kele
perec1
garas1
63. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2019. 05. 23.
kiscim2119
 

dobron ules21192Dobronak Község Tanácsának május 15-i ülésén a tagok a kommunális hulladékszállításról és az ivóvízdíjról szóló idei elaborátumokat fogadták el, emellett elégedettségüket fejezték ki a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet elmúlt évben elvégzett munkája kapcsán.

Bővebben...

korhaz2019A Muraszombati Általános Kórházban a nővérek és szülésznők nemzetközi napja alkalmából nyílt napot szerveztek a nőgyógyászati és szülészeti osztályon, ahol tavaly 842 csecsemő született. Az osztály alkalmazottai bemutatták tevékenységüket, a korszerűen felszerelt szülőszobákat és a gyermekágyas részleget is.

Bővebben...

rokkant20191Hétfőn a Rokkantak Lendvai Községközi Egyesülete és Lendva Község szervezésében kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatták a Rokkantbarát Község projektet, majd a tanácskozás után egyhangúlag elfogadták Lendva Községnek a projekthez való csatlakozását.

Bővebben...

eletenat20191Pénteken rövid kultúrműsorral kísérve nyitották meg a Kultúregyesületek Lendvai Szövetsége (ZKD) és a Kulturális Közalapítvány lendvai székhelyén az Életen át tartó tanulás hete országos program lendvai rendezvénysorozatát. Hozjan Danijela, a ZKD elnöke a helyi szervezők nevében a május 10-től június végéig tartó program keretében mintegy 33 szervező 80 rendezvényéről szólt az egybegyűlteknek.

Bővebben...

pincehodos2019Összesen harminchat túrázó vett részt szombaton az idei nagy muravidéki gyalogtúrán, ami összekapcsolja a Lendva-vidéket és Goricskót.

A 47 kilométeres, Pincétől Hodosig vezető gyalogtúrát Abraham Boris civilként és Hranilovič Viktor, a csentei Pálinka Turisztikai Egyesület vezetője szervezte. A túrán muravidéki magyarok és szlovénok vettek részt, tízen pedig Magyarországról érkeztek. A teljes útvonalat összesen 23-an teljesítették.

Bővebben...

ovoda2019A közszférában a bérpolitika változása a nevelési és oktatási tevékenységekben is áremeléseket vált ki. Ezek ellensúlyozását a különböző támogatások jelenthetik, de ezek nem mindenütt valósul(hat)nak meg. Kedvező példa Marác esete, ahol a község tanácsa ugyan jóváhagyta az úvoda kérelmét az óvodai ellátás gazdasági árának 3,38 százalékos emelésére, a megszavazott támogatással viszont ez nem jelent plusz megterhelést a szülők számára.

Bővebben...

marac20191Marác Község tavaly mintegy 7,5 millió euróból gazdálkodott, a beruházásokra ennek 30 százalékát fordították, újabb hitelhez nem kellett folyamodniuk – áll a község 2018-as ügyviteli évének zárszámadásában. A tanács a turisztikai fejlesztéseket támogatva módosította a területrendezési tervet.

Bővebben...

sal20191Sal Község Tanácsa május 8-án megtartott ülésén elnapolta az elmúlt évi zárszámadás megvitatását, majd első olvasatban tárgyalta a 2,426 millió eurós 2019-es költségvetési tervezetet. A tanács nem vetette el az állam kezdeményezését, hogy a jövőben hulladékégető épüljön a községben.

Bővebben...

sparga2019Idén már 7. alkalommal rendezte meg a Spárgafesztivált a Hosszúfalui Helyi Közösség, a már hagyományossá vált tavaszi rendezvény idén is rengeteg embert vonzott. A látványkonyhában spárgából készült ínyencségek készültek, a gazdák Lendva-hegyi borokat kínáltak. A helyi termelőktől friss spárgát lehetett vásárolni, fehéret, zöldet és lilát… A rendezvény táncmulatsággal zárult.

Bővebben...

egyezmeny2019Az együttműködés elmélyítése és fejlesztése a célja a Lendva Község és a muraközi Muraszerdahely között megfogalmazott egyezménynek. A megállapodást ünnepélyes keretek közt a két község polgármestere, Magyar Janez és Dražen Srpak május 8-án írta alá a szlovén Benica és a muraközi Križevci közötti kompon.

Bővebben...

DSCF0023Történelmi fontosságú pillanat volt az Európai Unió 15 évvel ezelőtti bővítése, amelynek során tíz, jórészt volt szocialista ország csatlakozott a közösséghez - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a minap.  Hangsúlyozta, hogy máig lelkes támogatója a 2004-es bővítésnek, amely lehetővé tette a „kontinens földrajzának és történelmének kibékítését”. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül az uniós tagság pozitívumait és negatívumait próbáljuk összegezni.   

Bővebben...

aqnyak napja 17Színes és szívet melengető kultúrműsorral kedveskedtek az édesanyáknak, nagymamáknak, dédmamáknak vasárnap délután a völgyifalui faluotthonban, ahol hagyományosan május első vasárnapján szervezték meg az anyák napi rendezvényt.

Bővebben...

willsonA párizsi békekonferencián 1919 májusában a Muravidék hovatartozására vonatkozó végső döntés szempontjából sorsdöntőnek tekinthető határozat született. A hónap első fele még a magyar reményeknek kedvezett. A jugoszláv vezetők, valamint a béketárgyaláson tevékenykedő  küldöttség szerb tagjai Bánát és Bácska megszerzésével elégedettek voltak, a Muravidék távoli volt számukra.

Bővebben...

turisztikaA tavasz felébreszti az emberben a kirándulóvágyat. Ilyenkor indul be a turistaszezon is, amelynek sikerét a májusi ünnepek alatti foglaltság jelzi. Lendva és környéke is izgalmas kirándulóhelyeket kínál: a Vinarium kilátótoronyban május 1-jén megdőlt a napi látogatók rekordja 2.121 vendéggel, de beindult a pinceturizmus is, amely 50 szálláshelyet kínál a szórt szobás Vinarium szállodában.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben