kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Lendván rajtolt a szlovén körverseny első szakasza

tour24183Június 13-a és 17-e között 25. alkalommal rendezik meg a szlovén országúti kerékpárversenyt. Az első, 159 kilométeres szakasz Lendváról rajtolt szerdán délután valamivel fél kettő előtt és Muraszombatban ért véget. A verseny első szakasza a szomszédos Lentin is áthaladt, erről tartottak múlt héten sajtótájékoztatót a szervezők. 

Az idei öt szakaszt felölelő kerékpáros megmérettetés a 664 kilométeres száguldás után vasárnap Novo Mestóban fejeződik be. A benevezett 22 csapatból kilenc World Tour státusszal rendelkező felállás áll rajthoz, a mezőnyt pedig világhírű profi versenyzők színesítik. A rendelkezésre álló információk szerint a körversenyen jelen lesz Primož Roglič, a lengyel címvédő Rafal Majka, valamint Mark Cavendish, Marcel Kittel, Caleb Ewan, Matej Mohorič, Luka Mezgec, Jani Brajkovič, továbbá a tavalyi francia körverseny második helyezettje, a kolumbiai Rigoberto Uran is.

sport tour2418

A színvonalas verseny a világhírű kerékpárosok jelenlétében szerdán (lapzártánk után) Lendváról indult a Zala György térről, majd a mozgórajt után a mezőny Hosszúfalun keresztül első alkalommal lépte át Magyarország határát. Lenti bevonásával a kerékpárverseny ezzel az összes szomszédos országba „kitekergett” már. A múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Horváth László, Lenti polgármestere világszínvonalú eseményként mutatta be a szlovéniai körversenyt, amely „Küzdj a zöldért” mottóval is népszerűsíti a természetbarát sportágat. A polgármester köszönetét fejezte ki, hogy Lenti is bekapcsolódhatott egy ilyen erős mezőnyt felvonultató kerékpárversenybe. Ezzel Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is egyetértett, s hozzátette, hogy efféle eseményre az országban is alig volt még példa. Kifejtette továbbá, hogy a magyar kormány a kerékpározásra nagyobb figyelmet fordít és a Tour de Hongrie kerékpárverseny fejlesztését is tervezik.

Bogdan Fink versenyigazgató, az Adria Mobil Novo Mesto Kerékpárklub elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy az ötnapos rendezvény nem csupán kerékpárverseny, hanem idegenforgalmi projekt is. Lenti önkormányzatának közreműködésével és a magyarországi kitérővel pedig a verseny történelmében az összes szomszédos országba ellátogatott a verseny karaván, amivel egy körkép teljesedett ki. Kardinar Marjan, Dobronak polgármestere hangsúlyozta, hogy a Muravidék országútjain a világ legjobb kerékpárosai jelentek meg szerdán. E nagyszabású sporteseményen keresztül pedig fontos felmérni a jövő lehetőségeit, hogy a kerékpározáson keresztül a rekreációval és az idegenforgalommal serkenthető legyen a gazdaság fejlődése. 

A szlovén kerékpárverseny Lendván rajtoló 159 kilométeres szakaszának érdekessége volt a többnyire sík területen húzódó útvonal, ami villámgyors versenyt jelentett. A lendvai kezdés után a tervek szerint Hosszúfalun keresztül érkezett Rédicsre a karaván, majd megkerülve Lentit Bödeházán át érkezett Göntérházára; Dobronakon átszáguldva irányt vett Goricskó felé, ahonnan visszakanyarodott Gornja Radgona és Ljutomer irányába, Cserencsócon és Belatincon keresztül megérkezve Muraszombat központjába, a véghajrára. A szlovén körversenyt a Szlovén RTV mellett az Eurosport tévécsatorna is közvetíti.   

MCSi Design