kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Muravidéki sporttörténetek (3): Berlin kétszer is

berlin47203Sporttörténeti sorozatunkat, ezen belül a muravidéki kerékpározás történetét a múlt század ’30-as éveiben folytatjuk Pojbics Károly berlini túrájával, illetve a sokoldalú sportember nyomán Sardi Josip által megismételt teljesítménnyel.      

 

Fölső képünkön: Sardi Josip a 2006-os túrán a cseh határnál. 

Pojbics Károly a sport területén fogalom marad nemcsak Lendván, hanem a szélesebb térségben is. A sokoldalú sportember egyik legnagyobb teljesítményének számított, hogy 1936-ban kerékpárral látogatott el a berlini olimpiára. Ezt az utat 70 évre rá, 2006 nyarán Sardi Josip is teljesítette. A 2006-os berlini kerékpártúrát nagy figyelemmel kísérte a Népújság is. Így olvashatjuk, hogy az ötlet még 2003-ban született meg, amikor a Lendvai Kerékpárklub tagjai meglátogatták az akkor 90. születésnapját ünneplő Pojbics Károlyt. Sardi Josipot saját bevallása szerint rögtön megfogták az ünnepelt berlini útjáról elmondottak, s tulajdonképpen már akkor este elhatározta, hogy a hőstettet 2006-ban, az esemény 70 éves évfordulóján megismétli. Az 1.030 kilométert Sardi a következő útvonalon tette meg:  Lendva (Szlovénia) – Szombathely (Magyarország) – Csorna – Mosonmagyaróvár – Rajka (Szlovákia) – Pozsony – Bécs (Ausztria) – Engelhartstetten – Großenzensdorf – Raasdorf – Deutsch Wagram – Kornenburg – Spillern – Stockerau – Hollabrun – Znojno (Csehország) – Jihlava – Havličkov Brod – Časlav – Kolin – Uvaly – Prága – Ubežnice – Melnik – Duba – Češka Upa – Novy Bor – Dečin – Bad Schandau (Németország) – Pirna – Pillnitz – Loschwitz – Drezda – Radebeul – Meissen – Großenhain – Elsterwerda – Herzberg – Jüterborg – Treuenbrietzen – Potsdam – Krampnitz – Berlin.

berlin47201A túra megtételével a Pojbics Károly tette előtti tisztelgésen kívül a klub számos egyéb eredményt elért. Többek között megmutatta azt, hogy összefogással és akaraterővel egy ilyen horderejű és nagyságú projekt is megvalósítható. De természetesen a túra rendkívül jól reklámot jelentett a Lendva-vidéknek, a szlovén sportnak és a turizmusnak. A lendvai Lipa szállónál lévő rajt előtt Sardi a következőket nyilatkozta. „ Remélem, minden rendben lesz, hiszen ezért készültünk ennyit. December óta edzek a túrára, előbb a fitneszteremben, majd pedig, ahogy az idő engedte, kerékpáron a szabadban. Elsősorban természetesen azt szeretném, hogy a célok mind a túra alatt, mind pedig Berlinben megvalósuljanak. Az úton motorral végig kísér Pojbics úr fia, Pozsonyig pedig a csapattársaim lesznek segítségemre, akik a szlovák fővárosig velem tartanak kerékpáron. A rajttól a határig reményeim szerint minél többen elkísérnek, a beszervezett Dimek belatinci oldtimereken és a klubtársaimon kívül is. Ezúttal is szeretnék megkérni minden sportbarátot, természetszerető embert, hogy szombaton 8-ra jöjjenek el a Lipa elé, hiszen ezzel is tisztelegnek Pojbics úr előtt, akinek családja aktívan figyelemmel kíséri a történteket.”

Az érdeklődők a túrán történteket a www.lendava-berlin-2006.com című honlapon is követhették.

 

fmh, tt

 

 

MCSi Design