kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

ertektar13201A kétezres évek elején egyedülálló kezdeményezés bontakozott ki Magyarországon. Egy több irányból szerveződő, a magyarság értékeit összegezni, rendszerezni kívánó mozgalom indult el azzal a céllal, hogy a magyar nemzet értékeit összegyűjtse, értéktárakba rendezze, mellyel biztosíthatja azok megfelelő védelmét és nyilvántartását, valamint az utókor számára történő megőrzését. A hungarikum mozgalom legfontosabb alapelve, hogy minden közösségnek vannak értékei. A legkisebbnek is, függetlenül attól, hogy hány tagja van, hol helyezkedik el, milyen a turisztikai vonzereje.

Bővebben...

fertot1320A járványt megelőző intézkedések keretében a kormány március 30-ával elrendelte a lakótömbök közös helyiségeinek kötelező fertőtlenítését naponta legalább két alkalommal. Lendva Község biztosította a szükséges fertőtlenítőszert, amit a Lakásgazdálkodási Vállalatnak és a lakóknak sem számol fel.

Bővebben...

kiszallit1320A 2. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola melegkonyhájában Lendva Község idősebb polgárainak és a rászorultaknak a hét minden napján meleg ételt készítenek. A házhoz szállítást a lendvai Vöröskereszt önkéntesei végzik.

Bővebben...

zene Judit1320A koronavírus-járvány ideje alatt az internet segítségével is próbáljuk áthidalni a távolságot szeretteinkkel, és ha fizikailag nem is találkozunk – azért lélekben, kedves szavakkal, ki-ki a maga módján – próbáljuk egymást támogatni. Vannak, akik a zenét választották, az éneklést hívták segítségül, hogy megkönnyítsék a mindennapokat, üzenjenek vagy reményt adjanak. Róluk, velük készült riportunk, rendhagyó módon online beszélgetéssel.

Bővebben...

cim1320Miután egy hónappal ezelőtt, március 4-én regisztrálták az első fertőzöttet Szlovéniában, azóta növekedik a betegek száma, az utóbbi napokban a Muravidéken is. A Hosszúfaluban elszállásolt, Tirolból vasárnap hazatérő, javarészt lendvai vendégmunkások 28 fős csoportjában hét személynél lett pozitív a COVID-19 tesztje.

Bővebben...

csente1220A Népújságban már írtunk róla, hogy a Csentei HK Tanácsa a március 1-jei pótválasztásokat követően nem működött sokáig teljes létszámban, hiszen már az első ülésen, március 9-én lemondott Hranilovič Viktor elnökhelyettes és tag. Ennek tükrében a helyi közösségi tanács működésével kapcsolatban Lendva Község Hivatalától is véleményt kértünk. Kifejtették: a tanácstag kilépésével a Csentei HK Tanácsának működésében nem történik változás, a testület a hét tag egyikének lemondása után a hat taggal határozatképes marad és a helyzet nem teremt jogalapot pótválasztások kiírására. A megürült tanácselnök-helyettesi tisztségre új személyt kell kinevezni.

Bővebben...

zeneisk1220A Lendvai Zeneiskola az Oktatásügyi, Tudományos és Sportminisztérium utasításaival összhangban az iskolában folyó tanítás felfüggesztése idején szintén távoktatást vezetett be. A szülők és a tanulók visszajelzései nagyon pozitívak.

Bővebben...

anket1220Az iskolákban – most már mindenütt – beindult a távoktatás. A tanárok email-ben vagy különböző applikációk segítségével küldik el a tananyagot és a hozzá tartozó feladatokat a diákoknak. A kisebbeknél szinte nélkülözhetetlen a szülők segítsége, a nagyobbak egyedül tanulnak. Milyenek a tapasztalatok?

Bővebben...

szajmaszk1220Múlt héten több százezer védőmaszk érkezett Szlovéniába, amelyeket a Szlovén Polgári Védelem prioritási sorrendben osztott ki. A kapott védőmaszkokról és a védőfelszerelés mennyiségéről Lendva Község polgári védelmi felelőseinél érdeklődtünk.

Bővebben...

Litrop1220A napokban alapjaiban megváltozott az iskolai oktatás, a tanítás tantermeken kívül, digitális formában zajlik. Amikor iskola nélkül maradnak az iskolások, teljesen új szerepbe kerülnek ők és szüleik is. Más a helyszín, más a hangulat, mások a módszerek, megváltozik a családdinamika is. Hogyan lehet a távoktatás tanulóbarát, milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban megvalósítani? A legfontosabb kérdéseket a váratlanul beállt oktatási helyzetben Litrop Janjával, az 1. Számú Lendvai KÁI iskolapszichológusával jártuk körül.

Bővebben...

cim1220A koronavírus-járvány visszaszorítása és terjedésének lassítása érdekében országos és községi szinten már számos intézkedés lépett hatályba, de mindenki önmaga, tudatos viselkedéssel és az intézkedések betartásával teheti a legtöbbet a járvány leküzdéséért. A jelenlegi helyzetről Petrás Teodóra muraszombati járványügyi szakorvost kérdeztük, aki elfoglaltsága ellenére megosztott velünk néhány tudnivalót.

Bővebben...

levelek1120Megsárgult levelek, ismerős gondolatok, hasonlóan szép kézírás, a cím pedig ugyancsak Szécsiszentlászló. Újabb I. világháborús levelezések kerültek elő egy ház padlásáról Szentlászlón. Többségüket a háborút megjárt katona, Tóth Pál írta feleségének, Karolinának, és száz év elteltével unokája, Puhan Julija talált rájuk a szülői ház padlásán.

Bővebben...

cim1120A koronavírus-járvány miatt leállt a közélet. Bezártak a nevelő- és oktató-, valamint kulturális intézmények, továbbá a szállodák, a szórakozóhelyek, az üzletek nyitva tartása korlátozott, megszűnt a tömegközlekedés. Az egészségügyben eközben nagy erőfeszítéseket fejtenek ki a járvány visszaszorítása érdekében. A keddi lapzártáig a jelen helyzetről gyűjtöttük össze az információkat.

Bővebben...

munka Horvat TeoMinden felnőtt tapasztalhatta fiatalon, amikor még diák, illetve egyetemista volt, hogy ha szeretett volna megvenni magának valamit, esetleg utazni, ahhoz meg kellett teremtenie az anyagiakat. Így van ez ma is.

 

Éppen ezért a diákmunka vidékünkön is igen aktuális, főleg a nyári hónapokban, amikor az alkalmazottak nyaralnak, így a diákok helyettük dolgozhatnak. Ezzel a munkaadó is jól jár, illetve a munkavállaló is, aki a megérdemelt fizetését el tudja költeni arra, amire szeretné. Három olyan diákkal találkoztuk, akik már több éve rendszeresen munkával (is) töltik a szünidő nagyobb részét. 

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben