kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Kitűnő feltételek lovasnak és lónak egyaránt

istallo4120A muravidéki lovasok megmérettetését az idei Nemzeti Vágtán komoly felkészülés előzte meg. Az indulók valódi homokos pályán készülhettek fel, a lovaknak széles legelőt és pihenőhelyet is biztosítottak.

A lendvai mezőgazdasági vállalat (KG) területét – a tavalyi Muravidéki Vágta helyszíne a Lipa szállóval szemben – egy évre kapta meg az egyesület ingyenesen. Erre nagy szüksége volt az amatőr lovasoknak, hiszen a budapesti megmérettetésre való felkészüléshez számos tényezőt össze kellett hangolni. Kellett a megfelelő terep, többek között a megfelelően karbantartott homokos versenypálya, illetve legeltető és istálló is kellett. A felkészülés minőségét az is emelte, hogy a lovasok együtt tréningezhettek.

– A területet ingyenesen használhatjuk azzal a feltétellel, hogy jó gazdaként gondozzuk. Tehát a kaszálás, a permetezés és minden egyéb munka a tagjainkra hárul – mondja Biró József hosszúfalui lovas, az egyesület első embere. – Ekkora területhez azonban gépezetre is szükség van, ebben pedig a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség nyújtott segítő kezet. Egy évre megkaptuk az önkormányzat traktorát ingyenesen, amellyel a szükséges munkákat el tudjuk végezni. Innentől fogva igyekeztünk a területet kifogástalanul rendben tartani és kerítést is építettünk.

 

 

Hogy az edzéseket zökkenőmentesen meg tudják szervezni, a lovaknak is kellett megfelelő helyiség. A tréningekre ugyanis folyton szállíttatni kellett a versenyzők lovait, amit Goricskóról például lehetetlen lett volna mindig megoldani. Ebben is a muravidéki magyar önkormányzathoz fordultak, ezúttal anyagi támogatás reményében. – A kérelmünket pozitívan bírálták el, 1.000 eurót kaptunk az anyagköltségre, amiből a rendelkezésre álló gazdasági épületbe gerendákból és pallókból mobil beállókat készítettünk a lovainknak. Ezt nem nevezhetjük istállónak, hanem csak beállónak, de nagyon hasznos, hiszen szükség esetén a bokszok mozgathatók. Augusztusban át is adhattuk a helyet rendeltetésének, és tökéletesen bevált a gyakorlatban is. A tíz lónak elegendő beálló nagyban megkönnyítette a felkészüléseket. A kinti hatalmas terület is ideális, a lovaink legelhetnek, edzések után vagy között pedig beterelhetjük őket az épületbe – mondta.

A lendvai lovasok csoportját jelenleg 40 tag teszi ki. A pálya rendelkezésre áll, a tagok bármikor használhatják, hiszen adottak a feltételek a lovaglásra, a lovas sportokhoz. Mindezekből kiindulva pedig már vannak elképzelések a jövő évi szezonra. – Bízunk abban, hogy jövő tavaszra, nyárra már enyhül a járvány, ezzel pedig a járványügyi intézkedések és korlátozások is lehetővé teszik majd rendezvények magtartását. Idén sajnos le kellett mondanunk a Muravidéki Vágtát, amit kétnaposra terveztünk, de nagyon bízunk abban, hogy jövőre megtarthatjuk és kiszélesíthetjük. Ezen kívül lovastalálkozókat szervezni, fogathajtó versenyt, illetve lovasjátékokat szeretnénk – mondta bizakodva az elnök.

 

 

MCSi Design