kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Minden idők legdrágább foci vb-je kezdődik

sport vb2418Csütörtökön délután 17 órakor az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdődik az idei év legnagyobb és legnézettebb sporteseménye, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. A július 15-ig tartó, rekordösszegbe (13,2 milliárd dollár) kerülő mérkőzéssorozatban 11 város 12 stadionja 64 meccsnek ad helyet. Az idei Mundial nemcsak minden idők legdrágább vb-je, hanem a hatalmas távolságok világversenye is egyben: Kalinyingrád és Jekatyerinburg között a távolság 3.500 kilométer.

A 32 résztvevő válogatott nyolc négyes csoportban küzd az első két továbbjutó helyért. Az A csoportban a házigazda és Szaúd-Arábia csapata mellett Uruguay és Egyiptom játszik, a B-ben Portugália, Spanyolország, Marokkó és Irán, a C-ben Franciaország, Ausztrália, Peru és Dánia. A csoportkörben klasszikus „halálcsoport” nincs, de a legizgalmasabbnak a D csoport tűnik, amelyben Argentína, a történte első vb-jét játszó Izland, Horvátország és Nigéria csap össze. Az E csoportban Brazília, Svájc, Costa Rica és Szerbia küzd meg, az F-ben a címvédő Németország, Mexikó, Svédország és Dél-Korea, a G-ben Belgium, Panama, Tunézia és Anglia, míg a H-ban Lengyelország, Szenegál, Kolumbia és Japán játszik. 

A mértékadó transfermarkt.de ranglistája szerint a legértékesebb csapat a franciáké, őket kevéssel lemaradva a spanyolok követik. Ez a két válogatott bír egymilliárd euró feletti összértékkel. A harmadik helyen a brazilok állnak a milliárdos határvonal alatt, a negyediken pedig a címvédő németek. A lista legalján a vb-újonc Panama található, amelynek csupán kilencmillió euró a keretértéke. A mezőny egyik legkülönlegesebb tagja az egyiptomi Mohamed Salah (150 millió euró), aki egymaga háromszor annyit ér, mint 22 játékostársa összesen. A 736 nevezett játékos közül a 19 éves francia Kylian Mbappé támadó mellett az ausztrál Daniel Arzani a legfiatalabb, míg a viadal legidősebb résztvevője a 45 éves Esszam El-Hadari egyiptomi kapus.

Magyarország 1986-ban jutott be utoljára a vb-re és 32 év után idén sincs ott, emellett az összecsapásokon magyar játékvezető sem fújja a sípot. A szlovén válogatott legutóbb 2010-ben ízlelhette meg a legnagyobb viadal forgatagát. Az ország történetében viszont először irányítja szlovén játékvezető a mérkőzéseket Damir Skomina személyében.
MCSi Design