kele
perec1
garas1
62. évfolyam
38. szám
Lendva 
2018. 09. 20.
kiscim3818
 

gyerekszuret3818Kedd délelőtt két muravidéki helyszínen is a felnövekvő generációnak szerveztek szüretet. Kapornakon, a Skerlák-ház udvarán a legkisebbeket, a dobronaki szőlőhegyen pedig az általános, illetve középiskolás korosztályt várták a szervezők a legszebb őszi munkára, a szüretre.

Bővebben...

faluotthon3818Két és fél év várakozás után júniusban elkezdődtek a faluotthon építési munkálatai a Lendva-hegyen. Az új, több célt szolgáló létesítmény a lebontott laktanyaépületek telkén készül el. A beruházás értéke 450 ezer euró, a keretet rá Lendva Község biztosítja. A többfunkciós épület mintegy 320 négyzetméteres lesz, többek közt két irodahelyiség (az egyik a helyi közösség részére) és egy 60–80 férőhelyes terem kap helyet benne a kulturális és más rendezvények megtartására. Az otthonhoz szép nagy terasz is tartozik majd.

Bővebben...

hodos38181Hodos Község Tanácsának 22. rendszeres ülésén a helyhatósági választásokra vonatkozó rendeletek elfogadása mellett a tanács a temetők karbantartásának új árajánlatáról döntött, valamint több folyamatban lévő ügyről tárgyalt.

Bővebben...

cacib38181A Lendvai Kinológiai Egyesület a hétvégén sikeresen szervezte meg a CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást és Versenyt, amelynek nagy hazai és nemzetközi visszhangja volt. A kétnapos rendezvényen 138 különböző kutyafajta között összesen 913 eb mutatkozott 21 országból.

Bővebben...

kai3818Sabo Tatjana szeptemberrel harmadik igazgatói mandátumát kezdte a legnagyobb muravidéki kétnyelvű általános iskola, az 1. Számú Lendvai KÁI élén. Az új tanév és az elmúlt időszak tapasztalatairól, valamint a tervekről kérdeztük.

Bővebben...

kataszt37181Dobronak központjában nyáron megkezdődött a Katasztrófavédelmi Központ építése, amelyben elsősorban a Dobronaki Önkéntes Tűzoltóegylet kap helyiségeket. Az ötszázezer euró értékű beruházás két fázisban épül meg, az első már idén ősszel, amikor az épület tető alá helyezése, valamint az ablakok és ajtók beépítése valósul meg.

Bővebben...

lakos3718A Felsőlakosi Vigadalom, mely egy frappáns szójáték eredményeképp a „Víg a Dalom” címet is viselte, első ízben került megrendezésre szombaton Felsőlakosban. A helyi faluotthonban, illetve annak udvarán színes programokkal várták a látogatókat, s a délután kitűnő hangulatban telt.

Bővebben...

sal37183A sali község tanácsának 31. ülésén Fartek Iztok polgármester féléves pénzügyi beszámolója után az ülésen több rendeletet és szabályzatot tárgyaltak a tagok. Második olvasatban került terítékre az idegenforgalmi, sport és kulturális közintézmény megalapításának rendelete. Míg néhány tag a rendelet mihamarabbi elfogadását sürgette, hogy a község idegenforgalmi tevékenysége mielőbb beinduljon, többen módosítási javaslatot és megjegyzést fűztek a javaslathoz. Hosszú vita után a polgármester az első olvasatban elfogadott rendelet újabb áttekintését javasolta az illetékes bizottságnál.

Bővebben...

morac3718Moravske Toplice Község szombaton Szentlászlón rendezte meg 22. községi ünnepét, ahol a községi elismerések mellett ünnepélyesen elhelyezték a helyi sportegyesület öltözőjének alapkövét is. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Alojz Kovšca, az Államtanács elnöke és Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő, a nemzetiségi csúcsszervezet elnöke.

Bővebben...

mtoplice3618Moravske Toplice Község Tanácsa keddi ülésén úgy döntött, hogy a község 22. ünnepének alkalmából a elismerő oklevéllel tünteti ki Recek Brankót a sport szervezése területén kifejtett tevékenységéért.  Községi elismerésben részesül Šušlek Bojan Kisfaluból, a községi díjat pedig – ami 500 euró pénzjutalommal is jár – a bagonyai Karitász kapja. Moravske Toplice Község ünnepére szeptember 8-án, szombaton 15.30-as kezdettel  Szentlászlón kerül sor, amikor elhelyezik a helyi sportegyesület öltözőjének alapkövét. A rendezvény ünnepi szónoka Alojz Kovšca, a Államtanács elnöke lesz, a résztvevőket pedig Glavač Alojz polgármester is köszönti.

A községi tanács továbbá megerősítette a temetkezési szolgáltatás 24 órás ügyeletéről szóló rendeletet 10 éves koncesszió odaítélésével. A tanács viszont elvetette a községi óvodák gazdasági árának kétszázalékos emelését. A gazdasági ár továbbra is 424,84 euró marad. Mivel késnek a karbantartási munkálatok a Pártosfalvi Kétnyelvű Óvodában, egy rövid ideig a gyermekeknek még Martjancira kell járniuk.

kisfalu3618A kisfalui Harang Művelődési és Turistaegyesület vasárnap szervezte meg a 4. Bográcsgulyásfőző Versenyt. A tűzoltóotthon előtti sátorban élőzenével és gulyással várták az érkezőket, a füves területen pedig a versenycsapatok foglalhatták el helyüket. Családias, baráti hangulatban telt a délután.

Bővebben...

tanevnyit3618Hétfőn – a kis elsősöknek alkalmi programokkal – zökkenőmentesen elkezdődött az új tanév a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területén is. Az öt kétnyelvű általános iskolában összesen mintegy nyolcszáz tanulót, közülük 91 elsőst köszöntöttek.

Bővebben...

szuret3618Itt a szüret! Nem csak a hagyományos lendvai szüreti felvonulás, mely minden évben több ezer látogatót vonz a városba szeptember első szombatján, de a szőlőhegyeken is folyt már a hétvégén az utóbbi években már megszokott korai szüret. Szombaton az előrejelzések ellenére kedvezett az időjárás a felvonulóknak és a szüretelőknek is, s további két jó hír: sikeres, jó hangulatú volt a felvonulás, valamint az előrejelzések szerint kiváló minőségű évjárat várható, van tehát ok a jókedvre. Képünkön: a göntérháziak a préselést mutatják be a szüreti felvonuláson.

Bővebben...

katasztro3518Szombaton a bográcsfőző verseny délelőtti programjában a községben folyó három jelentős projektet mutatták be a nyilvánosságnak a Városházán. Balažek Anton polgármester a Lendvai Katasztrófavédelmi Központ projektjét ismertette, amelynek beruházási értéke 1,3 millió euró.

Bővebben...

isk kai35181Hétfőn, szeptember 3-án elkezdődik a 2018/2019-es tanév. A muravidéki kétnyelvű általános iskolák 796 tanulót, a kétnyelvű középiskola Lendván 256 diákot vár az iskolapadokba. A kétnyelvű területen 91 kisdiák lépi át először az iskola küszöbét, ami néhány év után közel 10 százalékos növekedést jelent.  Idén is a beiratkozott generáció közel 40 százaléka kezdi a párhuzamos szlovén–magyar, illetve a magyar nyelvi csoportban a betűvetést, ami jó aránynak számít. Tanévnyitó körképünk: 

Bővebben...

MCSi Design