kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Végh Gábor a Nafta új elnöke

nafta vegh2517Hétfőn nagy érdeklődés kísérte a Nafta 1903 klub éves közgyűlését, melyen elfogadták ez elmúlt évi beszámolókat, majd felmentették a régi vezetőséget és új öttagú vezetőséget választottak. A klub élére Végh Gábor, a zalaegerszegi ZTE labdarúgóklub többségi tulajdonosa és Nafta jövőbeli fő befektetője került. Az alelnöki tisztséget Sobočan Štefan tölti be.
A Nafta 1903 sajtóhelyisége a lendvai stadionban hétfőn este zsúfolásig megtelt, amikor a klub éves közgyűlésére került sor. Az eseményen Pozsgai Ferenc, a klub hivatalos képviselője számolt be a klub elmúlt évi munkájáról, melyet eredményesnek értékelt, hiszen a felnőtt csapat a másodosztályba jutással megvalósította a kitűzött célt. Ezzel szemben az utánpótlásnál az elvárások nem teljesültek, hiszen a feltételek hiányában az ifjúsági és a serdülőcsapatot eltiltották a másodosztályú selejtezőtől. Pozsgai az utánpótlásánál kialakult helyzetet a klub zökkenőmentes működéséhez szükséges anyagi források hiányához kötötte, ezek hiányában a korosztályos csapatokkal nem tudott a munka megfelelőképpen zajlani. Beszámolójában megköszönte Sobočan Štefan lendvai vállalkozó támogatását és segítségét, aki az egyik ritka támogatója volt a klubnak a helyi vállalkozói környezetből.
A beszámolót követően néhányan hiányolták az utánpótlásedzők részletes beszámolóit, valamint nehezményezték a csapatok rossz teljesítményét és a hanyag munkát az utánpótlásnál. Többek közt azt is felvetették, hogy a községközi szövetség képviselőivel a közgyűlésen megvitathatták volna az ifjúsági csapatnál kialakult helyzetet és a nézeteltéréseket.
A folytatásban a pénzügyi beszámolóban elhangzott, hogy a klub bevételi oldalán az elmúlt évben valamivel több mint 103.000 euró nettó bevétel keletkezett és 22.000 euró volt az alkalmazottak bérének visszatérítése. A kiadási oldal 101.000 eurót tett ki, a bérek költségei 17.000 eurót jelentettek, az egyéb működési költségek 10 ezer eurós összegben tetőztek. A klub pozitív évet zárt, de a kintlévősége hétezer euró volt az év végén. Azóta viszont nem hivatalos információk szerint a költségek felhalmozódtak és az egykori vezetőségről az új vezetőségre mintegy 45 ezer eurós kötelezettség hárult.
Miután a közgyűlésen a beszámolók elfogadásra kerültek, zökkenőmentesen zajlott a háromtagú igazgatói bizottság (Lőrinc Ferenc, Pozsgai Ferenc és Ilić Srečko), valamint a többi bizottság tagjainak felmentése, majd előterjesztették a klub új öttagú igazgatói bizottságának javaslatát.
A Nafta 1903 jövőjét illetően változásokra lehet számítani, hiszen az idei évtől Végh Gábor építőipari vállalkozó, a zalaegerszegi ZTE főtulajdonosa fektet be a klubba. Ennek értelmében a közgyűlésen új öttagú igazgatói bizottságot neveztek ki, melynek élére Végh Gábor került, az alelnöki posztra Sobočan Štefant választották, a bizottság többi tagja pedig Horváth Ferenc, Magdič Igor és Režonja Slavko lett. Emellett a felügyelőbizottságot Kiralj Jožef, Bukovec János és Kleiderman Igor, a fegyelmi bizottságot pedig Hadžić Daniel, Hozjan Damjan és Požonec Rober alkotja.
Az új vezetőség megválasztását követően Végh Gábor elnök megköszönte a bizalmat és bemutatta a klub 2017-es munkatervét, melyben egy rövid távú program kidolgozása szerepel. Ennek egy része a felnőtt csapat kialakítását és elindítását tartalmazza, párhuzamosan pedig már az utánpótlásedzőknek a toborzása és kiválasztása is zajlik. Végh kiemelt feladatnak tartja az utánpótlásnevelést, és ez prioritást jelent majd a klub életében is. Felszólalásában elhangzott: a helyi utánpótlásedzők munkájában a ZTE szakembereinek kizárólag kisegítő jellegű szerepe lesz, a csapatokkal helyi edzők foglalkoznak majd. Mivel a klubban szükség van játékosokra és pályákra, melyek hiánya jelentős problémát jelent az utánpótlásnevelésben, Végh Gábor elmondta, a Balažek Anton polgármesterrel történt előzetes egyeztetések alapján a napokban folytatták a tárgyalásokat a szükséges pályák mielőbbi kialakításáról. „Fontos, hogy legyen egy stabil felnőtt csapatunk, mely képes lesz magabiztosan szerepelni a másodosztályban, de úgy vélem, amíg az infrastruktúra és az utánpótlás nem teszi lehetővé a feljutást, nem elsőszámú prioritás a felnőtt csapattal az első osztályba felkerülni. Amennyiben viszont ez előfordulna, állunk a lehetőség elébe, az anyagi források nem jelentenek majd akadályt. Elsősorban viszont a megfelelő infrastruktúra és az utánpótlás élvez jelen pillanatban elsőbbséget” – hangsúlyozta.
A közgyűlésen a továbbiakban az egyesület 2012-ben született alapszabályzatának módosítására került sor. Az alapszabályzat a törvényhez igazító módosítások mellett jövedelemszerző tevékenységek lehetővé tételével, valamint új szakasszal bővült, miszerint az egyesület a céljai elérése értelmében vállalkozói tevékenységet folytathat.
MCSi Design