kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Lendván már a múlt század elején rúgták a labdát

SLOfoci1120A koronavírus-járvány árnyékában ünnepli fennállásának századik évfordulóját a Szlovén Labdarúgó Szövetség, amelyet 1920. április 23-án hét szlovén klub alapított meg. A jubileum alkalmából idén számos rendezvénysorozatot terveznek, kezdve az áprilisi díszüléssel, amelynek sorsa azonban egyelőre bizonytalan. A jubileum alkalmával napvilágot lát egy kiadvány és egy dokumentumfilm is. A száz éves múltra, amelyben fontos szerepe volt a lendvai labdarúgásnak is, három részben emlékezünk.

A mostani Szlovén Labdarúgó Szövetség elődje a Ljubljanai Labdarúgó Alszövetség volt, amelyet hét klub, a ljubljanai Ilirija és a Slovan, a maribori Rapid, a Hertha, az 1. SSK Maribor, a Rote Elf és a celjei Cillier SV alapította meg 1920-ban, és része volt az egykori Jugoszláv Labdarúgó Szövetségnek.

 

 

A bőrt azonban már korábban is rúgták Szlovéniában. A múlt század elején Alsólendván figyeltek fel először a világban egyre divatosabbá váló labdarúgás sportágra, majd rajongói 1903-ban létrehozták az első labdarúgóklubot a mai Szlovénia területén. A klubot a lendvai Korona vendéglőben, az akkori társadalmi élet központjában alapították meg, tiszteletbeli elnökké Kakasdi Hajós Mihályt, első elnökévé pedig Pollák Emilt választották. A labdarúgás igazán 1913-ra vált népszerűvé Lendván, amikor az Osztrák–Magyar Monarchiában is nagyon elterjedt. Szinte mindenki, a bíró, az orvos és a boltossegéd is rúgta a labdát, s egyre több fiatal is rendszeresen focizott a város utcáin. Az Alsólendvai Sport-Club csapata Zalaegerszegen, a horvátországi Prelogban és Csáktornyán is játszott barátságos mérkőzéseket. A vendégszerepléseket a vasút megépítése tette lehetővé. Az akkori ASC Lendva csapatot Miklautz, Megla I., Grodek, Németh, Godina, Hernnfeld, Koller, Megla II., Horváth, Tokody, Vlay alkotta, a futballpálya pedig az egykori ernyőgyárral szembeni gyepen volt.

A ljubljanai alszövetség égisze alatt lebonyolított első bajnokság győztese a ljubljanai Ilirija lett. A lendvai klub 1935-ben csatlakozott a szlovén bajnoksághoz, közben viszont számos barátságos mérkőzést játszott. Az egyik ilyet az alsólendvai klub az „örök riválissal”, a muraszombati Murával játszotta 1921-ben, és fölényes 7:0-s győzelmet aratott, a visszavágót viszont már 1:0-ra elveszítette.

A Maribori Liga küzdelmeit az újonc lendvai csapat komolyan vette, és 1935-ben sor került az egykori állatpiac helyén az új stadion megépítésére, ahol mindmáig is megtalálható, természetesen korszerűen felújítva. A fakerítéshez az anyagot a Našička fűrésztelep adza ingyen, amely a pályával szemben működött.

A kezdetekben a maribori bajnokság két ligában folyt. Abban a korszakban a lendvaiak a legnagyobb sikert 1940-ben érték el, amikor a II. Maribori Ligában a bajnokságot a Slavija mögött a második helyen zárták. Ebben az időszakban volt a klub tagja a varasdi Takács Artúr, a kiemelkedő atléta is, aki Samaranch elnök vezetése alatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tanácsadója volt húsz éven keresztül.

A második világháború alatt az Alsólendvai Move a II. szombathelyi körzeti ligában szerepelt, a Mura csapata viszont előrébblépett és Magyarország szövetségi bajnokságában játszott.

(Folytatjuk)

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben