kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Muravidéki ifjúsági futballtábor, mert focizni jó!

focitab3117A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség – immár második éve a Lendvai Ifjak Egyesületével karöltve – ötödik alkalommal szervezte meg a focitábort. Idén július 24-e és 28-a között a csentei Muránia Központ, valamint a helybeli focipálya volt a tábor helyszíne, az eseményen 56 általános iskolás focikedvelő tanuló vett részt.
A tábor a muravidéki gyermekek számára ingyenes volt, a Magyarországról érkező résztvevők pedig az étkeztetést fizették 20 euró értékben.
A napközis táborban a labdarúgás fortélyainak elsajátítása és a már meglévő tudásnak a bővítése mellett különböző szórakoztató programok is szerepet kaptak. Az öt csoportban zajló edzések mellett helyet kapott a különféle sportfilmek megtekintése, a fürdőzés, a csocsó és nem utolsó sorban a fogócskázás is.
Lebar Tomislavot, a szervezőség egyik tagját a focitábor sikerességéről kérdeztük: – Elmondhatom, hogy a tábor nagyon sikeres, hiszen évről évre mindig nagyobb az érdeklődés, egyre több gyermek jelentkezik. Az első években körülbelül 20 fiatal vett részt, idén viszont valóban nagyot ugrott a létszám, 56-an jelentkeztek. Örülünk annak is, hogy nem csak Lendva környékéről érkeztek táborozók, hanem Hodos területéről, sőt Magyarországról is. A határon túlról 10 gyermek csatlakozott hozzánk.
A résztvevők létszámnövekedése több edző bevonását követelte, így Bažika Silvester, Hanč Franc, Kerek Peter, Novinić Mitja, Petkovič Borut és Zagorec Adam gondoskodtak a labdarúgás gyakorlásáról. Lebar hangsúlyozta, hogy azon edzőket is megpróbálták bekapcsolni a munkába, akik csatlakozni fognak az akadémia utánpótlás-neveléséhez is.
A tábor legkisebb résztvevői már ovis koruktól nagy labdarúgás-rajongók, akik nem csak nézni szeretik a futballt, hanem maguk is szívesen labdába rúgnak. Közülük meséltek néhányan:
focitab3117 csoport
Lebar Mojca, Oletič Hana, Gerencsér Rihard és Kepe Larisa.
 
– Én már régóta focizom. Szeretek ezzel a sporttal foglalkozni, mert a testvérem és az unokatestvérem is sokat fociznak. Tetszik, hogy a sok edzés mellett fogócskázunk is – mondta Lebar Mojca a fotózásnál átölelve Oletič Hanát, aki elmondta, hogy ugyan idén először jött el, de otthon már eddig is sokat rúgta a labdát. – Apukám sokat futballozott, együtt is játszunk, meg amikor ellátogatok az unokatestvéremhez, ott is mindig focizunk. Jó lenne, ha jövőre is lenne ez a tábor, hogy akkor megint el tudjak jönni – mondta.
Gerencsér Rihard is már nagyon kicsi korától focizik: – A testvérem szoktatott rá. Nagyon szeretem ezt a játékot, ezért otthon is sokat játszunk, meg persze versenyzünk is. Jövőre is jönni fogok! Nagyon jó itt, sokat edzünk, játszunk és nevetünk – mesélte, tervezve már a következő szünidőre is.
Kepe Larisát is a testvére tanította meg focizni: – Otthon mind együtt focizunk: Apu, Anyu, a testvérem és én. Igazi csapat vagyunk. Annyira szeretem ezt a sportot, hogy mindenáron el akartam jönni a táborba.
focitab3117 gerencsA valamivel idősebb résztvevők közül Gerencsér József mesélt kedvenc sportágáról és a táborban szerzett élményekről: – Én idén veszek részt negyedszer a táborban. Azért járok vissza, mert mindig is érdekelt a futball. Már körülbelül 5–6 éve focizom, de csak hobbiszinten játszom. Egyszer még apukám mondta, hogy nézzük meg közösen a Real Madrid és a Barcelona mérkőzését. Amikor láttam, hogy milyen trükköket tudnak csinálni a profik, úgy döntöttem, hogy én is megpróbálkozom vele – eleveníti fel a kezdeteket. És vajon mi a legjobb a táborban? – Természetesen a foci és a barátokkal a csocsózás – mondta József.
A szórakozás, a mozgás és a barátkozás mind-mind helyet kapott a táborban. De egyszer minden jó véget ér, így a résztvevőknek is gyorsan elmúlt ez a néhány nap. Idén is a hagyományokhoz híven zárult a tábor, hiszen a gyermekek szüleikkel együtt rúghatták a labdát. A tábor lényege ezúttal is az volt, hogy minden résztvevő új tudással és maradandó emlékekkel térjen haza.
MCSi Design