kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Megtartani a fiatalokat a térségben

ifjkonfer3821Szeptember 16-án Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsa a Hotel Lipa konferenciatermében megtartotta az I. Nemzetközi Ifjúságügyi Kerekasztalt, amelyre a Szlovén Ifjúsági Szervezet és a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet is meghívást kapott.

Az eseményen az országos és helyi ifjúsághoz kapcsolódó kihívásokról, lehetőségekről, a szlovéniai szervezetek működéséről tartottak előadást. Dr. Sütő Ferenc, Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsának elnökének megnyitója után Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes magyar államtitkár internetes kapcsolaton keresztül tartotta meg előadását a magyarországi fiatalok lehetőségeiről a hazájukban. Župančič Miha, a Szlovéniai Ifjúsági Tanács elnöke szervezetük felépítését mutatta be és a szlovéniai fiatalság helyzetéről szólt. Majd a „Helyben a jövőd!” program szentgotthárdi fiatalságot érintő témáival Koszár András alpolgármester és Papp Bálint, az ifjúsági tanács alelnöke mondta el tapasztalatait. Gaál Ákos sport- és ifjúsági ügyintéző az ifjúság igényeiről szólt, végül Varga Teodor bemutatta a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezetet (MMISZ). A konferencia záróakkordja az együttműködési megállapodás aláírása volt Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsa, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet és a Muraba Területi Társulás között.

Varga Teodor, az MMISZ elnöke a megállapodás kapcsán elmondta, hogy Szentgotthárddal, illetve a Rábavidékkel már régóta szerettek volna együttműködni, ennek érdekében történtek is lépések korábban a Dobronaki Ifjak tevékenysége alatt. Most egy Muraba-projekt kapcsán vetődött fel a két régió összekötése. – Miután sikerült felvenni a kapcsolatot a szentgotthárdi ifjúsági tanáccsal, megismertük a két régió fiataljainak helyzetét, céljait. A mostani rendezvény célja, hogy ismerjük meg egymást. A tervek szerint jövő tavasszal megalakul az első nemzetközi ifjúsági tanács, amire még nem volt példa Magyarország és Szlovénia kapcsolatában. A tervünk az, hogy jó alapot teremtsünk a jövő generációinak, amire majd építkezni tudnak. Az is fontos, hogy a mai napon megismertük a döntéshozókat és a két ország ifjúságpolitikáját. Elkezdtünk valamit, aminek lehet jövője – mondta Varga Teodor.

 

 

– A „Helyben a jövőd!” program sikeresnek mutatkozott Szentgotthárdon, ami a közös együttműködés egyik alapja lehet – emelte ki Papp Bálint, a program felelőse. – A megszerzett tapasztalatokra építve ezt a projektet szeretnénk kiterjeszteni a Muravidékre is. Ennek érdekében egyeztetni kívánunk a helyi cégekkel, intézményvezetőkkel, önkormányzatokkal, hogy mik a felmerülő problémák, lehetőségek és igények, amelyekre kidolgozhatjuk a térségre szabott tervezetet. Nagyon fontos, hogy a Muravidéki Ifjúsági Szervezet segítse a munkánkat – emelte ki a fejlesztési ügyintéző.

Az eseményt a Muravidékről Orbán Dušan, az MMÖNK alelnöke, illetve Magyar János, Lendva Község polgármestere is megtisztelte jelenlétével.

 

 

MCSi Design