kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Az első kerékpáros egyesületek a Muravidéken

bicikli46201Sporttörténeti sorozatunkat az 1899-ben alakult lendvai kerékpározás-történet után a muravidéki egyesületekkel folytatjuk. A muraszombati egyesület egy évvel a lendvai előtt, 1898-ban alakult meg.

Már csak viszonyítási alapként is meg kell említenünk, hogy szlovén viszonyaltban elsőként a Laibacher Bicklistischer Club alakult meg 1885-ben. Az egyesület két évre rá megváltoztatta német nyelvű elnevezését, s a Klub slovenskih biciklistov (Szlovén Biciklisták KlubjaÖ nevet kapta. Az első kerékpáregyesület után gyorsan szaporodtak az újabbak, így 1893-ban a trieszti Sokol egyesületen belül alakult egy, majd két évvel később, vagyis 1895-ben Goriziában egy másik klub. A kerékpározás fejlődésére nagy hatással volt a mai napig ismert, Ptuj környéki származású Johann Puch, aki 1889-ben alapította meg kerékpárműhelyét, s évek alatt komoly kerékpárgyártó gyárrá fejlődött. A Muraszombat és Vidéke 1887-ben említi első ízben a kerékpározást, a cikkben a radányi (radenci) kerékpáregylet által szervezett versenyről számolnak be, amelyet rengeteg néző tekintett meg. Beszámolnak arról is, hogy a versenyt, illetve még inkább a nézőket igencsak akadályozta az esős időjárás, a gond enyhítésében Vogler József, a petánci vízforrás tulajdonosa segített, aki rendelkezésükre bocsátotta a pincehelyiségeit. A radányi egyesület alapításának évszáma nem derül ki az írásból. A beszámolóban olvasható az is, hogy a verseny első három helyezettje elismerésben részesült, míg a hazai versenyzők, név szerint Horváth Géza, Moszt Lajos és Zvickelsdorfer Pál arany dísztűt és ezüst zsebórát kaptak a részvételért.

 

bicikli46202

 

Régi biciklissisak bőrből.

 

Beszámol azonban a Muraszombat és Vidéke a muraszombati kerékpárosegylet alapításáról 1898-ban. Az egylet elnöke Bery István bíró lett, az igazgató Metzeker Mátyás, a pénztáros Ratko Tivadar és ifj. Vogler József. A radányi és a muraszombati egyesületek majd tehát megalakult a lendvai, utána következett Radgonán és Hrastje-Motán az egyesületalapítás. Az említett egyletek rendszeresen szerveztek egyesületi versenyeket, de együtt is működtek, így például 1934-ben a Muraszombat–Dobronak–Lendva–Cserencsóc–Belatinc–Muraszombat körversenyt szervezték meg.                         

F.h.m., tt

 

 

MCSi Design