kele
perec1
garas1
64. évfolyam
14. szám
Megjelenés:
2020. 04. 09.
kiscim1420
 

Hullámvölgyek és a háború utáni aranykor

foci12201A háború utáni korszakban, egészen Szlovénia önállósodásáig Lendván a labdarúgás hullámvölgyeket és -hegyeket élt meg, a lendvai alakulat többször is a szlovén élvonalban játszott, majd nemsokára kiesett. A fénykorát a háború utáni években élte a csapat, amikor Nafta Torna Egylet név alatt megnyerte a szlovén ötcsapatos bajnokságot és bejutott a Jugoszláv Ligába. Ebben az időszakban a falvakban is népszerű volt a labdarúgás, számos csapat ebben az időszakban alakult.

Míg a 2. világháború alatt Szlovéniában megállt a labda, a lendvai és a muraszombati Mura a szombathelyi körzeti bajnokságban szerepelt. A lendvai csapat még 1941. április 16-án hazai pályán 500 néző előtt csapott össze a zalaegerszegi ZTE-vel, s a találkozó 3:1-es hazai győzelemmel ért véget. A győztes csapatot Stefánecz, Varga, Vidak, Tibolt, Török, Klepecz, Németh, Tóth, Siftar, Bazsika és Hari alkotta. A lendvai Move csapata a második szombathelyi ligában 1944-ig szerepelt, amikor a bajnokságot a harmadik helyen zárta. A felnőtt csapat mellett aktívak voltak a veteránok is, akik 1942-ben a Murával mérték össze tudásukat, s a mérkőzésen 4:0-ra maradtak alul. Az öregfiúk csapatában Paller, Sárkány, Gálits, Nagy, Pojbics I, Pojbics II, Hunyadi, Vadnai, Zserfin, Vargha és Tóth rúgta a bőrt.

 

foci122012Az Odžakban megrendezett jugoszláv amatőr focibajnokságon a Nafta képviselte Szlovéniát.

 

A háború utáni időszakban az első mérkőzést a lendvai focisták a Jugoszláv Néphadsereg Lendván szolgáló katonái ellen játszották és 5:0-s győzelmet arattak. Az egykori Jugoszlávia szlovén területén a labdarúgás 1946-ban folytatódott a maribori és a ljubljanai területi ligákban. A lendvai labdarúgás ekkor élte aranykorát. A Nafta Torna Egylet név alatt futó csapatnak ugyanis a maribori területi ligából sikerült feljutni az ötcsapatos bajnokságba, amelyet rajtuk kívül a maribori és a ljubljanai Železničar, a trbovljei Rudar és a celjei Olimp alkotott. Váratlanul és mindenki nagy meglepetésére a bajnokságot a lendvai csapat nyerte, amivel bejutott a jugoszláv élvonalba. A szlovén bajnokság 14 klub részvételével folytatódott, közöttük szerepelt a muraszombati Mura is.

 

foci122013A háború utáni években a falvakban is rohamosan terjedt a fociláz. Ekkor még a pincei csapatban is mezítláb rúgták a labdát.

 

Az 1946/47-es idényben a környéken hatalmas érdeklődés övezte a lendvai labdarúgást. Főleg a jugoszláv élvonalban játszó spliti Hajduk lendvai látogatását, amely az idény első bajnoki meccsét Lendván játszotta a Nafta ellen 1946. augusztus 20-án. A mérkőzés spliti sikert hozott, a lendvaiak Štefanec, Gerencsér, Terek, Lukšič, Vidak, Hegedűs, Boltižar, Šiftar, Krčmar, Kalin és Vugrinčič felállásban kezdtek.

A jugoszláv ligában a Nafta a harmadik fordulóban szerezte meg az első győzelmét, amikor idegenben a szarajevói Željezničar ellen 2:1-es sikert aratott, majd a folytatásban Ništ verték 1:0-ra és hazai pályán 2:1-re voltak jobbak Budučnost csapatánál. Lendván ekkor megfordult a belgrádi Partizan és a zágrábi Dinamo is. A bajnoki mérkőzések több ezres nézőközönséget vonzottak, a lendvai meccsekre pedig Varasdról, Csáktornyáról, Mariborból és Muraszombatból is ellátogattak a focikedvelők. A bajnokság őszi idényét a Nafta három győzelemmel és tíz vereséggel zárta. A tavaszi idény azonban még kevésbé alakult kedvezően a Nafta számára, anyagi nehézségekkel küzdött az egylet és a 18. fordulóban már nem is utazott el Szarajevóba. Ezek után a bajnokság vége előtt kilépett az élvonalból.

A Nafta sikerei miatt a falvakban is tömegesen rúgták a labdát, és 1947-ben megalakult a Muravidéki Liga is, amelyben 12 csapat játszott. Ebben a ligában a focisták még mezítláb játszottak!

 

foci122014A Nafta és a Mura már a múltban is nagyon sok küzdelmes rangadót vívott.

