kele
perec1
garas1
63. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2019. 09. 12.
kiscim3719
 

A 26. Speciális Olimpiai Játékok Lendván

sport olimp2219A II. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola 11 év után újra házigazdája volt a Maribor–Muravidék régió Speciális Olimpiai Játékainak. Atlétikában, kosárlabda-elemekben és asztaliteniszben közel 190 fogyatékossággal élő versenyző versenyzett, köztük eredményesen szerepelt a hat lendvai tanuló is.

A „nagy” olimpiai játékok hangulatában vonultak be a sajátos bánásmódot igénylő versenyzők a lendvai atlétikai és sportpályára múlt szerdán, ahol a regionális Speciális Olimpiát szervezték meg. A 16 résztvevő intézmény és iskola között jelen volt a lenti és a csáktornyai vendégiskola is.

A sporteseményen a sajátos nevelést igénylő tanulók megmérettették sportképességeiket és arra törekedtek, hogy az egész évben gyakorolt sportterületeken, amelyekben a legerősebbek, a legeredményesebben teljesítsenek. A megmérettetésen három sportágban – atlétikában (ezen belül számos versenyszámban), kosárlabda-elemekben és asztaliteniszben mutatták meg a tudásukat. A legjobbak pedig bekerültek az országos játékokra, ami után némelyikük akár kijuthat a speciális olimpiai világjátékokra is, ahol Szlovéniát képviselhetik.

Fodor Árpád, a II. Sz. Lendvai KÁI felkészítő testnevelője elmondta, a tanulók a játékokra folyamatosan, több éven keresztül készülnek: „Ahhoz, hogy részt tudjanak venni egy ilyen rendezvényen és megmutathassák képességeiket, mozgástapasztalatok megszerzésére van szükségük, ami időt igényel. Önmagában viszont a mozgás élvezete az, ami élővé és igazzá teszi ezt a tapasztalatot.”

A hat lendvai tanuló között Horvat Tjaša a 25 méteres tolókocsis futamban, Nikita Slavinec és Baranja Boris ötven méteres távfutásban, Baranja Tadej száz méteres távfutásban, valamint Fortun Marjan és Balažic Kaja kislabdadobásban szerepelt.

A múlt szerdai speciális sportjátékokon és a nyitóműsorban számos önkéntes és támogató közreműködött és járult hozzá a rendezvény sikeréhez. A játékokat több meghívott vendég mellett jelenlétükkel megtisztelték a Lendva-vidék élsportolói is, Novinić Mitja és Vedran Vinko a Nafta 1903 focistái, valamint a többszörös Európa- és világbajnok tekéző, Kardinar Marika, aki a játékokat hivatalosan is megnyitotta.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben