kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A győztes 902 kilométert tekert le

sloultra 3

A múlt szombati, immár 4. Slo24ultra 24 órás kerékpáros maratonnak Dobronakon 58 résztvevője volt, ebből 12 nő. A nemzetközi mezőny 24, 12 és idén először, 6 órás kerékpározásban tehette próbára a kitartását. Nem volt egyszerű – mondta a 24 órás verseny győztese, Stanko Verstovšek.

Maratonkerékpárosnak nevezik azokat a sportolókat, akik hosszú távon kerékpároznak, megaméterekben mérik a tekeréseiket. Számukra naponta akár 400 kilométer is lehet a szokásos menettáv. A dobronaki Slo24ultra verseny rajtjához – amelyet az Európa-bajnokságon is jegyeznek – idén 58 (12 nő és 46 férfi) kerékpározó állt. A nemzetközi mezőnyt Marko Baloh versenyfelelős, Kardinar Marjan, Dobronak község polgármestere és Horvat Erzsébet, a helyi turisztikai és környezetvédelmi intézet igazgatója köszöntötte, kívánt kitartást és biztonságos kerékpározást. A közönség is nagy tapssal fogadta a versenyzőket. A menetirány Dobronak–Turnišče–Renkovci–Dobronak 11 kilométeres kör volt, amit a sportolóknak minél többször meg kellett tenniük.  

A 24 órás kerékpározáson 25 férfi és négy nő vett részt. A kategória győztese Stanko Vestovšek lett Novo mestóból, aki szombat déltől vasárnap délig 902 kilométert, illetve 82 kört tett meg 37,9 km/h átlagsebességgel. A nők között a legtöbbet, 770 kilométert, a spanyol Ziortza Villa tekert le. A kerékpározásra kedvező időjárásban a 12 órás megmérettetést 13 férfi és négy nő vállalta. A legtöbb, 462 kilométert a szlovén Erik Rosenstein tette meg 42 körrel. A nőknél a horvát Maja Marukič lett a győztes 429 megtett kilométerrel 39 körben.

Az idén újdonságnak számító 6 órás kerékpározásban öt férfi és négy nő rajtolt. A legnagyobb távot Tadej Blatnik tette meg, 242 kilométert 22 körben. A nők között a legjobb Kristina Bečirovič lett a dobronaki Ocean Orchids kerékpáros klubból a 18 körben letekert 198 kilométerrel. A verseny egyéni kategóriában folyt, csupán egy kétszemélyes csapat jelentkezett be.  

Marko Baloh a dobronaki Slo24ultra versenyfelelőse nem titkolta elégedettségét a rendezvény kivitelezésével, ahol mindenki – a biztonsági csapatokat is beleértve – jól teljesített. Az effajta egésznapos rendezvények ugyanis külön odafigyelést követelnek, hiszen a versenyzőknél 14-16 órás kerékpározás után már fáradtság és koncentrációhiány jelentkezik, különösen hajnalban. Ennek frissítésére kitűnően szolgáltak a vasárnap reggel 6 órakor startoló kerékpározók, akik felpezsdítették a verseny ütemét.   

MCSi Design