kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

A lendvai kosárlabda nagy alakjai

kosar camplinAhogy az előző számban már összegeztük, a kosárlabda Szlovéniában a második világháború után kezdett erőteljesen fejlődni, a ljubljanai, maribori és celjei központokon kívül a Muravidéken is. A lendvai, illetve muravidéki kosárlabda úttörői között három sportembert szeretnénk kiemelni.  

 

A lendvai, pontosabban akkor még alsólendvai kosárlabdában kulcsszerepe volt Marinič Boško gimnáziumi tanárnak, aki 1947-ben érkezett a városba, és mind a lányok, mind a fiúk között népszerűvé tette az akkor még viszonylag ismeretlen sportágat. A tanár rendszeres edzéseket szervezett, de nagy volt a szerepe a szabadtéri kosárlabdapálya kialakításában az akkori Sokol otthonnál.  Marinič Boško 1921-ben született, majd a világháború után a belgrádi testnevelési főiskolára iratkozott be, ahol prof. Jovanović Bora tanította a kosárlabdát. A befejezett főiskola után rövid ideig Mariborban és Ilirska Bistricán volt testneveléstanár, majd a kosárlabda területén igazából az akkori Alsólendván kezdte el úttörő munkáját. Két évig, 1947-ben és 1948-ban tanított Lendván, majd a Markosar marinicibori 1. Sz. Gimnázium testneveléstanára lett. Számos ismert szlovén kosárlabdázó első edzője volt, köztük van a jugoszláv, illetve az európai kosárlabdában is hírnevet szerzett Ivo Daneu is.  

   

Lendván, majd a Muraszombati Gimnáziumban kezdte el kosárlabda-sportpályafutását Dr. Camplin Anton, később elismert nemzetközi kosárlabdabíró is. Kosárlabdabírói vizsgáját az akkori jugoszláv női válogatott szövetségi kapitányánál, Marko Markovićnál tette le 1960-ban, majd 1974-ben a németországi Halléban szerezte meg a nemzetközi kosárlabdabíró vizsgát. Bírói pályafutása után a kosárlabda-szövetségben vállalt feladatokat. 

 

A muravidéki kosárlabda – és egyébként számos egyéb sportág, a kézilabda és a gyephoki – egyik legbuzgóbb kezdeményezője, fejlesztője, úgymond motorja prof. Titan Evgen volt. Szintén a Belgrádi Testnevelési Főiskolán tanult, majd 1953-ban a Muraszombati Gimnáziumban lett testneveléstanár. Kezdeményezésére jött létre a Muravidéki Kosárlabda-szövetség, számos muravidéki kosárlabdapálya csak odaadó munkája miatt épült meg.

MCSi Design