kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Tibaut Tjaša: túl a 300. bajnoki mérkőzésen

sport tibaut4920A ŽNK Pomurje Beltinci női labdarúgócsapat bejutott a női Bajnokok Ligája legjobb 32 csapata közé, miután a második selejtezőkörben 4:1-re legyőzte a Ferencvárost. A mérkőzésen játszott a 31 éves középpályás, Tjaša Tibaut is, aki ősszel fontos mérföldkőhöz ért, hiszen a 300. mérkőzésén szerepelt a szlovén női labdarúgó élvonalban, ahol 322 góllal rekordtartó is. Pályafutását még 2004-ben kezdte.

 

– A labdarúgással az általános iskola 5. osztályában kezdett komolyabban foglalkozni. 16 éve tartó pályafutása alatt 49-szer tagja volt a szlovén női válogatottnak és megfordult külföldön is. Hogyan értékeli a női labdarúgás fejlődését ez idő alatt?

– A fő oka, hogy elértem ezeket a számokat, az, hogy a labdarúgás folyamatosan örömöt okoz, mert végtelenül szeretem ezt a sportot. Valójában soha nem volt konkrét célom, hogy bizonyos számokat elérjek a sportágban, inkább az hajtott, hogy sikeres legyek a pályán és trófeákat nyerjek. Most már az ad motivációt a folytatáshoz, hogy tényleg élvezem azt, amit leginkább szeretek csinálni, az pedig a labdarúgás. Továbbá az, hogy segíteni tudok a csapatomnak, hogy szép focit játsszon és győzzön. Ezek az én kis mindennapi céljaim.

Rendkívül örülök annak, hogy a női labdarúgást lassan elfogadja a nyilvánosság Szlovéniában, mert amikor elkezdtem játszani, akkor még rengeteg előítélet volt. Nagyon sokan mondogatták, hogy a labdarúgás nem a nőknek való. Mostanra ez teljesen megváltozott, hiszen a lányok támogatást kapnak a környezetüktől, a szüleiktől, a fiúkkal közösen edzhetnek, és így még jobban fejlődhetnek. Sokat javult a színvonal is, hiszen azok a lányok, akik most érkeznek a felnőtt csapatokba, már jártak labdarúgó-iskolába, tehát rendelkeznek focitudással. Leírhatatlan az a fejlődés, ami az elmúlt években Belatinc csapatánál történt, de világszerte is hihetetlen fejlődés zajlik a női fociban. Egyre több a szurkoló is, tehát jó irányba halad sportág.

– A fejlődést az is szépen mutatja, hogy a ŽNK Pomurje Beltinci idén ott lesz a női Bajnokok Ligája főtábláján, másodszor a csapat történetében.

– Az elmúlt hónapokban a teljes csapat csak ezért a történelmi sikerért dolgozott és élt. A tornarendszer helyett, amikor is nyolc nap alatt három mérkőzést játszottunk, a selejtező most csak két mérkőzésből állt, így könnyebben tudtunk felkészülni rá. Nagyon sokat jelent számomra ez a siker, a cél pedig most az, hogy továbbjussunk a nyolcaddöntőbe.

 

Szabó Rudolf

 

 

MCSi Design