 

A Nafta, miután kiesett a jugoszláv élvonalból, a Kranj elleni sikeres selejtező után bejutott a nyolccsapatos szlovén ligában. Kisebb változásokkal a lendvai csapat a jugoszláv ligában játszó felállással folytatta a bajnokságot egészen 1952-ig, egy évvel korábban, 1951-ben pedig a Nafta eljutott a szlovén kupadöntőig. Ezt követően a szövetség újra átszervezte a bajnokságot, a ligát tízcsapatos keletire és nyugatira osztotta. Számos barátságos mérkőzés jellemezte ezt az időszakot is, 1953-ban Lendvára érkezett az osztrák ASK csapata Klagenfurtból (3:1) és a belgrádi Naša krila klub is (1:3). 1954-ben a naftások bejutottak a „Felszabadulás napjának” 10 éves évfordulója alkalmából rendezett kupasorozatba. Ljubljanában a döntőt az Odred ellen 2:3-ra veszítették el.

A pálya rossz állapota és a feltételek arra késztették a lendvai játékosokat és a klub vezetőségét, hogy 1956-ban közös erővel új klubhelyiségek építésébe fogjanak. A klubhelyiségeket a játékosok és a szurkolók önkéntes munkával építették meg.

A Nafta 1958-ban a maribori körzeti ligában játszott, míg a 12 csapatos szlovén bajnokság a Szlovén Labdarúgó Szövetség égisze alatt folyt. A múlt század hatvanas éveinek elején gyengébb eredmények jellemezték a Naftát. Ugyan a csapatnak az 1959/60-as idényben újra sikerült feljutnia az élvonalba, de a legjobbak között csak két idényt töltött, hiszen az 60/61-es idény nem az elvárások szerint alakult. A bajnokságot csupán egy győzelemmel és négy ponttal zárta az alakulat, így két év után újra kiesett a legjobb klubok köréből. A következő évben a Muravidéki Liga bajnokaként a selejtezőben rekedtek, miután a maribori Železničar kétszer is jobbnak bizonyult náluk. 1963-ban kísérelte meg ismét a feljutást a Maribor-Muraszombati Liga tagjaként a Nafta, ezúttal a celjei Olimp győzte le.

 

foci122015A Nafta labdarúgócsapata, amely a szlovén liga 1968/69-es idényében a második helyet szerezte meg. 

 

A hatvanas évek közepén megkezdődött a határ menti együttműködés, ebben az időben a Nafta több barátságos mérkőzést játszott itthon: FC Sljeme (Zágráb) 3:3, OFK Beograd 2:8, Medosz FC (Lábod) 1:3 és 3:4, Vörös Meteor FC (Lenti) 1:0 és 6:3, Bányász FC (Lovászi) 5:0 és 2:3.

Török László vezetésével aztán a Nafta újra feljutott a szlovén élvonalba és kis idő elteltével élcsapattá érett. Az 1968/69-es idényben a csapat történelmében a második legjobb eredményt érte el, hiszen a bajnokságot a remek második helyen zárta a Mura után. A kiváló teljesítményt a Bači fivérek, Dominko, Horvat, Piberčnik, Nagy, Farkaš, Balantič, Pusko, Kuprivec, Vidak, Pál és Pozsgai érte el. A bajnoki cím megszerzésével a Mura belépett a II. nyugati jugoszláv ligába, amelyben három idényt töltött, a Nafta pedig 1970-ben az Odžakban megrendezett jugoszláv amatőr focibajnokságon képviselte Szlovénia színeit, a négycsapatos „B” csoport mérkőzésein a Nafta három vereséget szenvedett. A Nafta ifjúsági csapata is eredményesen szerepelt az évtized fordulóján, hiszen a szlovén kupasorozat megnyerésével bejutott az egykori jugoszláv kupasorozat nyolcaddöntőjébe, ahol a montenegrói Bokelj vendégeként 6:1-re győzött.

Hat sikeres év után, 1975-ben a szlovén bajnokságban a csapatot az útiköltségek kifizetésének botránya bélyegezte meg, aminek következtében a csapatnak törölték a bajnokságban összegyűjtött pontjait.

A szlovén labdarúgás versenyrendszerét gyökeresen megváltoztatták az úgynevezett „portoroži határozatok”. A lendvaiak a maribori csoportból harmadikként újra felküzdötték magukat a döntő csoportba, amelyet hat klub alkotott Szlovénia keleti és nyugati részéről. Az 1978/79-es idényt tíz ponttal a negyedik helyen zárták és három idényen keresztül a csapat Lendva név alatt versenyzett. A későbbi 14 csapatos bajnokságból a már Nafta Labdarúgó Klub név alatt versenyző együttes az 1982/83-as idényben esett ki, s a keleti területi ligában folytatták a küzdelmet. Az első hely megszerzésére és az újabb feljutásra a 16 csapatos közös szlovén bajnokságba nyolc év után, 1990-ben került sor.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben