kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

horgasz30211A Lendvai Horgászegyesület Cserencsócon megtartott tisztújító közgyűlésén Jerebic Jože elnök új mandátumot kapott. Ivanuša Maks az egyesület tiszteletbeli tagja lett, Horvat Atila és Zadravec Ivan pedig a Szlovén Horgászszövetség plakettjét vette át.

Bővebben...

cim rezs3021„Még mindig az érint meg a legjobban, hogy segíthetek a magyar nemzetiségű híveknek és anyanyelvükön hirdethetem Isten igéjét” – vallja msgr. Režonja Franc razkrižjei plébános, a Muraszombati Püspökség nemzetiségi vikáriusa, aki az aranymiséjét – melyet újmiséjének pontosan az 50. évfordulóján, július 4-én szolgált Razkrižjén – magyar nyelven Dobronakon, egykori plébániájában is megtartotta. A dobronaki hívők és a magyar közösség külön háláját és köszönetét fejezte ki neki.

Bővebben...

korhaz2921A Muraszombati Általános Kórház tanácsa elfogadta az idei munka- és költségvetési tervet. Ebben többek között szerepel egy 8,7 millió eurós beruházási terv is, amelyből a dialízis osztály és a belgyógyászati osztály pincehelyiségei újulnak meg.

Bővebben...

kalmi2921A jánosfai Kozic Kolomant, vagy becenevén Kálmit jobbára Goricskón ismerik, de ott szinte mindenki. A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola házmestere és az iskola egykori méhesének gondozója, méhészeti szakkörének korábbi vezetője egy valódi ezermester. Ezen kívül Kálmi már 50 éve gyűjt régiségeket is. Egy egész házat töltött meg a múltról mesélő tárgyakkal.

Bővebben...

evang2921Az Evangélikus Egyház ifjúsági osztálya ötödik alkalommal szervezett nyári napközis gyermektábort Goricskón. A domonkosfai evangélikus templom parókiáján 65 kisiskolás gyermek töltött el öt felejthetetlen napot.

Bővebben...

letanacs2921A járványhelyzet enyhültével a múlt héten ismét az ülésteremben tartotta meg soros ülését Lendva Község Tanácsa. A tagok elfogadták az idei költségvetés megvalósításának féléves beszámolóját, valamint több időszerű rendeletet.

Bővebben...

lakas2921Lendva Község Tanácsa – figyelembe véve az első olvasat megjegyzéseit – véglegesen elfogadta a fiatal családok első lakhatási problémájának megoldásáról szóló rendeletet, mely a Szlovén Közlönyben való megjelenés követően hatályba is lép. Mint már beszámoltunk róla, Lendva Község azon kevés község egyike, amelyekben – felmérve a költségvetési következményeket – úgy döntöttek, hogy a tulajdonukban lévő ingatlanokat méltányos feltételek mellett rendelkezésre bocsátják a fiatal családok első lakhatási problémájának megoldására.

Bővebben...

felujit2921Két lendvai kulturális intézmény – a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és Galéria-Múzeum (GML) – is felújítási munkálatokra készül. Az MNMI által működtetett Bánffy Központ tatarozásának folytatására már keresik a kivitelezőt, a vár felújításának elkezdéséhez készül a szerződés a kultuszminisztériummal.

Bővebben...

melegviz2821Az eddig alkalmazott eljárásokkal nem tudták megoldani a muravidéki vízvezeték-hálózat „A” szakaszának egy részén jelentkező gondokat: az ivóvíz felmelegedését. Az Öko-Park Kft. mint üzemeltető a víz hőmérsékletét vízkieresztéssel próbálja csökkenteni. Nem biztos, hogy a hálózat harmadik kútjának aktiválása gyógyírt jelent a gondokra.

Bővebben...

Vasut2821A Szlovén Vasutak négy fázisban újítja fel teljes egészében a mintegy 5,6 kilométernyi, Lendva és a muraszerdahelyi vasúti híd közötti szakaszt. A 2. fázisban 600 méter vonal újult meg, a beavatkozás értéke 312 ezer euró. A vonal tengelyterhelése ás a megengedett sebesség nem változik.

Bővebben...

covid2821Szlovéniában is már megjelent a gyorsan terjedő delta covid-mutáns, s a fertőzöttek száma növekvő trendet mutat, főleg a fiatalok körében. A helyzetet felelős viselkedéssel és a védőoltás felvételével lehet uralni, illetve megelőzni az őszi negyedik hullám bekövetkeztét.

Bővebben...

tabor2821Már javában zajlanak az MNMI nyári táborai, amelyekkel idén is igyekeztek minden korosztály igényeit kielégíteni. A múlt hetet a legidősebbek tölthették együtt Hodoson a 2 az 1-ben: Összetartozunk & Útra, Kamasz! táborban, a hosszúfalui vadászháznál pedig lezajlott az Alkotótábor Laci bácsival, valamint a Drámatábor.

Bővebben...

feherjani2821Múlt pénteken Hosszúfaluban már hagyományosan megemlékeztek a falu nagy szülöttéről, Fehér Jani operaénekesről, aki híres opera- és színpadi szerepeivel meghódította a zágrábi, majd az eszéki közönséget is. Emléke előtt koszorúzással tisztelegtek.

Bővebben...

cim erett2821A korábbi járványügyi intézkedések miatt a téli időszakban elmaradt érettségi bált mégis megtartották a Lendvai Kétnyelvű Középiskola végzős diákjainak nagy örömére. A hétfői ünnepélyes érettségi bizonyítványkiosztás keretén belül végre ismét hagyományos módon ünnepeltek a végzős diákok, a tanárok és a szülők.

Bővebben...

MCSi Design