kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

kocevljin1219Méhészeti kiegészítő képzést indított a pártosfalvi Kocljevina öko-szociális gazdaság. Az intézmény programja elsősorban a sérült, illetve megváltozott munkaképességű embereket kívánja megcélozni, de a műhelymunkákhoz bárki csatlakozhat. 

Bővebben...

idos12192Az egyre öregedő lakosság a szépkorú éveket a legtöbbször idősek otthonában tölti. Az otthon gondozási költségei teljes egészében a lakókat terhelik, amelyek gyakran magasabbak a nyugdíj összegénél. Az év elején viszont a lakók újabb áremelésekkel szembesültek. A Muravidéken működő öt idősotthonban mértük fel a helyzetet.

Bővebben...

dobr ut1219Folytatódnak a munkálatok az R2-442 számú, állami kezelésben lévő útszakaszon Dobronak és Kámaháza között. Az úttest-karbantartási és -átépítési munkálatok már korábban befejeződtek: a 2,5 kilométernyi szakaszon felmarták az aszfaltot, új kavicstöltéssel megerősítették az útalapot, kimélyítették és kitisztították az árkokat, valamint új hidakat, vízáteresztőket helyeztek el. Az úttestre új aszfaltburkolat került, az út mindkét oldalán kombinált gyalog- és kerékpárfolyosót is kiépítettek. A munkálatokat az Infrastrukturális Minisztérium kiírása alapján a Tegar Kft. végezte.

Bővebben...

marac12191Marác Község Tanácsa kedden megtartott ülésén elfogadta a 2019-es és 2020-as költségvetést. Az idei évre szóló büdzsé az I. olvasat óta a muravidéki vízvezeték-hálózat II. szakaszának kivitelezése, a Bakonaki-tó és Bukovnica közötti út korszerűsítése, valamint a Sebeborcin épülő járdák miatt módosult. A költségvetés bevételi oldala 12,4 millió euró, a kiadásoké pedig 13,6 millió eurót tesz ki. A beruházásokra 7,8 millió eurót terveznek, ami a költségvetési összeg 43 százalékát jelenti.

Bővebben...

mark1219A jótékonyság a legtöbbször adományt jelet, adományt, mellyel esélyt nyújtunk a bajba jutott helyzetének javítására. A segély most a völgyifalui Márknak jelent esélyt arra, hogy ne kelljen lemondania az eddig szép eredményeket hozó gyógytornákról. Márk cerebrális parézisban szenved.

Bővebben...

svit11191A SVIT, a vastag- és végbélrák korai felismerését szolgáló országos program már tíz éve működik Szlovéniában. Hatásai pozitívak, hiszen tapasztalható a lakosság egyre magasabb részvételi aránya. A muravidéki régióban a visszajelzések aránya tavaly 62,6 százalékos volt, az öt nemzetiségileg vegyesen lakott község közül pedig a lendvaiban volt a legalacsonyabb, 55,68 százalékos. 

Bővebben...

nyugdijas1119A Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete március 8-án tartotta meg éves közgyűlését. Míg az elmúlt év a színjátszócsoport tízéves évfordulójának megünneplése körül forgott, idén az énekkar jubileumát sorolták a kiemelt programok közé. Marič Aleksander elnök kijelentette, a jövő évi tisztújító közgyűlésen már nem indul az elnöki posztért.  

Bővebben...

vinarkov1119Szerzői kiadás, Celje, 2019, 32 oldal.  

A Lendva által beadott Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészítő szakaszában kiírt pályázati felhívástól ösztönözve megjelent Gerič Š. Miša Vinarkov stolp (Vinarko tornya) című, szerzői kiadásban megjelent, 32 oldalas könyve Orbán Péter illusztrációival. A gyermekeknek szánt rövid történet egy többszörösen összetett mondatban összegzi a Vinarium kilátótorony sajátos megépítésének körülményeit.

Bővebben...

vasut1119Azzal a szándékkal, hogy a Lendva–Rédics és a Lendva–Belatinc vasútvonal ismét napirenden lévő visszaállítása, illetve tényleges megépítésének szándéka minél nagyobb súlyt és szélesebb gazdasági jelentőséget kapjon, a kezdeményezést Lendva Község Tanácsa határozatba foglalta.

Bővebben...

lekozseg1119Lendva Község a már megerősített költségvetés szerint az idei évben mintegy 11 millió euró bevételből fog gazdálkodni. A kiadásokat 14 millió euróra tervezték, melynek 39 százalékát a beruházásokra fordítják. A költségvetési mínuszt (2,8 millió euró) az előző évből maradt összegből pótolják. A költségvetés második olvasata tartalmazott néhány módosítást is, mint a tervezett bevételek összege az állami költségvetésből, amit 210 ezer euróval növeltek. A keretből a katasztrófavédelmi központ felszerelését és a földcsuszamlás-veszélynek kitett területek szanálását biztosítják. A folyó kiadásokból a sportlétesítmények (a Lendvai Kétnyelvű Középiskola sportcsarnoka) üzemeltetésére 80 ezer eurót irányoztak elő, a lendvai stadion infrastruktúrájának javítására pedig 20 ezer eurót. A költségvetés keretet biztosít a közmunkaprogramra, a City Cooperation projektre, valamint a telkek és parkolók közművekkel való ellátására is.

Bővebben...

epk11191Mivel nagyobb volt az elvárás a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 (EKF) projekt héttagú programtanácsától a pályázati anyag elkészítését illetően, mint amit fel tudtak mutatni, Lendva Község vezetése a tagok felmentését javasolta.

Bővebben...

ote volgyi10191A Völgyifalui Önkéntes Tűzoltóegylet vasárnap megtartott évértékelő közgyűlésén a tagok elfogadták az elmúlt évi ügyvitelt, felmentették a parancsnokot és új igazgatóbizottsági tagot választottak. A közgyűlésen újra felvetették a tűzoltógarázs több éve húzódó rendezetlen kérdéskörét.

Bővebben...

dobronak ote1019A Dobronaki Önkéntes Tűzoltóegylet szombaton 60 tag és vendég részvételével megtartotta éves közgyűlését. Az eredményesnek minősített esztendő után idén a katasztrófavédelmi központ befejezését tűzték ki célul, amelyhez adománygyűjtést szerveznek. Háztartásonként száz eurót gyűjtenek, amit év közben négy részletben is meg lehet fizetni.

Bővebben...

szolo101912A Lendvai Szőlő- és Gyümölcstermelők Egyesülete pénteki közgyűlésén tisztújításra került sor, melynek során Koren Marjan elnök helyébe Kleiderman Jože lépett. Az ülés végén a 60 tagot számláló egyesület jövőjéről és a fiatalok bevonásáról is szóltak.

Bővebben...

cim1019Farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. A farsangi időszak utolsó három napját a „farsang farkának” is nevezik, ezek a felszabadult mókázás igazi napjai. A muravidéki ember pedig szeret bolondozni, s leginkább vigadni. Jelmezverseny és bál is volt vidékünkön a hétvégén, kedden pedig kicsik és nagyok ismét jelmezbe bújtak, úgy járták az utcákat. Maskurának öltözve önmagunkat is egy kicsit más szerepben láthattuk, és a maszk mögött talán a mindennapi gondokat is egy picit elrejthettük. Hiszen a farsangnak a jókedvről kell szólnia! S akik a farsang farkát kellően felkötötték, azok bizonyára könnyebb szívvel léptek a böjti időszakba is.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben