kiscim1718
 

Leček Avgust: ötven éve a muravidéki fociban

sport lecek5117Az év végén általában visszatekintünk, mérlegeljük az elért sikereket és eredményeket. Gyakran az elismerések is arra késztetnek, hogy ne csak egy esztendőre, hanem egy pályafutásra tekintsünk vissza. Így történt ez a kapcai Laček Avgusttal is, aki vidékünk labdarúgóéletének fontos szereplője évtizedek óta. Több mint 50 éves fáradhatatlan edzői munkásságát tavasszal az országos edzőszövetség kitüntetéssel ismerte el.
„Amikor az edző 55 év után átveheti az országos edzőszövetség egyik legrangosabb kitüntetését, természetesen felidézi a múltat és visszatekint a kezdetekre” – indította beszélgetésünket a kapcai Leček Avgust, aki 12 évesen a Nafta pionírcsapatánál ismerkedett meg a foci szépségével. Tehetsége révén hamar bekerült a muravidéki korosztályos U12-es válogatott csapatba, amellyel a fővárosban rendezett tornán harmadik lett. Ezt követően legfiatalabb játékosként a gyertyánosi Panonijához szegült, majd a sors Ausztriába sodorta, ahol a bregenzi ifjúsági csapatnál játszott. Németországba 23 évesen költözött, ahol több csapatnál is gyűjtött tapasztalatot. Utolsó ottani állomásként a legrégibb német csapatnál, a Wacker Münchennél kötött ki, ahol játékosként edzői szerepet is vállalt. A mai napig is kamatozó edzői tudását a 12 éves korosztályos csapatokkal való foglalkozással szerezte meg.
„Emlékezetes maradt számomra, amikor 1978-ban, hazatérésem után rögvest az első évben játékosként és edzőként először a kapcai csapattal, majd a következő évben a gyertyánosi Panonijával is körzeti bajnok lettem.” Leček Avgust alapító tagja volt a lendvai edzők szövetségének, a környékbeli klubokban pedig a korosztályos csapatokkal dolgozott leginkább. Ehhez kötődik a Panonija 18 éves ifjúsági csapatával elért 2005-ös sikere, amikor a harmadosztályú Muravidéki Ligában a harmadik helyet szerezték meg: „A fair play-táblázaton pedig másodikak lettünk, míg a csapat gólkirálya 55 góllal Časar Tadej lett. Emellett felejthetetlen volt a 2008-as év is, ugyanis a zsitkóci csapattal harminc év után bajnoki címet szereztem edzőként.”
Kihívást jelent Leček számára a gyengébb csapatoknál vállalni az edzősködést, hiszen, mint mondja, a fejlődés a játékosoknál ezeknél az együtteseknél jobban észlelhető. Ennek szellemében az utóbbi években a benicei Graničart és a völgyiflui Zvezdát vezette a kispadról: „Büszkeséggel tölt el, hogy a Zvezdával csúcsokat döntöttünk meg, hiszen a bajnokságban harminc év után 2:0-ra vertük a Graničart, majd öt évtized után idegenben sikerült 1:0-ra legyőzni Csentét.”
Most egy újabb kihívással néz szembe Leček, az idén újonnan megalakult petesházi csapatot vezeti a lendvai körzeti második ligában. A legénység ugyan az őszi idényt a tabella legalján zárta, de a döntetlenek mellett már megérezték a győzelem ízét is. Ráadásul csupán egy pont lemaradásuk van az előttük álló Panonija mögött, ami komoly motivációt jelent a tavaszi folytatásra.
Leček Avgust gazdag pályafutása során a hatodik kitüntetését vehette át, de amint büszkén elmondta, az edzőszövetség idei elismerése a legrangosabb, és külön megtiszteltetést jelent a számára.
MCSi Design