kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Magyarország megszerezte első téli ötkarikás aranyérmét

olimpia09181A Phjongcshangban rendezett 23. téli olimpiai játékok több mint két héten keresztül zajló izgalmak, sikerek, doppingvétségek, csúcseredmények, szenzációk és csalódások után vasárnap fergeteges záróprogrammal fejeződtek be. A szlovén küldöttség a Szocsiban négy évvel ezelőtt megszerzett nyolc éremtől ugyan elmaradt, de kettőnek mégis örülhettünk.
Jakov Fak biatlonban a 20 kilométeres távon szerzett ezüstérmet, Žan Košir hódeszkás pedig bronzéremmel gazdagodott. Míg a szlovén küldöttségre sötét árnyat vetett Žiga Jeglič jégkorongozó doppingbotránya, a magyar küldöttségnek sikert és népszerűséget hozott az olimpia.
olimpia09182A dél-koreai olimpia örök időkre emlékezetes marad a magyarok számára, hiszen 38 éve után sikerült újra érmet szerezni, méghozzá az első aranyat. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor négyes ugyanis megnyerte a rövidpályás gyorskorcsolya 5.000 méteres váltó döntőjét és Magyarország első téli olimpia aranyérmét. Két másik esemény is felejthetetlen marad, Tóth Ivett műkorcsolyázót imádta az internet és a közönség, miután rövid programját az AC/DC zenéjére mutatta be és végül a 23. helyen végzett. Kínos volt viszont Swaney Elizabeth szereplése síakrobatikában. A félcsőben indult, de nem mutatott be értékelhető gyakorlatot, ezért sokaknak felháborító volt képzettség nélküli szereplése az ötkarikás játékokon.
Emellett az olimpiai játékok egyik legnagyobb eseményét Ester Ledecka alkotta, aki két különböző sportágban (óriás műlesiklásban és hódeszkában) szerzett aranyérmet. Csodát tettek majdnem a német hokisok, amikor a döntőben nyerésre álltak az oroszok ellen, és csak a véghajrában kaptak ki. Noriaki Kaszaj síugró rekordot döntött és 45 évesen a nyolcadik olimpiáján indult. A norvég Marit Björgen sífutó pedig sporttörténelmet írt, pályafutása során 15 érmet gyűjtött, csak a phjongcshangi olimpián ötöt. Az idei olimpián 30 ország gazdagodott érmekkel, a legeredményesebb nemzet Norvégia lett 39-cel. A legnagyobb, 242 fős küldöttsége az Egyesült Államoknak volt, az idei játékokon 92 ország 2.922 sportolója versengett a 102 aranyéremért.
MCSi Design