kele
perec1
garas1
63. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2019. 10. 17.
kiscim4219
 

kupus4219Vasárnap immáron 17. alkalommal rendezték meg a Káposzta-napot Salban. A falu központjában a szokásos helyen, rendezvénysátorban és szabdtéren várta a látogatókat a szervező, a sali Illatos Boroszlán Művelődési Egyesület.

Bővebben...

korhaz4219Aleš Šabeder egészségügyi miniszter első hivatalos látogatásán a Muraszombati Általános Kórházban pénteken hivatalosan is átadták a már működő CT-berendezést, a felújított gyógyszertári részleget, valamint a korai fejlesztő központ új helyiségeit.

Bővebben...

frisco4219A Frisco 2.2. elnevezésű projekt múlt heti hotizai nyitókonferenciáján elhangzott, hogy az árvízveszély csökkentésére munkálatok kezdődnek a Mura-gáton Benicénél. Az Interreg Szlovénia–Horvátország keretében megvalósuló beruházás értéke 1,35 millió euró. Gyertyánosnál is javítják majd a töltést, de más forrásból.

Bővebben...

ecos4219Tovább bonyolíthatja és időben elodázhatja a lendvai biogázerőmű ökológiai szanálását, hogy október 10-én csődbe jutott az Ecos Center Kft., mely az Ecos biogázerőművet működtette Lendván. A bűz miatt sok kellemetlenséget okozó létesítmény immár negyedszerre kerül árverésre.

Bővebben...

cim viz4219A muravidéki vízvezetékhálózat „A” rendszerében vízből ugyan nincs hiány, de annál inkább hiányzik az együttműködési készség. Nagypalina Község még mindig nem hajlandó csatlakozni a régió közös vízellátási rendszeréhez, ez azonban a projektszerződés megszegését jelenti, ami a 24,5 millió eurós támogatás visszafizetését vonja maga után. Egy összegben, késedelmi kamatokkal, a közös üzemeltetéshez a szerződés szerint társult hat másik község kárára is. Mindez persze magasabb fogyasztói árakat is eredményezne.

Bővebben...

sisak4119A gyermekhét keretében hétfőn reggel az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola negyedik osztályos tanulói a kerékpározáshoz szükséges védősisakokat kaptak ajándékba Lendva Község Közlekedésbiztonsági Tanácsától.

Bővebben...

szorongas4119A kutatások szerint egyre nő a száma azoknak, akik lelki betegségekben szenvednek, depresszió, bipoláris zavar és szorongás sújtja őket. Ezek nem kímélik sem a fiatal korosztályt, sem a felnőtteket, bizonyított viszont, hogy gyakoribb a szegényebb rétegekben és a társadalomból kirekesztettek körében.

Bővebben...

kamara41192A lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamara (TKVK) nyílt nap keretében adta át a felújított kamarai helyiségeket. A beruházással eleget tettek a személyi adatok védelmét biztosító előírásoknak. A munkálatok 10 ezer euróba kerültek, a kamara saját forrást biztosított rá.

Bővebben...

posta4119Hodos Község tavaly vásárolta meg a Szlovén Postától a település központjában álló postaépületet. A posta több árverésen is sikertelenül próbálkozott az ingatlan eladásával, még csökkentett eladási ár mellett is. Végül tavaly augusztusban Hodos Község vette meg 35.800 euróért. Orbán Lajos polgármester lapunknak elmondta, a tervek szerint az épületében két lakást alakítanak ki, amelyhez már a tervrajzok is elkészültek. A nagyobb, háromszobás lakás a földszinten mintegy 100 négyzetméteres lesz, a másik a tetőtérben mintegy 80 négyzetméteres két szobával. Emellett – ha lesz rá igény – a jelenlegi fodrászatnak mint bérlőnek továbbra is helyet szeretnének biztosítani. Az épület átalakításához szükséges forrást a 2020-as költségvetésben kívánják meghatározni.

Bővebben...

kolenko41191Lemondott tisztségéről Kolenko Branko, a Csentei Helyi Közösség Tanácsának elnöke. Döntését Magyar Janez, Lendva Község polgármestere sajnálattal fogadta. A rossz állapotban lévő utakat szanálni kell, ennek érdekében történtek is lépések. Kolenko Branko, a Csentei HK elnöke a tanács múlt heti rendkívüli ülésén mondott le.

Bővebben...

murtorv41191A Muravidék gazdaságfejlesztésére a szlovén kormány 2009-ben elfogadta az úgynevezett muravidéki gazdaságfejlesztési intervenciós törvényt, melynek célja a gazdaság serkentése, a versenyképesség növelése, a fejlesztési projektek megvalósításának segítése, új munkahelyek létesítése volt. 

Bővebben...

tuzolto dobr4019Szombaton Cankován rendezték meg a muravidéki regionális tűzoltóversenyt a legfiatalabb és az ifjúsági korosztály számára.

A megmérettetésen a legfiatalabbakat a lendvai tűzoltószövetségből a Dobronaki Önkéntes Tűzoltóegylet pionírcsapata képviselte, akik a küzdelem három versenygyakorlatát – a négyszáz méteres váltófutást akadályokkal, a vizes gyakorlatot és a helyes felsorakozást – kiválóan teljesítették, és a 36 csapatos mezőnyben végül a remek harmadik helyet szerezték meg. A kiváló teljesítménnyel a csapat továbbjutott a jövő évben Celjében megrendezésre kerülő országos megmérettetésre, amelyen az ország legjobb pionírcsapatai mérik össze tudásukat és ügyességüket.

Bővebben...

pinceHK4019A Pincei Helyi Közösségben a 2018-as novemberi helyhatósági választásokat követően olyan viszonyok alakultak ki, amelyek szinte lehetetlené tették a Horvát József elnök, illetve Tüske Csilla, Škorič Zoran, Horvat Renata és Gyurkács Ladislav összetételű tanács együttműködését. A nézeteltérések miatt lemondtak a tanács tagjai, a testület határozatképtelenné vált. Ezek után visszalépett az elnök is, a tanács feloszlott, így tavaszra a helyi közösség vezetőség nélkül maradt.

Bővebben...

KElendva4019Gjerkeš Štefan, a Lendvai Közigazgatási Egység (KE) elöljárójának nyugdíjba vonulása után a szervezet vezetését július 1-jével meghatározott időre, hat hónapra Hozjan Štefanija belső munkatárs, a hivatalban az általános igazgatási feladatok és a közös ügyek részlegének vezetője vette át.

Bővebben...

muraba40191A szentgotthárdi székhelyű Muraba Európai Területi Társulás (ETT) – melyet 2017-ben alapított a magyar Országos Szlovén Önkormányzat, Szentgotthárd Város Önkormányzata, Lendva Község és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) – a múlt héten tagi megbeszélést tartott a lendvai Városházán a stratégiai irányvonalak meghatározásáról. A tagok kifejtették a társulással kapcsolatos elvárásaikat és elképzeléseiket, valamint meghatározták a főbb fejlesztési irányvonalakat. A megbeszélést várhatóan novemberben workshop egészíti ki. A stratégia elkészülését 2020 tavaszára tervezik.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben