kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

A bajnokságok folytatásáról az ünnepek után döntenek

sport 1720Amint már beszámoltunk róla, a Szlovén Labdarúgó Szövetség a két élvonalbeli bajnokságon kívül az összes általa vezetett liga idényét lezárta. Az alacsonyabb ligák sorsáról azok szervezői, a körzeti szövetségek döntenek. A muravidéki és a lendvai, valamint a muraszombati körzeti bajnokságok folytatásáról még nem született meg a végleges döntés, határozat ez ügyben a májusi ünnepek után várható.

sport rezonja1720A Muravidéki Liga tavaszi idényének március 15-i megkezdését a koronavírus-járvány kitörése akadályozta meg. Másfél hónapnyi szigorú korlátozások után azonban a sport területén is enyhítések várhatók. Ennek tükrében érdeklődtünk a kialakult helyzetről a Lendvai Labdarúgó Szövetség elnökénél. Režonja Slavko elmondta, a ligák sorsáról az ünnepek után hozzák meg a végső döntést: – A Muravidéki Ligában az jelenti a problémát, hogy gyakorlatilag a fél szezonnál tartunk. Még 13 forduló van hátra a bajnokságból, és tekintettel kell lennünk arra, hogy a ligát amatőr csapatok alkotják. Az idény lebonyolításának gyorsított ütemét, a heti két mérkőzést a klubok nehezen tudnák megszervezni és kivitelezni. A mérkőzések ezért a hétvégékhez kötöttek, és ebben az esetben a bajnokság augusztusig elhúzódna.

Miután leállt az élet és betiltották a közterületek használatát, a csapatok abbahagyták az edzéseket, a bajnokság sérülésmentes folytatásához viszont biztosítani kellene a megfelelő felkészülési időszakot is. – Úgy gondolom, hogy az összes körülményt figyelembe véve a Muravidéki Ligát csak nehezen fogjuk tudni ésszerű időben lebonyolítani, és néhány megkérdezett klub is azon álláspont felé hajlik, hogy fejezzük be a szezont – tette hozzá az elnök.

Amennyiben viszont ez megtörténik, a következő idény megfelelő összeállításához a Szlovén Labdarúgó Szövetség fogja kidolgozni az irányelveket. Erről az elnök a következőképpen fogalmazott: – Véleményem szerint a szezon befejezésével egyik klub sem lesz megkárosítva, hiszen a kialakult helyzetben a pozitív megoldásoknak kell előtérbe kerülniük. Itt főleg a kiesőhelyen lévő csapatokra gondolok. Egyeztetések pedig a Muraszombati Körzeti Labdarúgó Szövetséggel is szükségesek, amellyel együtt bonyolítjuk le a ligát.

Pont a kieső zónában, a 13. helyen zárta az őszi idényt a nemzetiségileg vegyesen lakott terület egyedüli képviselője, a hosszúfalui Olimpija.

sport torhac1720A kialakult helyzetről Torhač Evgen elnököt is megkérdeztük, aki elmondta, hogy a jelenlegi helyzet kedvezőtlen és kiszámíthatatlan a csapat számára: – Az utolsó hazai őszi meccsek látogatottsága nagyon jó volt. A belépőkből fedezni tudtuk a meccs költségeit. Hat hete viszont a klub működése gyakorlatilag leállt, a felnőtt és az utánpótláscsapatok nem edzenek. Az enyhítések során nem tartom ésszerűnek a meccseket nézők nélkül lejátszani, hiszen ez esetben a mérkőzés költségeit sem tudjuk fedezni. Jelenleg alkalmazkodunk a helyzethez és folytatni fogjuk a munkát, amikor erre lehetőség lesz. Nem lenne viszont korrekt, ha kiesnénk a ligából, hiszen a csapat tapasztalatlansága rányomta még a bélyegét az őszi idényre. A tavaszi felkészülési időszakban sokat dolgoztunk azon, hogy javítsunk a teljesítményünkön, de ahogy egyelőre kinéz, nem kapunk lehetőséget a bizonyításra. Abban az esetben sem keseredünk el, ha kiesünk a Muravidéki Ligából, legfeljebb a a lendvai körzeti ligában folytatjuk.

 

 

Lendvai Körzeti Labdarúgóliga

Valamivel kedvezőbb a helyzet a lendvai körzeti ligában, ahol kilenc forduló maradt hátra a bajnokságból. Azt latolgatják a szövetségben, hogy amennyiben a bajnokságot május utolsó hétvégéjén megkezdenék, még lenne esély azt július végéig lebonyolítani, ehhez viszont a klubok beleegyezése is szükséges. Mindez persze attól is függ, hogy az állam az enyhítő intézkedések között lehetővé teszi-e a mérkőzések közönség előtti lejátszását. – A tavaszi idény meccseinek csak nézőközönség előtt van értelme – hangsúlyozta Režonja elnök. Ellenkező esetben ezt a ligát is kénytelenek lesznek lezárni, játéklehetőséget pedig a továbbiakban csak utcai focitornák, más labdarúgótornák vagy barátságos mérkőzések megszervezése jelenthet: – Úgy hiszem, hogy júniusban a labdarúgás beindul ilyen vagy olyan formában – tette még hozzá az elnök.

A lendvai szövetség igazgatói bizottsága május elején levelező ülésen dönt a körzeti liga sorsáról, előtte viszont még értesítik a klubokat a kidolgozott versenynaptárról és kikérik a véleményüket is.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben