kele
perec1
garas1
62. évfolyam
41. szám
Lendva 
2018. 10. 11.
kiscim4118
 

kisipar4118Negyven éves a Lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamara (TKVK), melynek jelenleg 254 tagja van, elnöke pedig második mandátumában Bánutai Éva Marija. A Lendvai Közigazgatási Egység területéről a kisiparosokat tömörítő kamara a jubileum alkalmából hétfőn kerekasztal-beszélgetést szervezett Lendván a Városházán A kisgazdaságok gondjai és lehetőségei címmel.

Bővebben...

tok3818Az agrárszakemberek szerint az olajtök (Cucubita pepo L) ok nélkül háttérbe szorított mezőgazdasági növénykultúra, pedig kitűnő eleme a vetésforgónak. Sőt, az utóbbi néhány évben a termesztése vissza is esett: az elmúlt három évben 8 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent a termesztési területe Szlovéniában. A Lendva-vidéken sem beszélhetünk jelentősebb töktermesztésről.

Bővebben...

lust37181Mintegy 11 éve indult be az üvegházas paradicsomtermesztés Renkovcin a Paradajz Kft. révén. A termesztésnél a geotermális hőenergiát is felhasználják, paradicsomuk pedig a Lušt márkanév alatt sikertörténet lett minőségben, mennyiségben és a piaci értékesítés tekintetében is. Az új, 2,4 hektár területű üvegház megnyitóján jelen volt Dejan Židan parlamenti elnök is.

Bővebben...

kodila3718A Muravidék gasztronómiájának minél szníesebb megélését megcélzó Gourmet over Mura projekt megvalósítására egyelőre heten vállalkoztak: a Rajh vendéglő, a Kodila Sonkaüzem, a Marof és a Steyer borpincészet, a Bevog sörgyár, a Firbas parasztgazdaság és a Kocbek tökmagolajsajtoló. Úgy vélik, hogy együtt, termékeik és szolgáltatásaik közös kínálatával többre képesek.

Bővebben...

szolo lutar37181Idén szinte egyedüli szőlőfelvásárlóként – legalábbis nagyobb mennyiségben – a Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet szerepel vidékünkön. A múlt hétvégén az olaszrizlinget, jelenleg egyéb fajtákat vásárolnak fel. A nagy termésmennyiség gondokat okoz, ahogy a vártnál gyengébb minőség is. A helyzetet Lutar Silvóval, a szövetkezet igazgatójával jártuk körül.

Bővebben...

kender36181Kulčar Igor öt évvel ezelőtt ipari kender termesztésével kezdett foglalkozni Hármasmalomban, gyakorlatilag inkább hobbiszinten. A valamikor nálunk is népszerű növénykultúrát mintegy 70 áron termeszti. Idén először pedig újabb 1,5 hektáron a Finola fajtájú ipari kenderrel próbálkozott. A finn fajta az egyik legérzékenyebb kender a föld szennyeződésére, a többi tulajdonsága viszont túlszárnyalja a többit – véli a termesztő. Azon kívül, hogy 90–110 napon belül betakarítása érett (a többi fajta érési ideje 140 nap), alacsony növésű és vékony a szára, az olaja pedig többszörösen tartalmaz telítetlen zsírsavat.

Bővebben...

arma3618Žoldoš Árpád lendvai vállalkozó az Arma nevű céget 2006-ban alapította. Azóta szüntelenül fejlődik, ami a piackutatás, az ehhez illesztett beruházások és a pontos munka eredménye. Az Arma a nemzetiségi gazdaságfejlesztési támogatásból korszerű, LED-technológiás Mutoh nyomdagépet vásárolt. A nyomdai tevékenység a kiegészítő szolgáltatásokkal a három különböző helyszínről remélhetőleg rövid időn belül egy csarnokba költözik.  

Bővebben...

foglalk24181A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint áprilisban az álláskeresők száma a Muravidéken 6.273 volt, ami 13,7 százalékos csökkenést mutat. De gond maradt bőven, hiszen a nyilvántartásban magas a nehezen foglalkoztatható és tartósan munkanélküliek száma. Őket a cégek nem tudják alkalmazni, a munkaerőhiányt pedig vendégmunkásokkal pótolják.

Bővebben...

kiraly ludvik23181A lendvai, Lendva-vidéki turizmus fejlesztése elképzelhetetlen a szőlészet, a borászat, a mindkettőt felölelő fejlesztési stratégia, terv nélkül. Ez már legalább három évtizede hiányzik, s ennek szemmel láthatók a negatív hatásai. A területet szívügyének tekinti Király Lajos csentei építőmérnök, borlovag, turizmussal foglalkozó szakember, aki már több ízben megfogalmazott idevonatkozó terveket. Néhány hónapja „A gazdaságot és turizmust fejlesztő stratégia Lendva és Lenti városok dombvidékén” címmel átfogó stratégiát vetett papírra. A szerző segítségével ebből szemezgettünk.

Bővebben...

munkanelk2318A Muraszombati Területi Foglalkoztatási Hivatal sajtótájékoztatón ismertette a munkanélküliségi adatok alakulását a Muravidéken. Március végén az álláskeresők száma 6.273 volt, ami a 2017 áprilisi adatokhoz viszonyítva 13,7 százalékos csökkenést mutat. A Muravidéken a munkanélküliségi idő átlagban 42,9 hónap, a szlovéniai átlag 30,3 hónap. Idén januártól áprilisig 2.150 foglalkoztatási igényt jeleztek, a legtöbbet az építőiparból. Ebben ez időszakban 2.064 személyt vettek fel a munkanélküliek nyilvántartásába, ami az előző időszakhoz viszonyítva 12,9 százalékos csökkenést jelent. A listáról 2.941 munkanélküli került le, kevesebb, mint a korábbi időszakban. Mint azt Perčič Stanislava, a Területi Foglalkoztatási Hivatal igazgatója elmondta, nagy az igény a munkaerő iránt, de ezt a nyilvántartott munkanélküliek listájáról nem tudják kielégíteni, hiszen nem felelnek meg a feltételeknek (képzettségi fok, munkatapasztalat…). A hiányzó munkaerőt a munkáltatók vendégmunkásokkal oldják meg, a legtöbben Bosznia–Hercegovinából érkeznek.

 A munkanélküliséget aktív foglalkoztatási politikával kívánják a jövőben is enyhíteni. Az idén a tavalyi évhez hasonlóan 1.464 személyt kapcsoltak be a különböző programokba. A munkanélküliségi pótlék márciusban bruttó 684,59 eurót tett ki.

gazdas orhid2318Május végén a szlovén kormány a 2018–2020-as időszakra tervezett regionális fejlesztési programokra 5,5 millió euró állami támogatást hagyott jóvá. A projekteket benyújtó cégek közül az egyik legsikeresebb a dobronaki Ocean Orchids volt, beruházási tervük kétmillió eurós támogatást nyert. A Muravidékről eredményes volt még a muraszombati Medicop vállalat 900 ezer eurónyi támogatással.

Bővebben...

gazdas2318A Muravidék gazdaságának legfontosabb piaca még mindig Németország és Ausztria, ahova tavaly 11 százalékkal nőtt az export 2016-hoz képest, de növekedett a kivitel az EU más piacaira is. Ennek ellenére a régió még mindig a szlovén lista végén van a hozzáadott érték aránya és a fizetések szerint.  

Bővebben...

lek4916A Lek Szlovénia legrégibb, de mára a legkorszerűbb gyógyszergyártó üzem Szlovéniában, melyet 1946. október 31-én alapítottak a háború előtti farmakológiai gyárak alapjain. Ma a legjelentősebb vállalatok közé tartozik az országban, 3.350 dolgozót foglalkoztat Ljubljanában, Mengešen, Lendván és Prevaljén. 20 éve a Novartis csoport, ezen belül a Sandoz csoport tagja, termékeivel több mint 180 ország piacán van jelen. Lendva a kálium-klavulanát gyártásában vezető szerepet tölt be a Sandoz csoportban.

Bővebben...

szolo3016Mivel az idei időjárás, a fagy, majd a jég is gondoskodott arról, hogy országos szinten kisebb szőlőtermés várható, jelentősen megemelkedett az érdeklődés a Lendva-hegyi szőlőtermés iránt. A Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezetnél így még jóval a szüret előtt több potenciális felvásárló is jelentkezett. A szövetkezet arra kéri a termésüket eladni óhajtó termesztőket, hogy július 28-ig, csütörtökig jelentkezzenek a szövetkezetben. A felvásárlók az olaszrizling mellett sárgamuskotályt, fehérburgundit, sauvignont és szürkebarátot is felvásárolnának. A keresletnövekedés szerencsére megemelte a felvásárlási árakat, így az olaszrizlingért 50, a többi említett fajtáért pedig akár 80 centet is fizetnek kilogrammonként. A felvásárlási árak így megközelítőleg 17 százalékkal magasabbak, mint tavaly voltak. Emellett a felvásárlók az elszámolás utáni azonnali kifizetést is biztosítják.
A szövetkezet csak az említett dátumig jelentkező gazdáknak biztosítja az idei jó feltételeket. A később jelentkezők valószínűleg az eddig megszokott kétszeri kifizetés mellett tudnak szőlőt eladni.
fogl cvetka2916A Foglalkoztatási Intézet Muraszombati Egységének tájékoztatása szerint az általuk kezelt területen a Muravidéken (Gornja Radgona, Muraszombat, Ljutomer és Lendvai KE) az aktív lakosság száma 35.413 volt ez év áprilisában, ami 270-nel kevesebb (0,8 százalékos csökkenés), mint 2015 áprilisában, miközben Szlovéniában 1,4 százalékos növekedés volt.
A regisztrált munkanélküliség 2016 áprilisában a területen 17,5 százalékos volt (Szlovéniában 11,5 százalék), ami egy év alatt 1,6 százalékos csökkenést jelent. A bejegyzett munkanélküliek száma június végén 7.767 volt, ami 1.076 személlyel kevesebb, mint 2015-ben volt. Idén májustól júniusig 233 személlyel csökkent a munkanélküliek száma, s átlagban 39,2 hónapos a munkanélküliségi idejük.
Az év első felében a legtöbb álláslehetőség – összesen 2.457 – az egyszerűbb munkák területén adódott, a legtöbb a feldolgozóiparban, az építőiparban, az egészségügyben és a szociális szférában, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban... A területi foglalkozási szolgálatnál az első hat hónapban újonnan 3.193 személy került munkanélküli státuszba, eközben 4.819 lekerült a listáról.
Sreš Cvetka, a muraszombati szolgálat igazgatója a sajtótájékoztatón többek közt ismertette a az aktív foglalkoztatási politikát is, ennek keretében a munkahelyi képesítést, az úgynevezett „Első kihívást” és a munkahelyek létrehozását – az utóbbit közmunkák formájában.
Ősszel pedig elindul a Zmorem, ker znam (Képes vagyok rá, mert tudom) nevű program. A nem formális 104 órás elméleti képzést kéthónapos gyakorlat követi a munkaadónál. A program megvalósítója a Muravidéken a MIC (vállalatok közötti oktatási központ) és a Népi Egyetemek. Már júliusban indul a targoncavezetői, a szociális gondozói és számviteli program. Augusztusban és szeptemberben több új program is elindul, információt erről az érdeklődők a foglalkoztatási tanácsadóknál kaphatók.
A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a Muravidéken május végén 1.295 munkanélküli kapott munkanélküli segélyt, melynek átlagos összege bruttó 660,41 euró volt (Szlovéniában 691,40 euró).
MCSi Design