kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

harmasfalu2519A Hármasmalmi Falunap szombaton azt hozta, amit a szervezők, a művelődési egyesület és a helyi közösség ígértek: sok szórakozást, jókedvet, finom falatokat.

Bővebben...

feherjani25191A Hosszúfalui Fehér Jani Művelődési és Turisztikai Egyesület szombaton tartotta az egyesület névadója, a falu szülötte, a kiváló színész előtt évente emlékműsorral és koszorúzással tisztelgő falu- és emléknapot.

Bővebben...

koraifejl2519A Muravidéken a sajátos nevelési igényű gyerekek és szüleik a korai gyermekfejlesztő rendelő hiánya miatt hátrányos helyzetben vannak. Az Egészségügyi Minisztérium a helyzetjavítást egy ideje már próbálja orvosolni, a teljes megoldáshoz legközelebb a Muraszombati Kórházban állnak, de a Muraszombati Egészségházban is elképzelhető a rendelő kialakítása.

Bővebben...

saltanacs2519Sal Község Tanácsának legutóbbi, június 12-i ülésén a tagok második olvasatban elfogadták az idei 2,4 millió eurós költségvetést, az ipari övezet beruházási programjának dokumentumát és a községközi rendészet elmúlt évi beszámolóját. Idén valamelyest módosult a sírhelyek bérlésének és a temetők karbantartásának díja.  

Bővebben...

fejlregio25192Markovcin tartotta soros ülését a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa (MFRT), amelyen Magyar Janez, Lendva Község polgármestere bemutatta a Rédics–Lendva–Belatinc vasútvonal megépítésének tervét, ami – némi vita után – támogatást kapott. A befektetés értéke nem haladhatja meg a 300 millió eurót, s a beruházás miatt nem csökkenhet a regionális fejlesztési pénzkeret.

Bővebben...

ballag2519Vidékünkön pénteken zajlottak a ballagási ünnepélyek a kétnyelvű általános iskolákban. A kilencedikes tanulók millió emlékkel, a megszerzett alaptudással és egy életre elegendő jó tanáccsal inthettek búcsút szeretett iskolájuknak. A számos tapasztalat, melyet a gyerekek a kilenc év alatt az intézmény falai közt megszereztek, jó kiindulópontot jelentenek ahhoz, hogy beteljesítsék álmaikat és a felnőtté válás útjára lépjenek.

Bővebben...

vagta2519Két év után visszatér első helyszínére a Muravidéki Vágta, amely július 6-án a Lipa szálloda szemközti füves területen kerül megrendezésre. Az idei lovasversenyt és a rendezvény kísérőprogramját kedden sajtótájékoztatón mutatták be a szervezők.

Bővebben...

triankonyv2419Lendván a Színház- és Hangversenyteremben múlt csütörtökön bemutatták Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne pogodbe (A Muravidék az 1919-es párizsi békekonferencia forgatagában) című monográfiáját. Ez alkalommal a közönség részleteket látott Štefan Celec: Za Prekmurje gre (Muravidék a tét) című dokumentumfilmjéből is. A szerzőkkel Marjan Šiftar, a kötetet kiadó Šiftar Alapítvány alelnöke és Süč Dejan történész beszélgetett.

Bővebben...

gyerty akc24192A gond nem tegnap jelentkezett, hanem több tíz éves: Gyertyános határában, a Mura holtága körüli terület illegális szemétlerakóvá vált. Még ma is több friss szemétkupacra – főleg építési törmelék – lehet találni. A környezet megóvására a tartós megoldást nem az egyszeri tisztítóakciók, hanem az emberek tudatának megváltoztatása jelenti. A Gyertyánosi Helyi Közösség környezetvédelmi bizottságot alapít.

Bővebben...

cim2419Több év egyeztetései után tavaly ütemesen elkezdődött és mintegy fél éven belül meg is épült az új, korszerű Mentési és Védelmi Központ Lendván. Az 1,2 millió euró értékű beruházást szombaton ünnepélyes keretek közt adták át, a felszerelés beszerzése után pedig a lendvai tűzoltóság mellett a polgári védelem és a Vöröskereszt is beköltözhet a helyiségekbe. Ezek azok a szervezetek, amelyek tagjai önzetlenül, önként vállalnak áldozatot és minden erejükkel segítenek tűzesetek, természeti csapások és más katasztrófák esetén. A központ szombati megnyitóját megtisztelte jelenlétével Marjan Šarec miniszterelnök is.

Bővebben...

dializa2319A Muraszombati Általános Kórház dialízis részlege, amely a belgyógyászati osztály keretében működik, májusban 40 éves évfordulóját ünnepelte. A korszerűen felszerelt részlegben a vesebetegek kezelése mellett különböző vizsgálatokat végeznek a szakorvosok, az utóbbi években pedig tapasztalják a dialízis kezelések számának folyamatosan növekedését is. Az elmúlt ötéves időszakban a dialízis kezelések száma 36 százalékkal növekedett (az elmúlt évben 14.703 dialízist végeztek el), míg a 40 év alatt összesen 295.602 dialízist végeztek. A vesebetegséggel küzdő betegek részére a muraszombati kórházban új helyiségeket is kialakítanak.

froccs2319A Goricskói Szőlőtermelők Egyesülete és a Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálat idén is megszervezte a muravidéki fröccsbajnokságot. A legjobb muravidéki fröccsöt Kerčmar Ernest vitte a minősítésre, második lett a lendvahegyi Kelenc Darko.

Bővebben...

orgona2319A Szlovéniai Református Keresztyén Egyház vezetőségének nagy álma teljesült, hiszen végre orgonát kapott a szentlászlói templom. Az orgonát ökumenikus ünnepi istentiszteleten szentelték fel.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben