelent. Emellett érdekes, hogy a múltbéli kiváló eredmények ellenére sem épült a régióban egyetlen pálya, mely alkalmas lenne nagyobb versenyek rendezésére.
MCSi Design