kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja 1. intézkedésének keretében közzétett pályázatra ...

A Slovenske Konjice környékén élő magyarok idén sem feledkeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ...

Az idei évben a muravidéki kétnyelvű általános iskolák tizennégy tanulója jutott tovább a Petőfi Sándor Tanulmányi ...

A múlt héten Lendván Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának elnöke és ...

Az eddigi legtöbb beadvány érkezett
Konjicén is ünnepeltek
Huszonkettő tanuló a döntőben
Megszületett az idei megállapodás
 

40:60 százalék a nemzetiség javára

hodos16171A Hodos Községi Tanács múlt csütörtöki ülésén elfogadta a 2017-es költségvetés első módosítását. Emellett döntöttek a kommunális hulladék szállítási díjának csökkentéséről, illetve meghallgatták a hodosi óvoda folyó évre szóló pénzügyi tervének bemutatóját is. A községi tanács lerótta tiszteletét az elhunyt Pozsonec Mária képviselőasszony előtt is.
A községi tanács az ülés kezdete előtt a nemrég elhunyt Pozsonec Mária képviselőasszony, Hodos Község díszpolgára, ahogy a polgármester, Orbán Lajos fogalmazott, Hodos Község „édesanyja” előtt rótta le tiszteletét egyperces néma csenddel, illetve a tiszteletére írt nekrológ felolvasásával.
hodos16172Ezután a Pártosfalvi KÁI igazgatója, Herman Jožefa mutatta be a hodosi óvoda 2017-es évre vonatkozó pénzügyi tervét, a különböző gazdasági árak esetében felmerülő költségeket a szülők és a község, illetve a jelenlegi és egy félórával hosszabbított nyitvatartási idő esetén – ezt a szülők javasolták. A különböző variációk között még nem döntöttek, a nyitvatartási időt illetően pedig a szülők között felmérést végeztetnek, hogy megkönnyítsék a döntést. A bemutatott számítások alapján a jelenlegi 300 eurós gazdasági ár mellett valószínűsíthető a nagyobb hiány – ezt minden esetben a község fedezi, de ez sem biztos még jelenleg, így a végső döntéssel kivárnak. A bemutatón a 330, illetve a 350 eurós gazdasági ár került még bemutatásra, de természetesen az említett három összeg között is meg lehet állapítani az árat.
hodos16173A következőkben a polgármester, Orbán Lajos a községi költségvetés első módosítását mutatta be. Ahogy a beterjesztésnél fogalmazott, sajnos már ilyen korán rákényszerültek a módosításra, mert az államtól érkező bevételek sajnos már változtak. A bevételi tételek zöme nagyobb lett, csökkent azonban a kétnyelvű ügykezelésre érkező tétel, így a 630 ezres bevételi oldalt 624 ezerre módosították. Az említett nemzetiségi tétel a tervezett 80 ezer euróról 66.700 euróra csökkent. Az ülésen egyébként elhangzott az is, az idén 40:60 százalékos arányban oszlik meg az említett tétel a nemzetiség javára. A tanács egyhangúlag el is fogadta a költségvetés módosítását.
Az ülés végén a testület döntött a kommunális hulladék gyűjtésének, elszállításának új díjszabásáról is: nem jelentős mértékben, de 2017-ben ez a tétel kisebb terhet jelent majd a háztartásoknak.
MCSi Design