kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Staša Špur muravidéki női partjelző

stasa44201Nem mindennapi dolog, hogy női partjelző van egy férfi elsőosztályú labdarúgómérkőzésen. A 32 éves Staša Špur személyében idén már másodszor volt női játékvezető-asszisztens szlovén férfi élvonalbelin. A satahovci születésű, egykori kiváló női labdarúgó első mérkőzése a férfi élvonalban október 3-án az Aluminij–Koper közötti összecsapás volt.

– A bemutatkozását érthetően a sajtó is nagy figyelemmel kísérte. Érzett-e nyomást emiatt?

– A sajtó részéről mindenképpen volt egyfajta nyomás, hiszen mégiscsak érzed, hogy figyelnek, mert te vagy az első női partjelző férfi élvonalbelin. Lehet, hogy magamat is némi nyomás alá helyeztem, mert azt akartam, hogy az első mérkőzés minél jobban sikerüljön és a legjobb formámat nyújtsam. De aztán az ember amúgy sem tudja, mi vár rá, úgyhogy én is csak egy sima mérkőzésként tekintettem az egészre. De összességében hihetetlen élmény volt ez számomra.

– Labdarúgóként sikeres éveket töltött a ŽNK Pomurje Beltinci csapatánál és tagja volt a szlovén női válogatottnak. Néhány évig utánpótlásedző is volt a belatinci csapatnál.

– Négy-öt évig voltam egyszerre játékos, edző és játékvezető, ami bevallom, nehéz volt, hiszen az edzések és a mérkőzések rengeteg időt és energiát vesznek igénybe. Végül azonban a térdem miatt már nem bírtam játszani, de mivel továbbra is aktívan akartam sportolni, úgy döntöttem, hogy asszisztens leszek. Ez nem megterhelő a térdemnek, úgyhogy boldog vagyok, hogy így döntöttem.

– A női labdarúgás az elmúlt években ugyan egyre jobban fejlődik és kap támogatást a legmagasabb szintről is, ennek ellenére még sok a tennivaló. Milyen jövőképet lát?

stasa44202– Természetesen hiányolom, hogy nincs még több női játékvezető, jó lenne, ha többen kapnának lehetőséget magasabb ligákban. Egyben viszont remélem, hogy egyszer női bírói hármas is fúj majd mérkőzést az első osztályban. Ehhez talán az évek alatt a mi jó munkánk is hozzájárul majd. Tény, hogy az európai szövetség az elmúlt években egyre jobban támogatja a labdarúgásban is a nemek közti egyenlőséget. A szlovén szövetség szintén támogat minket ebben, hiszen nem utolsó sorban az a lehetőség is, amit most én kaptam, annak az eredménye, hogy minket, nőket is egyre jobban elfogadnak a férfi labdarúgásban. Lassan szerencsére változik az a vélemény, hogy a labdarúgás csak a férfiaknak való.

– 2016 óta nemzetközi játékvezető is, tehát esélye van arra, hogy 2022-ben ott legyen Angliában a női labdarúgó Európa-bajnokságon…

– Az UEFA kiválasztotta az összes tagországa legjobb játékvezető-asszisztenseit, majd ezeket egy tanfolyamra küldte, ahol a továbbképzés, az edzések folynak, mérkőzéseket kell elemeznünk. Szerencsére most bekerültem ebbe a csoportba, így még kell néhány jó mérkőzés, amelyeken jól vizsgázom, aztán remélem, sikerül kijutnom az Eb-re. Már két éve van női csapatunk, így rendszeresen bíráskodhatunk, szóval lassan mi is fejlődünk. Nagyon jó lenne egy fix női hármassal nemzetközi mérkőzéseken is bíráskodni. Most már egyre többen vagyunk, és remélem, hogy ez a szám növekedni fog.

 

Szabó Rudolf

 

 

MCSi Design