kele
perec1
garas1
63. évfolyam
3. szám
Lendva 
2019. 01. 17.
kiscim0319
 

kartya0319Vasárnap a kapornaki tűzoltóotthon kártyázókkal telt meg. A helyi önkéntes tűzoltóegylet a tavaly sikeresen megtartott kártyaturné után idén újra meghirdette a versenyt, amelyre összesen 22-en jelentkeztek. A verseny délelőtt tíz órakor kezdődött és az esti órákig eltartott. A kettesével játszott partikon a bennmaradásért folyt a küzdelem, majd a végső győzelemért. Aki egy játszmát elveszített, az egy bunkót kapott – így mondják a helyiek a kapott feketepontot. A szabályok szerint három vesztes játék után kiesett az adott játékos. A végső párbaj a négy legjobb játékos között dőlt el.

Bővebben...

epk steger0319Az Európai Unió határozata alapján 2025-ben Szlovénia és Németország egy-egy városa viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A pályázatot a rangos címre Szlovéniában az elsők közt, már 2016 áprilisában Lendva jelentette be. Szlovéniában még Ljubljana, Nova Gorica és Kranj indulna a címért.

Bővebben...

rendor0319Rédicsen egy takaros családi házban vendégeskedtünk, ahol nagyon kedves emberek fogadtak. Karakas Zoltán és lánynevén Gyurkač Silvija már 12 éve horgonyoztak le itt, mégis bizonyos szempontból kétlaki életet élnek. Ők nem csak a határ két oldaláról valók, de pontosan a határon szerettek egymásba. 

Bővebben...

mg minszt0319A múlt héten munkatársaival a Muravidéken tartózkodott Aleksandra Pivec mezőgazdasági miniszter (képünkön középen). Meglátogatta a Muraszombati Mezőgazdasági Intézetet, ahol az intézet vezetőségével tárgyalt, majd a térség gazdáival is találkozott. Az agrárminiszter ellátogatott néhány nagyobb muravidéki vállalathoz is.

Bővebben...

gaz0219Az R15/1 szám alatt Pince és Lendva között tervezett szállító gázvezeték megépítésének területrendezési terve január 21-től február 25-ig lesz megtekinthető többek közt Lendva Község, valamint a Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztériumban.

Bővebben...

dobron ules01192Még az ünnepek előtt, 2018. december 19-én Dobronak Község Tanácsa megtartotta 2. ülését, amelyen a mandátumvizsgáló, választási és kinevezési bizottság javaslatára a tanács vita nélkül megerősítette a három munkatestület tagjait, valamint Varga Klujber Brigita új tagot a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola közintézmény tanácsába.

Bővebben...

helyikozos0119A Muravidék öt nemzetiségileg vegyesen lakott községe közül Lendván, Dobronakon és Marácon működnek helyi közösségek (HK), míg Hodos és Sal községekben nem alakítottak helyi közösségeket. A helybeli vezetőségek megválasztására szintén a november 18-i a helyhatósági választásokon került sor. Lendva Község esetében három helyi közösségben – Hármasmalom, Hídvég–Bánuta és Kapca – december 2-án pótválasztásokat kellett tartani. A választásokon az alábbi jelöltek kerültek a HK-k tanácsaiba.

Bővebben...

pedag0119A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete – hasonlóan a többi Kárpát-medencei kisebbségi pedagógusfórumhoz – 2016-tól kiemelt jelentőségű nemzetiségi intézményként jelentősebb anyaországi támogatásban részesült, s ezzel komolyabb, akkreditált továbbképzéseket szervezhet.

Bővebben...

magyar01191Lendva Községnek 16 év után új polgármestere van Magyar Janez vállalkozó személyében. December 17-én, a községi tanács megalakulásával lépett hivatalba és kezdte meg munkáját. Az első munkanapok után úgy látja, sürgős feladat a számviteli és a területrendezési részleg megerősítése. De mindenhol, ahol szükséges lesz, változásokat vezet be, mondja, és aktív marad a nemzetiségi politikában is.

Bővebben...

cimaldas0119Az óév utolsó napjai az áldás és a szentelés idejét is jelentik, amikor a következő évre, a jövőnkre kérünk jó szerencsét, bő termést. István napján, december 26-án már a középkor óta a lovakat és a lovasokat áldják meg, Szent János ünnepén, december 27-én pedig – leginkább a szőlőtermelő vidékeken – a gazdák bort visznek szentelni a templomba. A Muravidéken is él mindkét régi egyházi szokás. Lendván a Lóbarátok Egyesületébe tömörülő lovasok az utóbbi években rendszeresen felvonulnak a Szent Katalin-plébániatemplom előtti téren, ahol a plébános megáldja a lovasokat és lovaikat, hogy szerencse kísérje őket útjukon.

Bővebben...

lendkozs5118A nemzetiségileg vegyesen lakott községek közül utolsóként Lendva Község Tanácsa alakult meg. A múlt pénteken megtartott első ülésen megerősítették a 16+2+1 tanácstag és Magyar Janez új polgármester mandátumát. Az ülés összehívója Balažek Anton leköszönő polgármester volt, aki négy mandátumban, 16 évig vezette a községet.

Bővebben...

dobr unn5118Dobronak Község múlt pénteken ünnepelte megalakulásának 20 éves évfordulóját. A teltházas kultúrotthonban ünnepi beszédet mondott Cár Jenő színművész, a község díszpolgára. Az ünneplő közönséget Kardinar Marjan polgármester és Varga Edit, a dobronaki magyar önkormányzat elnöke köszöntötte. Az eseményen Kovács Katalain állami kitüntetést vehetett át.

Bővebben...

kaiII2418Szabadtéri tanórára invitálta a múlt csütörtökön a 2. Számú Lendvai KÁI az érdeklődőket, ahol tudásukat és kreativitásukat mutatták be az iskola tanulói és pedagógusai.

Bővebben...

reg2418A Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsa és a Muravidéki Regionális Fejlesztési Tanács múlt heti együttes ülésén nem írták alá a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési megállapodást. Az indok: a dokumentum nem tartalmazza a Muravidék számára legfontosabb projekt megvalósítását, a muravidéki vízvezeték-hálózat B és C alrendszerének befejezését (30 millió euró).

Bővebben...

MCSi Design