kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Ősszel újraindul a nyolccsapatos muravidéki liga

mnz kozgyules 1A lendvai Lipa Szállodában tartotta meg hagyományos évértékelő közgyűlését a Lendvai Körzeti Labdarúgó-szövetség. Ősztől néhány év után újraindul a nyolccsapatos Muravidéki Liga, és a 2018/19-es idényben a lendvai körzeti ligát 11 csapat alkotja. 

Az elmúlt évben a lendvai labdarúgó körzetben 21 klub működött, és 69 csapat szerepelt a körzeti és országos szintű versenyeken. A foci népszerűségét az 1678 regisztrált játékos is bizonyítja, ami a körzet 24 ezer fős lakosságának mintegy hét százalékát jelenti.  Pénteken a 17 klub képviselőjét Režonja Slavko elnök köszöntötte, majd áttért az éves beszámolóra. Mint elhangzott, 2017-ben is folytatta a szövetség a fiatal focisták minőségi nevelését. Ide tartoznak a 13 éves korosztályig bezárulóan az ifjúsági községközi központban tartott foglalkozások Rob Damir vezetésével, és az országos szövetség támogatásával a 12 és 13 éves tehetséges fiatalok szakképzésének biztosítása a lendvai, odriánci és renkóci regionális központokban Kovačič Damir vezetésével. Borut Jarc szakmai irányításával a 15 éves tehetségek fejlesztése is elkezdődött, azonban az országos szövetség központjában egy Lendva körzeti játékost sem tartanak nyilván. Emellett a „Labdarúgás mindenkinek” program keretében számos programot valósítottak meg a foci népszerűsítése érdekében. A községközi szövetség továbbá sikeresen lebonyolította a 3. keleti ligát, amelyben a Nafta bajnokként jutott fel a másodosztályba. Ezzel párhuzamosan zökkenőmentesen befejeződött az 1. és a 2. körzeti liga, valamint a korosztályos csapatok - U7, U9, U11, U13, U15 és U19 – versenye.

A pénzügyeket Žalik Danijel titkár ismertette, amelyből kiderült, hogy a szövetség az elmúlt évben valamivel több mint 85.000 euróval gazdálkodott. A 2016-ból átvitt összeg 14.100 euró volt, a 3. liga vezetése 18.000 euró bevételt jelentett, a körzeti klubok 10.500 euróval járultak hozzá a bevételhez, a legnagyobb támogatást, 31.000 eurót az országos labdarúgó-szövetség biztosította a működésre és az utánpótlás programok kivitelezésére. Szponzori és egyéb bevételből mintegy 11.500 euró keletkezett. A kiadások 53.500 eurót tettek ki. A beszámolókat ellenvetés nélkül elfogadta a közgyűlés.

A 2018-as tervek a szlovén labdarúgás 2020-ig tartó fejlesztési stratégiájának célkitűzéseit követik, az utánpótlásnál a hagyományos programokat valósítják meg. Miközben a 3. liga vezetésének kétéves ciklusa tavasszal befejeződött, ősztől ismét Muraszombat egyengeti a tízcsapatos ligát. A lendvai községközi szövetség pedig az újonnan induló nyolccsapatos Muravidéki Ligát vezeti, amelyben Dobronak és Bistrica versenyez a lendvai körzetből. A körzeti bajnokság ősszel egy 11 csapatos ligára szűkül, nem lesz ott Hídvég és a Tornisa Öregfiúk csapata sem. Az elnök szerint a jövőben szorosabb közreműködés szükséges a szomszédos, főleg a muraszombati körzeti szövetséggel, hiszen közösen színvonalasabb versenyezést biztosíthatnak a korosztályos csapatoknak. Emellett az edzők és a játékvezetők szorosabb együttműködése és a káderhiány közös rendezése is a tervek között szerepel.

 

 

Az ülésen az egybegyűlteket Danilo Kacjan, a Szlovén Labdarúgó Szövetség alelnöke és a muraszombati körzeti szövetség elnöke köszöntötte, aki megerősítette az együttműködés szükségét a minőségi játékosnevelés érdekében. A közgyűlésen felszólalt Dejan Germič, a maribori községközi szövetség elnöke is. 

MCSi Design