kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

sal2118Šalovci Község Tanácsa múlt pénteken Markovcin, az új idegenforgalmi központban tartotta meg soros ülését. Az egykori iskolát a község pályázati támogatásból alakította át 52 személyt befogadó, teljesen felszerelt szálláshellyé, és amint Iztok Fartek polgármester elmondta, a központ júniusban már fogadja is az első látogatókat.

Bővebben...

hodos21181Hodos Község Tanácsa múlt héten megtartott ülésén elfogadta a költségvetés-módosítást, amelyre elsősorban azért volt szükség, mert a postaépület megvásárlását tervezik. A tanács döntött arról is, nem támogatja a repülős jégelhárításra vonatkozó javaslatot.

Bővebben...

mehesznap2018A Lendvai Méhészegyesület a méhek első világnapja alkalmából múlt pénteken nyílt napot szervezett a kilátótoronynál, amelynek keretében kaptárfestmények kiállítására került sor. Emellett egy tájékoztatást és értékesítést szolgáló méhesházat adtak át rendeltetésének.

Bővebben...

radamos2018A radamosi Harangvirág TME és a Radamosi HK által szervezett Hagyományőrző- és Gasztronómiai Napnak kedvezett az időjárás, így igencsak tartalmas, érdekes, végsősoron jól látogatott rendezvényt sikerült szervezni.

Bővebben...

sparga2018Egy rendezvény létjogosultsága, fenntarthatósága öt év után dől el. Persze csak akkor, ha megér annyit. Hosszúfaluban a szombati, hatodik Spárganap is sikeres volt, ezért úgy tűnik, nem kérdéses a létjogosultság.

Bővebben...

melegviz2018Črenšovci Község Tanácsa rendkívüli ülésén szakemberekkel együtt keresett választ arra, hogy mi okozza a muravidéki vízvezeték A alrendszerében az ivóvíz magas hőmérsékletét. A probléma már kezdettől jelen van, a szakma szerint pedig gyors megoldás nincs. A nem elég mélyre fektetett csövekben van a gond? Vagy az árkok visszatöltésében, melynek során nem megfelelő anyagot használtak fel? Vagy az alacsony vízfogyasztásban?

Bővebben...

kultoroks20182Új rendelet készül a Lendvai község területén lévő helyi jelentőségű kulturális műemlékek védelméről, a rendelet már a műemlékek és a kulturális örökségek új jegyzékét veszi figyelembe. A jegyzékről szóló közvitán néhány újtamási pincetulajdonos is megjelent.

Bővebben...

dubi20181Lendva Község Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén a Mandátumvizsgáló, Választási és Kinevezési Bizottság határozatainak ismertetése után minden további kérdés és vita nélkül – egy tartózkodó szavazattal – kinevezte Baumgartner Dubravko festőművészt, a Lendvai Galéria-Múzeum eddigi munkatársát az intézet új igazgatójának.

A megbízatás öt évre szól.

Bővebben...

bor19181Magyarszombatfán április 26-án közös borminősítést rendeztek a helyi borászok és a Pártosfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület keretében működő borászati szekció tagjai.

Bővebben...

fracking1918A Geoenergo társaság a már működő Pg-10 és Pg-11-es furatoknál ismét hidraulikus rétegrepesztéssel kívánja elősegíteni a nagyobb gázkitermelést. Ez tűnik ki az ARSO környezetvédelmi ügynökséghez tavaly májusban benyújtott kérelmükből. A furatok Petesháza és Hármasmalom, illetve Csente település tőszomszédságában vannak.

Bővebben...

hegy otthon19182Lendva Község megvásárolta az egykori Lendva-hegyi laktanya telkét és elindította az új faluotthon építését, amellyel a kilátótorony miatt lebontott régi otthon miatt „tartozott” a helyi közösségnek. Az új faluotthon mellett idegenforgalmi létesítményeket is kialakítanak, köztük az egyre közkedveltebb glampingezést, azaz a luxuskempingezést szolgáló épületeket.

Bővebben...

benicahid19182Lendva Község közbeszerzést jelentetett meg a Benica és Pincemajor közötti új híd megépítésére, melynek alapján a munkálatokat a Legartis cég nyerte el.

Hogy milyen rossz állapotú volt már a Lendva-patakon átívelő régi híd (alsó képünkön), arra egy 2015-ben történt közlekedési baleset is utalt, ekkor a híd padlózata ugyanis áttörte egy személykocsi alját, egy utas pedig súlyosan megsérült. A helyiek többször figyelmeztettek a híd rossz állapotára, de igaz az is, hogy a tilalom ellenére a 7,5 tonnánál nehezebb (mezőgazdasági) járművek is igénybe vették a hidat. A baleset után az Öko-Park Kft., a híd karbantartója a híd padlózatát részben megjavította, de a vizsgálat alatt kiderült, hogy ésszerű és hosszú távú megoldást csak egy új híd építése jelenthet.

Bővebben...

vid otthon19181A Bakonaki-tónál több mint tíz évvel ezelőtt Dobronak Község pályázati forrásokból kezdte felújítani az egykori erdészház melletti gazdasági épületet ifjúsági tevékenységek céljára. A beruházási programot tavaly az épület homlokzata és a földszint elrendezésével tervezték folytatni 73 ezer euró értékben, a pályázatuk viszont az építési és működési engedélyek hiányában nem kapott támogatást. Így új lehetőségek után kutatva a község úgy döntött, a beruházást a határon átnyúló pályázati forrásokból fejezi be, de a magán- és közszféra partnerségét sem zárják ki.

Bővebben...

david1918Dávid Ferenc és családja körülbelül 100 hektár földet művel, állattartással foglalkoznak, ebből élnek. A Hodosi község egyik legnagyobb gazdaságát működtetik. Az elmúlt néhány évben azonban számos akadállyal kellett megküzdeniük, főként a községi szabályrendeletek miatt. Hol a községi utak rongálása, hol a földeken hagyott szénabálák miatt róttak ki rájuk bírságot, Dávid Ferenc állítása szerint sokszor jogtalanul. Pénteken azonban példátlan eset történt: egyszerre húsz ajánlott levél érkezett hozzájuk a községközi felügyelőségtől.

Bővebben...

konyvelo1918Magyarország Főkonzulátusa, Lendva, 2018. (Szerk. Pisnjak Atilla).

A lendvai magyar főkonzulátus új épületének átadása kapcsán megjelent alkalmi kiadvány a 19. századi pénzintézet megalapításától máig kíséri végig az építészetileg is kiemelkedő jelentőségű, művelődéstörténeti szempontból is értékes épület változásait a „hely és a kor szellemének” tükrében.

Bővebben...

MCSi Design