kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja 1. intézkedésének keretében közzétett pályázatra ...

A Slovenske Konjice környékén élő magyarok idén sem feledkeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ...

Az idei évben a muravidéki kétnyelvű általános iskolák tizennégy tanulója jutott tovább a Petőfi Sándor Tanulmányi ...

A múlt héten Lendván Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának elnöke és ...

Az eddigi legtöbb beadvány érkezett
Konjicén is ünnepeltek
Huszonkettő tanuló a döntőben
Megszületett az idei megállapodás
 

Green Exercise szlovén–magyar projekt

szala38161A Szlovénia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020 által elsőként támogatott Green Exercise (Zöld gyakorlat) projektben négy szlovén és négy magyar partner fogott össze, céljuk aktív turisztikai termékek fejlesztése a határtérség kulturális és természeti örökségének jobb megismertetése érdekében. Az Interreg-pályázat nyitórendezvénye csütörtökön zajlott Szalafőn a pityerszeri műemlékegyüttesnél.
A projekt átfogó célja az, hogy a térségbe érkező látogatók több időt töltsenek el a vidéken a határ mindkét oldalán. Ebből adódóan többet is költsenek, melynek eredménye a helyi lakosság életminőségének javulása. A projektben nyolc partner fogott össze: az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága (mint vezető partner), a Szlovén Vidék Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft., Szakonyfalu Község Önkormányzata, Alsószölnök Község Önkormányzata, a Muravidékről pedig a Muraszombati Egészség- és Fejlesztési Központ, a Goricskó Tájvédelmi Park, Moravske Toplice Község, illetve Šalovci Község.
A partnerek a szlovén–magyar határ mentén meglévő kulturális és természetturisztikai kínálat közös népszerűsítésére törekednek, kiegészítve azt az egészséges életmód, a fenntartható, környezetbarát közlekedési módok (elsősorban a kerékpározás) fontosságának hangsúlyozásával. Rekreációs zöld parkok létesítését tervezik kilenc helyszínen, de látogatóhelyeik szolgáltatásainak bővítésére, a természeti értékeket és néphagyományokat bemutató attrakciófejlesztésre, továbbá szálláshely-fejlesztésre is sor kerül. Egységes szemléletű képzéseket szerveznek szlovén és magyar nyelven, lesz nyelvi képzés, a természeti értékekkel és a kulturális örökséggel kapcsolatos ismeretek bővítése, kerékpáros túravezetés, egészséges életmód, gazdálkodás stb.
szala38162A projekt mintegy egymillió euróból gazdálkodik – ebből több mint 880 ezer euró a társfinanszírozás és 155 ezer euró az önrész – 2016 augusztusától 2019 júliusáig bezárólag. A tervezet eredményeként kilnec zöld parkra alapozva egy olyan hálózat jön létre, amely egységbe fogja ennek a térségnek a turizmusát, az itteni látnivalókat, továbbá lehetőséget kínál arra, hogy az idelátogatók az egész térséget fel tudják fedezni, ne csak egy-egy régiót. A Muravidékről bekapcsolódott partnerek terveiben a következők szerepelnek: Šalovci Község új turisztikai szolgáltatásokra, szállásfejlesztésre, kisbusz és e-bike-ok beszerzésére, csillagászati eszközök és műhelymunkák megszervezésére irányítja elsősorban a figyelmét. Moravske Toplice önkormányzata két zöld parkot kíván létrehozni, Pártosfalván és Mártonhelyen, továbbá gyermekeknek szóló műhelymunkák és promóciós termékek készítése áll az elképzelésben. A Goricskó Tájvédelmi Park a gradi várnál zöld park létesítését tervezi, turistatérképek készítését és lefordítását a látogatók számára, trekking-kerékpárok vásárlását, és új, QR-kódos információs oszlopok elhelyezését kívánja megvalósítani, illetve a projekt zárórendezvényének a lebonyolítása is a feladata lesz. A Muraszombati Egészség- és Fejlesztési Központ pedig új turisztikai termékek, csomagok fejlesztése mellett táborokat és műhelymunkákat kíván szervezni a határtérség gyermekei számára, illetve kerékpáros túravezető képzést is szeretnének indítani a projekt keretében szlovén és magyar nyelven.
MCSi Design