kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A kosárlabda kezdetei vidékünkön

kosar50201Ahogy az előző számban összegeztük, a kosárlabda Szlovéniában a második világháború után kezdett erőteljesen fejlődni, a ljubljanai, maribori és celjei központokon kívül Muraszombatban és Lendván is egyesületek alakultak, amelyek több-kevesebb sikerrel szerepeltek az első osztályban.

 

Fölső képünkön: a Lendvai KK csapata 1947-ben.

 

A lendvai, pontosabban akkor még alsólendvai kosárlabdában kulcsszerepe volt Marinič Boško gimnáziumi tanárnak, aki 1947-ben érkezett a városba, és mind a lányok, mind a fiúk között népszerűvé tette az akkor még viszonylag ismeretlen sportágat. A tanár úr rendszeres edzéseket is szervezett, míg a szabadtéri kosárlabdapályát a játékosok maguk alakították ki. Az ehhez szükséges alapanyagokat, vagyis a fát az akkori lendvai téglagyár, míg a fémcsöveket a Nafta vállalat biztosította. Az így elkészült kosárlabdapalánkokat a téli időszakban a terembe szállították, hogy tudjanak edzeni.

 

kosar50202A Jugoszláv Kosárlabdaszövetség által kiadott tagsági igazolvány 1950-ből, amely Pintér Jenő nevére szól. 

 

1948-ban Szlovéniát a kosárlabdázás szempontjából két régióra, a ljubljanaira és a mariborira osztották, a Lendvai KK természetesen a maribori régióban játszotta a meccseit. Az idegenben játszott bajnokikra vonattal utaztak. Eleinte még kézilabdával játszották a kosárlabdát, s még ezt is a labdarúgóklub ajándékozta nekik. A kezdőcsapatnak az említett edző szerezte be a mezeket, míg a többi csapattagnak Lendván, Novakéknál varrták meg ezeket. A férficsapat többször játszott a muraszombati csapattal, illetve a maribori Železničar és a celjei Kladivar ellen. Egyes információink szerint a maribori csapat a lendvai pályát látva le szerette volna mondani a meccset.

A férficsapat mellett Marinič megszervezte a női, az ifjúsági és az úttörőcsapatot is, de ezek a csapatok nem szerepeltek országos bajnokságban, inkább csak egymás ellen játszottak, rekreációs módon foglalkoztak a kosárlabdával.

A férfi kosárlabdacsapat Marinič, Lebar, Novak J., Novak A., Rudas; Bosnar, Hajdinjak, Kardos, Varga L., Varga J., Rafel, Vásári, Kulcsár és Hajduk összeállításban szerepelt. 1949 során a lendvai csapat a köztársasági szintű bajnokságban indult, a hat csapat között az ötödik helyre sikerült beérniük. 12 ponttal zárták a bajnokságot, kétszer győztek, nyolc alkalommal vesztettek. Ebben ez időszakban egyértelműen a kosárlabda számított a legnépszerűbb sportnak, a nézőszám sok esetben még a labdarúgómeccsek nézőszámait is túlszárnyalta.  

Marinič tanár közben elhagyta Lendvát, és ezzel a kosárlabda is hanyatlásnak indult, amíg nem jött 1962-ben egy újabb fellendülés, de a csapat már csak muravidéki, regionális szinten szerepelt. Érdemes megemlíteni, hogy a felnőtt csapat egy ideig a Muraközi Ligában is játszott. 1977-ben alakult meg aztán a KK Lindau, amely a mai napig a Muravidéki Ligában szerepel. Egy időben KK Miarte néven a klub felküzdötte magát a harmadik szlovén ligába is.  

Fhm, tt

 

 

MCSi Design