kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A kosárlabda kezdetei vidékünkön

kosarlabda4920Sporttörténeti sorozatunkat a kerékpározás után a kosárlabdával folytatjuk, megvilágítjuk a sportág globális elindulását, illetve a jugoszláviai, szlovéniai, muravidéki kezdeteket is.

 

kosarlabda49202Képeinken a kosárlabda feltalálója, James A. Naismith testnevelőtanár.

 

A kosárlabdát a sportlexikonok szerint még 1851-ben a kanadai származású James A. Naismith találta ki. A springfieldi tornatanár azért alkotta az akkor még teljesen más szabályok szerinti játékot – például rögbilabdával játszották és a labdát vinni is lehetett –, hogy az amerikai focit játszó csapat a téli hónapokban is edzésben maradjon. A játék folyamatosan változott és 1891-ben már „basketball”-nak hívták. A 19. század utolsó évtizedében már különböző férfi és női egyetemi csapatok játszottak egymás ellen, így 1897-ben már megszervezték az első amerikai bajnokságokat. A kosárlabda már a kezdetektől rohamosan terjedt a világban, először persze az amerikai kontinensen. Európában az első világháború után az amerikai katonák terjesztették el a játékot, így Monte-Carlo adta az otthont az első női tornának még 1922-ben, míg az első férfibajnokságot 1927-ben szervezték Koppenhágában. A játékot először az atlétikai szövetség, majd a kézilabda-szövetség irányította, míg Genfben 1932-ben magalakult a kosárlabda-szövetség. A kosárlabda 1934-ben került az olimpiai játékok programjába, 1936-ban pedig a szövetségbe belépett az akkori Jugoszlávia is.

Szlovénia területére valamikor 1938 és 1941 között érkezett meg a sportág, amelyet az akkori belgrádi testnevelési főiskola végzős diákjai próbáltak meghonosítani, de nem jártak nagy sikerrel. A sportélet, így a kosárlabda is a „Sokol” egyesületen belül zajlott, így voltak meccsek a fővárosi és a maribori egyesület között, illetve Celjében és Muraszombatban is. Az áttörés csak 1946-ban történt meg, az úttörő városok pedig Ljubljana, Muraszombat, Celje, Postojna és Lendva voltak, és mindenképpen illik megemlíteni Marinič Božidar, Kljočni Adi, Ledinek Alfonz, Kokot Slavko és Prinčič Janko testnevelési tanárokat neveit. Az első szlovén bajnokságot 1946-ban szervezték Ljubljanában, a férfiak és a nők között is a hazai csapat bizonyult a legjobbnak. A kosárlabda már a kezdetekben is otthont talált a Muravidéken, erős csapatok alakultak Muraszombatban és Lendván is, de erről már a következő számban olvashatnak.

Fhm, tt

MCSi Design