kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Lek – az eddigi legtöbb dolgozó

lek3516A Sandoz cégcsoporthoz tartozó Lek lendvai üzeme annak ellenére, hogy növelte a termelést, a környezetvédelmi fejlesztésekkel és más intézkedésekkel hatékonyabbá tették az energia- és vízfelhasználást, valamint csökkentették a keletkező hulladék mennyiségét is. A lendvai Lekben tavaly 60-nal nőtt a foglalkoztatottak száma.
A munkahelyek száma Lendván már több mint 350, a tavalyi növekedés 16 százalékos volt. Ezzel a dolgozói létszámmal a Lek a legnagyobb munkáltatók közé tartozik a Muravidéken.
– A termelés bővülése, az új foglalkoztatottak felvétele a Lendván végzett magas színvonalú munka tükre, valamint a környezetvédelem, az egészségvédelem és a biztonság területén elvégzett fejlesztéseké. Ez a három pillér ugyanis feltétel a projektek megszerzéséhez a Sandoz és a Novartis cégcsoportban – nyilatkozta többek közt Urlep Vojmir, a Lek igazgatóságának elnöke.
A Lek fenntartható fejlődéséről szóló sajtóközleményben szerepel, hogy a cégnél már több éve csökkenő trendet mutat a felhasznált nyersanyagok mennyisége egy tonna termékre vetítve (2014-hez viszonyítva ez tavaly 7 százalékkal alacsonyabb volt). Lendván a hulladék mennyisége is csökkent 2,1 százalékkal, illetve a felhasznált víz mennyiségében is 7,5 százalékos megtakarítás jelentkezett.
– A környezetvédelmi infrastruktúrába és technológiába a befektetések folyamatosak, tavaly az összes Lek-egységben 3,2 millió eurót fordítottunk erre a célra. Lendván tűzbiztonsági medencéket építettünk, átalakítottuk a felhasznált hűtési víz elvezetését a Kopica-patakból a Mura folyóba. A legújabb beruházásunkkal a termelési folyamatunkat teljesen zárttá tesszük, így megakadályozzuk a párolgó anyagok levegőbe jutását. Egyébként a víz- és levegőellenőrzések eredményei eddig is a megengedett értékeken belül mozogtak. A lendvai üzem eredményesen újíttatta meg a környezetvédelmi bizonylatait, az EMAS, az ISO 14001 és az OHSAS 18001, valamint a vegyiparra vonatkozó Responsible care bizonylatot – fejtette ki Štampar Gizella, a lendvai Lek igazgatója. A sajtóközleményben olvasható még, hogy a cégnél szem előtt tartják a munkabiztonságot és figyelemmel kísérik a betegállományok alakulását is.
MCSi Design