kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Összekapcsolódott a szlovén–magyar távvezeték

tavvez27221A Magyarország és Szlovénia közötti DV 2x400 kV Cirkovce–Pince nemzetközi távvezeték kétéves építési munkái június 30-ával befejeződtek, így megkezdődött a rendszer próbaüzemelése.

A szlovén ELES, a magyar MAVIR és a horvát HOPS (a távvezeték Hotizánál a horvát kataszteri területet mintegy 1,2 kilométer hosszúságban szeli, ezen szakasz áthidalásához 3 oszlop felállítására volt szükség) átvételi rendszerirányítók előzetes vizsgálatokat és méréseket végeztek az újonnan megépült nemzetközi távvezetéken, Lendva határában is. Az összekapcsolt rendszer szlovén oldalon már 20 éve húzódó beruházás. A júniusi megvalósítás stabilabb és megbízhatóbb működést biztosít 400 kV-os feszültségszinten az EU-s piacon is.

tavvez27222A Cirkovce–Pince magasfeszültségű összeköttetés hossza 80 kilométer, a 264 oszlopra több mint 2.400 szigetelőláncot és 1.500 kilométer hosszú vezetéket szereltek fel. A távvezeték műszaki átvételét őszre tervezik, ekkor várható az üzemelés engedélyeztetése is. Addig az ELES zaj- és elektromágneses sugárzási méréseket végez.

A Cirkovce–Pince távvezeték felállítása komoly termésezti beavatkozásokat követelt, a beruházó kötelessége őszre elkészíteni a tájépítészet szerint előírt tereprendezést is őshonos növényfajták beültetésével.

 

 

 

MCSi Design