kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Felszabadult küzdelem folyt a pályán

ijaszat 22A Lendvai Íjászklub szombaton hatodik alkalommal rendezte meg az Íjászat határok nélkül történelmi íjászversenyt a lendvai várnál és környékén. A felszabadult, baráti hangulatban folyó versenyen mintegy negyvenen vettek részt.

A lendvai vár udvarán szombat reggel gyülekeztek az íjászok, hogy a már hagyományos történelmi íjászversenyen összemérjék a tudásukat. A verseny jellegzetessége, hogy egy történelmi eseményhez fűződő helyszínen bonyolítják le, emellett pedig az íjászok a versenyíjhoz igazodó öltözetet viselnek. Ez viszont Lendván nem kötelező, a rossz időjárási előrejelzések miatt ezért csak néhányan versenyeztek hagyományőrző viseletben. A 37 lelkes szlovén, magyar és horvát íjász 26 ügyességi, 3D-s állatcéllal és pályaíjászat lőlapos céllal küzdött meg.

A versenynap végén hat kategóriában és öt versenyszámban hirdettek győzteseket. A legtöbben ezúttal a magyar és egyéb pusztai nomád íj kategóriában indultak. A felnőtt férfi mezőnyt ismét Forgács Zoltán (Régiós Egyesület Körmend) nyerte 648 körrel. A verseny után elmondta, hogy számára nagyon jól sikerült a megmérettetés: „A pályán küzdeni kellett, és egyes céloknál nem volt könnyű dolgunk. Nehezítette a versenyzést a változatos terep, a fölfelé és lefelé állított céltáblák pontos meglövése. Az időjárás szerencsére kegyes volt, és így még jobb volt versenyezni.” A körmendi egyesület tagjai rendszeres visszatérői a lendvai történelmi versenynek, ez alkalomból is többen érkeztek. Az öregfiúk kategóriát Trost Danilo (Muta ÍK), a serdülőknél Habjanič Maj (Lendva ÍK) nyerte. A modern hosszú íj szenior mezőnyét Štampar Zvone (Lendva ÍK) verte 551 körrel, a felnőtt versenyszámban Hozjan Jože (Lendva ÍK) győzedelmeskedett 581 körrel. A vadászreflex vendégkategóriában Horvat Kristijan (Lendva ÍK) 708 körrel utasította maga mögé a kihívóit, a hölgyeknél Horvat Sonja (Lendva ÍK) győzött. Az öregfiúknál Trnjek Vojko (Muta ÍK), a serdülőknél Horvat Vita (Lendva ÍK) szerezte meg az első helyet. A gyerek kategóriát Vuk Vasilij (Lendva ÍK) nyerte, aki elmondta, hogy nagyon jól érezte magát a versenyen. Törekedett jól teljesíteni, és minél pontosabban eltalálni a célokat. A legfiatalabb fiúk közül Söke Sandro, a lányok közül pedig Horvat Teja állhatott a dobogó legmagasabb fokára a vendéglátó klubból. Barebowban Posavec Dragutin (Budinščna ÍK), míg csigás íjban Kuzma Tian (Lendva ÍK) végzett az élen.

 

 

Kuzam Kristija elnök annak ellenére is elégedett volt, hogy a megszokottnál valamivel kevesebb versenyző érkezett a megmérettetésre: „Kellemes és vidám hangulatban folyt a verseny, amelynek továbbra is az a célja, hogy népszerűsítsük a Magyarországon közkedvelt íjászversenyt Szlovéniában.” A hétvégi versennyel a Lendvai Íjászegyesület befejezte az idénre tervezett versenyek megszervezését. Ezek után a petesházi sportparkban az edzőpálya befejezésén dolgoznak a tagok, aminek eredményeképp hosszú idő után megfelelő feltételek között és helyszínen gyakorolhatnak majd – tette még hozzá az elnök.

MCSi Design