kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

KAI2 Erasmus2521A 2. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola a 2019/2020-as tanévben csatlakozott a két éven át tartó Erasmus+ nemzetközi projekthez, amelynek keretében három európai speciális iskolával működik együtt. A projektben résztvevő iskolák képviselői június 21-én és 22-én találkoztak Lendván.

Bővebben...

ipariov dobr25211A dobronaki mezőgazdasági és ipari övezetben több szakaszon útépítés kezdődik, a beruházás tulajdonképpen három útszakasz (összesen 2,2 kilométer) korszerűsítését jelenti. A tervekre a község a kohéziós alapnál mintegy 612 ezer euró támogatást nyert. A leghosszabb – 1.513 méter – az Ásás (Lendva-patak) és a Ginya (Radamosi csatorna) közötti szakasz. Az úttest teljes rekonstrukcióját végzik el, a szélessége öt méter lesz. A kerékpárút megépítésére majd az út felújítását követően kerül sor, a kohéziós alap által már támogatott másik projektből (Lendva–Dobronak–Tornisa kerékpárút).

Bővebben...

rada muhely2521Múlt pénteken és szombaton kézműves műhelymunkák zajlottak Radamosban a helyi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület szervezésében. A foglalkozásokat a tavalyi évre tervezték, ám a terveiket keresztülhúzta a járvány, így most tartották meg az eseményt, amelyet a lendvai magyar önkormányzat 600 euróval támogatott. A foglalkozásokat a dobronaki Kézművességek Házának munkatársai segítségével valósították meg. Az első napon krepp-papírból készült virágokat, illetve csuhédíszeket készítettek az érdeklődők, másnap pedig ékszerdobozokat és ékszereket festettek, valamint szalmából készült díszeket is készítettek. Az idősek elmondása szerint egyes díszek készítésének valaha komoly hagyománya volt Radamosban. A krepp-papírból készült virágokat hajdanán halotti koszorúkban, illetve a lakodalmas termek díszítéséhez is szokták használni, így elmondható, hogy a hagyományőrzés szempontjából is fontos volt a kézműves műhely.

Bővebben...

vankos2521A pártosfalvi Rózsa Kézműves Egyesület vasárnap különleges kiállítással várta a látogatókat. Hagyományos, polgári és modern mintákkal hímzett vánkosok és díszpárnák sorakoztak az egykori tűzoltóotthon asztalain.

Bővebben...

onall kiadv252130 évvel ezelőtt fontos események zajlottak, hiszen 1991. június 25-én kikiáltották a független Szlovén Köztársaságot. A következő napok függetlenségi harcairól, magáról az önállósulási folyamatról, ennek Lendva községi vonzatairól készült kiadványt mutatták be pénteken, majd Önállósulásra emlékezve címmel kiállítást nyitottak meg.

Bővebben...

falugyules2521A Lendva-hegyi lakosság hosszú ideig várta, hogy Lendva Község vezetősége bemutassa az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházási tervét, a gondolapálya kiépítését a Vinárium toronyig. A tervek nyugtalanítják az embereket, hiszen a vele járó területi beavatkozás és a tömegturizmus kedvezőtlen következményekkel járhat. A polgároktól nem hangzott el „gondolatámogató” vélemény sem.

Bővebben...

ballag2421Június 15-én elballagtak az általános iskolák végzős diákjai. A búcsúztatókat sajnos idén is a covid-szabályok korlátai között tartották meg, Lendván például a világhálón volt nézhető a műsor. Nem hagyományosan tartották meg tehát idén sem a végzősök nagy napját, de az iskolák igyekeztek ünnepélyes hangulatot varázsolni és emlékezetessé tenni ezt a fontos eseményt. A muravidéki kétnyelvű iskolák végzősei fotóinkon:

Bővebben...

Pince hodos2421Pincétől Hodosig, a Muravidék magyarlakta településeinek egyik végéből a másikba a táv 47 kilométer gyalog. Aki vállalkozik arra, hogy lejárja, annak felejthetetlen élményben lesz része. A kihívás embert próbáló, de legalább egyszer mindenképp érdemes megtapasztalni.

Bővebben...

horvathaz2421Lendva Község, a Lendvai Galéria-Múzeum és a Pomurje Horvát Kultúregyesület a múlt pénteken szervezett események által betekintést nyújtott Lendva kulturális múltjába és jelenébe: felavatták a Polgári Olvasó Egylet emléktábláját, megnyílt a Zrínyi Horvát Művelődési Központ, valamint Stephan Lupino fotó- és szobortárlata a várgalériában,  

Bővebben...

bakonto2421A múlt héten a Védelmi és Mentési Igazgatóságon arról értesültek, hogy Dobronakon a víz áttörte a Bakonaki-tó gátját. A helyszínelés során megállapították, hogy 15–20 méter hosszan a töltés átázott és szivárog rajta a tó vize. A MURA Vízgazdálkodási Vállalat az ideiglenes helyreállítást már megvalósította.

Bővebben...

beho2421Az EHO Podpornica – Evangélikus Humanitárius Segélyszervezet idei találkozója keretében egy különleges gyalogtúra valósult meg. A hodosi gyülekezet tagja, Abraham Boris június 9-én 100 kilométert gyalogolt 24 órán belül. Az embert próbáló megmérettetéssel a segélyszervezet munkájára és annak támogatására hívta fel a figyelmet.

Bővebben...

meh2321Hétfőn Dobronakon ünnepélyesen átadták a helybeli kétnyelvű általános iskola tanméhkasát három méhcsaláddal. A tanméhest az iskola a Kebele–Dobronak Méhészeti Egyesülettel együtt pályázati úton nyerte a Prva zavarovalnica biztosítótársaság és a Szlovén Méhészszövetség jóvoltából.

Bővebben...

metka2321A Völgyifalui Turisztikai Egyesület a legaktívabb egyesületek közé tartozik a Lendva-vidéken. A tagság és a lakosság körében van tenni akarás, várják a programokat, s a vezetőváltással a munka nem áll le – mondta Sabo Gerenčer Metka, az egyesület új elnöke.

Bacsi Kleiderman Mónika, az egyesület eddigi elnöke magánjellegű okokra hivatkozva két évvel a mandátuma lejárta előtt benyújtotta a lemondását. A fennmaradó időszakra az egyesület közgyűlése Sabo Gerenčer Metkát nevezte ki a tisztségre, az alelnök Lebár Rihárd maradt.

Bővebben...

tuzolt2321Június 8-án, a tűzoltók világnapján a község önkéntes tűzoltóegyletei a tavalyi felvonulás mintájára idén is díszfelvonulást szerveztek Lendván, jelképesen köszönetet mondva az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthon személyzetének, akik a járvány idején sikeresen megküzdöttek, küzdenek meg a koronavírus okozta kihívásokkal.

Bővebben...

fahaz2321Várja már a vendégeket a négy nyaralóház a csentei Muránia Kerékpáros Központnál. A múltheti megnyitóval 16 új szálláshely áll a Lendvára érkező (kerékpáros) látogatók rendelkezésére, mely a Vinárium szórtszobás szálloda kínálatát bővíti.

Bővebben...

MCSi Design