kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A szőlő szépen mutat, a burgonyát nagyon lopják 

torttukor2520Ismét itt a június, sőt hamarosan bekopog a július is, és elkezdődhet az idei termés betakarítása. A végeredményre még várnunk kell, arról viszont, hogy milyen volt a termés 1862-ben, részletes beszámolót kapunk a Zala-Somogyi Közlönyben (6. szám, 1862. augusztus 20).

Nemcsak az aratásnak, hanem már a hordásnak is vége van nálunk s több helyen már a csépelés is javában foly, s igy a mezőn, a répamag és hajdina (pohánka) vetést kivéve egyéb dolga nincs a gazda embernek, mig majd a kukoricza és burgonyaszedés ideje be nem következik. Vidékünkön s általában az egész Muravölgyben (Muravölgynek neveztetik azon, az Alsó-Lendvai és Muraközi hegylánczok közt a Stajer határtól egész Letenyéig levonuló térség, melynek egyik szélén a Mura folyó, másik szélén Lendva vize kigyódzik s e két viz közt ismét számtalan falvak s dús mezők boritják a tért) – jó volt a termés, legalább panaszt nem hallottam, pedig a földmívelő pórnéppel is igen gyakran érintkezem; az átalános jó termés természetesen nem értetődik azon vidékekre, melyek jégverést szenvedtek, mert ott semmiféle termés sem volt. Mint mindenkor, ugy az idén is legjobban diszlett az árpa s egyéb tavaszi gabona-nemekből igen ritkán kapunk jó termést. A kukoricza is jó termést igér. Szénánk kevés lett, sarjut semmit sem remélünk, mert a roppant szárazság miatt a fünek még a gyökere is kiégett, mivel tartjuk ki majd a marháinkat, ha a tél korán beáll és hosszan tart? Ez aggaszt bennünket leginkább, és igy már előre is félünk a téltől.

Szőlőhegyeink szépen mutatnak s ha ezentúl minden héten egy kis eső eshetnék s reá szép meleg idő következhetnék még sok és jó bort remélhetnénk; a nagy szárazság is sokat ártott. Gyümölcsünk sok, néhol fölöslegesen is termett olannyira, hogy a fák ágai is le-letörtek sulyos terheik alatt, igy legalább a tolvajoknak is jut s a fán is marad; vidékünkön a tolvajlás már valóságos szokássá lett, a mezőn még a gabona-kereszteket is megvámolták, hát még a burgonyát mennyire lopják.

A csőszök vajon merre „néztek” ilyenkor? És mi volt a gond a lendvai mészárosokkal? Mi egyéb borzolta még tudósítónk kedélyét? Mindezt megtudjuk hamarosan a folytatásban.

 

 

MCSi Design