kele
perec1
garas1
62. évfolyam
28. szám
Lendva 
2018. 07. 12.
kiscim2818
 

uszotabor28181A nyári szünidő alatt hagyományosan különféle táborok közül válogathatnak az iskolások, ahol tartalmasan eltölthetik a szabadidejüket. A Lendva-vidéken a fiatalok már néhány sporttáborba is bekapcsolódhattak, egyik közülük a szünidő első két hetében folyó „Hurrá, itt a vakáció” elnevezésű napközis úszótábor volt, ahol kedvükre szórakozhattak az óvodás és iskolás gyerekek.

Bővebben...

perec2818A II. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola égisze alatt múlt év novemberében megnyitotta kapuit a Perec – Nemzedékek Háza. Alapvető feladata a generációk közötti kapcsolatok építése, a segítségnyújtás és a társadalmi integráció szintjének emelése. A tevékenységi körben fontos szerepet tölt be az önkéntesség ösztönzése is.

Bővebben...

falunap2818Hármasmalomban szombaton tartották meg a helyi közösség és a művelődési egyesület közös rendezvényét, a már hagyományos, immár negyedik falunapot.

A sütésre és főzésre is hajlandóságot mutató tagok a faluház elé, vadgesztenyefákkal árnyékolt, idilli környezetbe, az egykori hangulatos bálok színhelyére hirdettek gyülekezőt már a délelőtti órákban. A hivatalos megnyitóra már fortyogott a kotlákban és a bográcsokban a nyúlpörkölt-alap, a „pekában” a hús és a krumpli.

Bővebben...

regtamog28181Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési miniszter és Branko Drvarič, a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának elnöke július 4-én Ljubljanában aláírta a muravidéki régió fejlesztési támogatásáról szóló megállapodást. Az 53,5 millió euró értékű 19 projektre az állam társfinanszírozásaként 2020-ig 41,2 millió érkezik a Muravidékre.

Bővebben...

frac korny 1A Geoenergo Társaság a már működő Pg-10 és Pg-11-es furatoknál a petesházi olajmezőn ismét hidraulikus rétegrepesztést tervez. A művelettel kapcsolatban az ARSO Környezetvédelmi Ügynökség úgy véli, hogy a beavatkozásnak jelentős környezetterhelési kihatásai lehetnek. A Geoenergónak július 5-ig kell szakmai magyarázatot adni.  

Bővebben...

volgyifalu falunap 17Völgyifaluban a vén tölgyek árnyékában rendezték meg szombaton a falu hagyományos központi rendezvényét, a Völgyifalu-napot. A színes és változatos programokból idén sem volt hiány, a kicsik és nagyok kedvükre csemegézhettek az egész napos kínálatból.

Bővebben...

diakmunkaNyári diákmunkára tett közzé felhívást Lendva Község, amellyel segíteni kívánja az fiatalok helyzetét, bevonva őket ezáltal  a helyi  munkaerő piacba. A lehetőséggel  – másfél hónapos időtartammal – a községi közintézetekben, a közszférában, a turizmusban és a szolgáltatásokban lehet élni 5,99 eurós órabér mellett. Két felhívásra mintegy 30 jelentkező volt.

Bővebben...

diszules 4 Lendva Község Tanácsa az 1991. június 25-i  eseményre – amikor a Szlovén Köztársaság Képviselőtestülete kikiáltotta Szlovénia önállósulását -  díszüléssel emlékezett meg.

Bővebben...

regionalis tanacs 2Múlt csütörtökön, a lendvai városházán megtartott  Muravidéki Fejlesztési Régió Tanács ülésén regionális támogatást kapott a Lendva – Európa Kulturális Fővárosa (EFK) 2025 projekt, valamint véglegesítették a regionális fejlesztési megállapodást, amelynek aláírására július 4-én kerül sor.

Bővebben...

zsitkoc 2A hetés népi táplálkozása című muravidéki szakácskönyv – Kepéné Bihar Mária, Lendvai Kepe Zoltán és Tivadar Éva tollából – megszületése után összeült a zsitkóci Gyöngygvirág Kultúregylet, és gondoltak egy nagyot. Kitalálták az élő szakácskönyv rendezvényt, melyen elkészítik a könyvben szereplő ételeket a nagyközönség számára. Az ötlet bevált, nagy érdeklődésre talált, és vasárnap az immáron negyedik igazi „Ínyenc délután” valósult meg nagy sikerrel Zsitkócban.

Bővebben...

turisz illetek 5A felújított turizmusfejlesztést serkentő törvény  értelmében 2019. január 1-jétől új idegenforgalmi illeték lép életbe. Az illeték mértékét a községek határozzák meg. Lendván ez 1,94 euró lesz, amiből 39 centet a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet (STO)  részére különítenek el promóciós járulékként, így a községi bevétel 1,55 euró lesz.  

Bővebben...

valasztLendva Község Tanácsa legutóbbi ülésén a polgármesteri tájékoztató napirendi pontja alatt terítékre került az önkormányzati választásokra vonatkozó választóegységek (VE) kialakításáról szóló javaslat.

A választóegységek kialakítását Lendva Községben két évvel ezelőtt Gjerkeš Stanislav tanácstag kezdeményezte, a javaslat előterjesztésére a Községi Hivatal részéről pedig most, három hónappal a helyi választások előtt került sor.

Bővebben...

padlasA Mansarda-Padlás ifjúsági közösségi hely áprilisi bezárása óta nem alakult ki más hasonló klubhelyiség Lendván. Egyértelmű, hogy a fiataloknak hiányzik. A legjobban a társalgási találkozóhely veszteségét érzékelik.

Bővebben...

kapornakitalalkozo 17Péntek délután a Skerlák-féle ház udvarán a Hodos községi magyar önkormányzat és a Hodos Község szervezésében megtartották a hagyományos kapornaki találkozót. A rendezvény idei témája egy hungarikum, a pálinka volt.

Bővebben...

MCSi Design