kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Tartani a lelket a fiatal sportolókban

sport judo03211A koronavírus-járvány és az ezzel járó korlátozások miatt sok fiatal sportoló továbbra sem tud rendesen edzeni. A kontaktsportokban, mint amilyen a judo, az edzések ugyan engedélyezettek, de csak az élsportolók, a profi sportolók, illetve az ígéretes fiatal sportolók számára.

Sok fiatal sportoló így hátrányos helyzetbe került, épp abban a korban, amely döntő a fejlődésükben, ezért most fennáll a veszélye annak, hogy az edzések elmaradása miatt sokan eltávolodnak a sporttól, például a cselgáncstól. A Lendvai Judo Klub elnöke, Gabor Robert szerint a klub számára nagy gondot jelent, hogy jelenleg nem tudnak tornatermekben edzeni.

sport judo03212Ahogy elmondta, a helyiségeket nem szabad használni, illetve a bérelt helyiségekben is legfeljebb 12–15 tagnak szabad egyszerre jelen lennie. Ez a szám viszont messze van attól, hogy minőségi edzést tudjanak tartani az összes tagnak. A 12 évnél idősebb fiatalok minden nap a Zoom applikáción keresztül gyakorolnak az edzővel. Ezen a módon főleg bázis- és erőnléti edzéseket, valamint a mozgásképességet célzó gyakorlatokat végeznek. Nagy a hiány viszont a technikát segítő edzésekből. Az elnök szerint a régebbi tagok a járványhelyzetből adódó problémák miatt biztosan nem fogják abbahagyni a cselgáncsot, más lehet azonban a helyzet a legfiatalabbaknál, akik a 2020/21-es tanév kezdetével jöttek el megnézni az edzéseket és el is kezdtek járni cselgáncsra. Most viszont szüneteltetni kell velük a munkát, mert a helyiség nem teszi lehetővé a minőségi gyakorlást.

Gabor szerint annak megakadályozása érdekében, hogy a gyerekek ne veszítsék el a kedvüket, a klub tartja a kapcsolatot a szülőkkel, akiknél kéthetente jelentkeznek e-mailben vagy telefonon. Az összes tagnak elküldték továbbá a gyakorlatokat, amelyeket otthon is végezhetnek és alkalmasak az edző jelenléte nélkül is a gyakorlásra. Az edző helyett most a szülők, nagyszülők, testvérek segíthetnek.

A Lendvai Judo Klubnál tehát gondoskodtak arról, hogy kapcsolatban maradjanak a fiatal sportolókkal, és ahogy az elnök elmondta, arra is buzdítják őket, hogy otthon ők maguk is tegyenek valamit a fejlődésükért.

Gabor szerint a kialakult helyzetben továbbra is tartani kell a lelket a fiatal cselgáncsozókban, lehetővé kell tenni, hogy tudjanak edzeni a szabadban, a családon, illetve egy szűk közösségen belül, ahol az megengedett.

A Lendvai Judo Klub hagyományos, Lendva Kupa elnevezésű nemzetközi korosztályos cselgáncstornája februárra van kiírva, ami az elnök szerint nem reális időpont. Amennyiben és amikor a kormány enyhít a korlátozásokon, a klub mindenképpen megszervezi a versenyt, akár későbbi időpontban, valamint a tervek szerint novemberben a Mikulás Kupa tornát is.

 

Szabó Rudolf

MCSi Design