kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

A szlovének nyerték a művészek barátságos találkozóját

sport art2018Múlt csütörtökön kevesen voltak kíváncsiak a szlovén és a magyar művészek futballválogatottjainak barátságos találkozójára, amelyet jótékonysági koncert követett volna. Miközben a focitalálkozót a szlovén válogatott 8:1-re nyerte, a koncert az érdeklődés hiánya miatt elmaradt.

A lendvai stadionban csütörtökön délután a két ország művészei léptek pályára maroknyi közönség előtt. Még mielőtt azonban a játékosok labdába rúgtak volna, a Nafta 1903 utánpótlása részére egy labdacsomagot adtak át, valamint Jurij Davidov, a moszkvai székhelyű Art Futball világszervezet elnöke az elmúlt évben a világbajnokságon koncertező szlovén művészeknek elismeréseket adott át.

Ezt követően az ismert szlovén színpadi művészek, Omar Naber, Guštin Miha Gušti, Miro Todosovski zenészek a többiekkel, köztük Amir Karić, Ermin Rakovič, Mirnes Šišič egykori válogatott focistákkal megküzdöttek a magyar válogatott művészeivel, többek közt Hajnal Jánossal és Kiss Péter Balázzsal, a Barátok közt színészeivel, valamint Zuber Krisztián és Balázs Pali énekesekkel. A barátságos találkozón nem az eredmény számított, a hangsúly a jótékonykodáson és a labdarúgás népszerűsítésén volt. A magyar válogatott hiányos kerete csupán az első félidőben tudott lépést tartani a szlovének iramával, a folytatásban a magyar felállás visszaesett és 8:1–re maradt alul. A szépítő gólt Gregor Gábor táncos szerezte.

Bojan Prašnikar, a szlovén válogatott kapitánya a játékosok teljesítményével elégedett volt, a meccs szerinte megfelelő bemelegítés volt a hónap végén zajló moszkvai artfoci-világbajnokság előtt.  Franc Nani Matjašič, a szlovén artfutball-szövetség elnöke – aki a pályán is bizonyított – kifejtette, a több mint tíz éve működő szervezet elsődlegesen a karitatív akciókban nyújt segítséget és a focin keresztül kovácsolja össze a művészeket minden területről.

Bukva Géza, a magyar művészválogatott képviselője pedig elmondta, hogy a három éve működő csapat idén formálódik egyesületté. A jótékonysági csapatba pedig olyan zenészek, táncosok, előadók, színészek tömörülnek, akik a művészet mellett a focit is szeretik: – Habár a „zöld színpadra” ritkán lép fel ugyanaz a játékoskeret, igyekszünk az adott eseményeket követve úgy művészileg, mint futballtudásunkkal a legjobban felkészülni. Ez a lendvai találkozón kevésbé sikerült, de a srácok megtették a tőlük telhetőt.

Zombori Zalán, a művészek kapitánya is kiemelte, hogy az elmaradt koncert miatt több előadó nem jött el Lendvára, így hiányos kerettel és egykori profi játékosok nélkül léptek pályára. Emellett a kapitány sajnálatát fejezte ki a lemondott koncert miatt, amivel a fociesemény is értékét veszítette némileg. Alakulóban levő egyesületüknek azonban vannak tervei, amely között szerepel a határ menti országokkal a kapcsolatok kialakítása után hasonló focis és zenés programok megszervezése, mint a csütörtöki volt, pontosabban lett volna. Csak bízhatunk abban, hogy az egyik következő esemény megszervezését a helyi szervezők komolyabban veszik és nagyobb erőbevetéssel valósítják meg.  

A rendezvényen jelen volt Radenko Mijatović, a Szlovén Labdarúgó-szövetség, valamint Slavko Režonja és Danilo Kacjan, a lendvai és a muraszombati körzeti szövetségek elnökei is.

Horvat Silvija, Feri Horvat Meštrovič
MCSi Design