kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Az eredményesség a csapatmunkát tükrözi

novinko49171A lendvai focivilágban már több éve jól cseng Vinko Vedran (képünkön jobbról) és Novinić Mitja labdarúgók neve, akik a Nafta korosztályos csapatainál cseperedtek fel. Tehetségük és szorgalmuk eredményeként komoly érdeklődés volt irántuk, így fiatalon elhagyták nevelőklubjukat. Egy ideig külföldön, világhírű kluboknál folytatták pályafutásukat, majd 2016-ban mindketten visszatértek a Naftához.
A középpályás Novinić 2007-bn az AC Milanhoz, míg a csatár Vinko a francia Metzhez távozott 2011-ben. A körülmények azonban úgy alakultak, hogy 2016-ban mindketten visszatértek a Naftához és a következő idényben bajnokként jutottak fel a másodosztályba. Az idei bajnokság őszi idényében a két focista hajtóereje volt annak a csapatnak, amely tavasszal a tabella első helyiért és az első osztályba jutásért küzd majd.
– Fiatalon göröngyös utat jártatok be az álmaitok megvalósítása során, de a sors kiszámíthatatlansága miatt nem sikerült igazán átlépni a híres csapatok küszöbét.
Vinko: A francia Metzben a legnagyobb nehézséget a játékposztom jelentette, hiszen csatárként nem voltam hozzászokva a védelemben rám szabott feladathoz. Ehhez nehezen tudtam alkalmazkodni, az önbizalmam is gyengült. Így a jó kezdés után pszichikai válságba kerültem.
Novinić: A kulcsfontosságú időszakban, amikor bekerültem az AC Milan játékosállományába, térdsérülést szenvedtem. Felépülésem után nagy reményekkel tértem vissza a gyepre, azonban a szerencse újra elpártolt tőlem. A térdsérülésem megismétlődött, és ezután két évig szinte nem is fociztam.
– Mi vezérelt benneteket abban, hogy pont a Naftához térjetek vissza 2016-ban?
Vinko: Elsősorban a klub magasra tett tervei és az átlátható jövőképe miatt jöttem vissza, és hazai környezetben élvezet játszani és könnyebb is hozni a jó formát.
Novinić: Elsősorban azért, mert a tárgyalások a klubbal őszinték voltak. Úgy értékeltem, a lendvai klub fejlődése a megfelelő irányba halad és a kitűzött célok is megegyeztek az elvárásaimmal. Ilyen formában részese akartam lenni a csapatnak.
– Jelenleg a klubban milyen a lékkör, mik az elvárások a bajnokság folytatásában?
novinko49172Vinko: A csapat úgy lélegzik együtt, mint egy család, és a hangulat is remek. A játékoskerettel megfelelő szakemberek dolgoznak, és a vezetőség kitűzött céljai is egyértelműek. Emellett a szurkolói csoport odaadó és a környezet támogatása is érezhető. Remélem, a jövőben ezek az első osztály felé vezető utat eredményezik.
Novinić: Egyetértek. Véleményem szerint a játékunkban bőven van még kihasználatlan tartalék. Fiatal a csapat és megfelelő úton haladunk. Az utánpótlás-nevelésre kellene a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetni.
– Mik az ambícióitok a jövőben, és ebben mi a Nafta szerepe?
Vinko: Vágyom arra, hogy az 1. szlovén ligában szerepelhessek. Ezért a legboldogabb akkor leszek, ha ez a Nafta színeiben történik meg. Erre reálisan nézve megvan az esély.
Novinić: Amikor 2016-ban a harmadosztályú Naftába tértem vissza, abban reménykedtem, hogy a közeljövőben az első osztályban rúghatom a labdát.
– Konkrétan hol látjátok a Naftát a 2017/18-as idény végén?
Vinko: Küzdelem az első két helyért, amely az első osztályba vezet.
Novinić: Én is hiszek abban, hogy a második hely összejön. Emellett az idény még hosszú, a foci pedig kiszámíthatatlan. Amennyiben a csapat a képességeinek megfelelően teljesít, a cél megvalósulhat.
– A pályafutásotok befejezését követően is a fociban látjátok a jövőt, esetleg épp a Naftánál?
Vinko: A fiatalokkal folyó munkában Mitjával már most részt veszünk, és szeretném a jövőben is itt folytatni. Az életben viszont történhetnek váratlan fordulatok, ezért a különböző lehetőségek mérlegelésére mindig nyitva áll egy kapu.
Novinić: Amellett, hogy a felnőtt csapatban játszunk, az edzői vizsgát is megszereztük. A klubban a fiatal korosztállyal dolgozunk, amely a klub jövőjét jelenti. A jövőt el tudom képzelni a Naftánál, főleg amennyiben olyan funkciót tölthetek be, amellyel hozzájárulhatok a klub fejlődéséhez és sikeréhez.
MCSi Design