kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

terme2720Július 3-ával ismét fogad vendégeket a Lendvai Terme minden létesítménye: kinyitott a Lipa szálloda, a Lipov gaj apartmanfalu és a kemping, valamint a külső és a szabadtéri medencék. Látogatható a szálloda étterme is. A gyógyfürdő március 17-étől volt zárva a járvány miatt, az újbóli megnyitás pedig az Országos Közegészségügyi Intézet által előírt járványmegelőzési intézkedések mellett történt.

Bővebben...

mtoplce2720A Marác Községi Tanács múltheti ülésén elfogadta a sírhelyek és az urnafülkék díjának emelését. A sírhelyárak 2015 óta nem változtak, a tanács így most 20 százalékos emelést hagyott jóvá. A módosítás után az egyszemélyes sír díja 17,78 euróról 21,33 euróra emelkedik éves szinten, a dupla sírhelyé pedig 28,80 euró lesz ez év július 1-jétől. Az urnafülke bérleti díja 16 eurót tesz ki.    

Bővebben...

sal2720Sal Község legutóbbi, július 6-i tanácsülésén   többségében a folyó ügyek kerültek napirendre. Többek közt jóváhagyták a sírhelybérlés és a temetői karbantartás változatlan díját, valamint az idősek otthoni gondozásának módosított árjavaslatát is. A jövőben a szolgáltatás elvégzésének teljes gazdasági ára hétfőtől szombatig 18,54 eurót jelent óránként, ebből az igénylő hozzájárulása 7,61 euró. Vasárnap és ünnepnapokon a gondozás óránként 19,25 euró, amely összeghez a gondozott 7,97 euróval járul hozzá. A községben 18 év után a víz- és szennyvízhálózatra történő rákapcsolásnál új árakat határoztak meg, éspedig a háztartások esetében a vízhálózatra kapcsolás költségei 1.300, míg a szennyvízhálózat esetében 1.500 euró lesz részletfizetés lehetőségével.

Bővebben...

poka2720A rendezvényszervezés bizonytalan időszakában üde élményt jelent egy-egy nyári esemény sikeres lebonyolítása. A hétvégi pincei falunap, mely a környéken Pókafeszt néven ismert, ilyennek kerül be az idei muravidéki eseménynaptárba. A helyiek a valaha sértésnek számító „pincei póka”, azaz pulyka elnevezést büszkén felvállalva hagyományt és márkanevet teremtettek, és a látogatókat gazdag programmal várták.

Bővebben...

ertektar2620Dobronak már a múltban ismert volt vásárairól. Régi iratokból tudjuk, hogy Dobronak településnek két vására is volt. Az első, kisebb jelentőségű vásárt az Úrnapja ünnepét követő hétfőn tartották, ami többnyire állatvásár-jellegű volt.

Bővebben...

Abormin2620z egyik évben Pártosfalva, a másik évben Magyarszombatfa a házigazdája annak a közös borminősítésnek, amelyen a határ két oldalán termelő borosgazdák adják le bírálatra pincéik legjavát. A találkozásoknak 20 éves múltja van, ez idő alatt nagyot fejlődött a házi borok minősége a térségben, amihez a szakmai tanácsok is nagyban hozzájárultak. Idén június 25-én Magyarszombatfán a Ginti étterem kerthelyiségében gyűltek össze a borászok, a borosgazdák és a szakmai zsűri – a magyar oldalról Vízvári Sándor, Rónási Mária, a szlovén oldalról pedig Novak Ernest és Torič Miran –, hogy a leadott mintákat kiértékeljék.

Bővebben...

biogaz2620Magyar János, Lendva Község polgármestere a Környezeti és Területfejlesztési Minisztériumban megtartott megbeszélésen bemutatta a község és a petesházi falugyűlés álláspontjait a biogázerőművel kapcsolatban. A lendvai erőműben maradt bűzlő anyag vegyi elemzésének eredményei még nem ismertek. Nagyobb felhatalmazást kap a községközi felügyelőség?

Bővebben...

kulcar2620Már a harmadik alpolgármester távozott Lendva Község vezetőségéből: június 22-vel – nem egészen egy év után – lemondott a tisztségről Kulčar Igor. Kulčart a nem hivatásos tisztségre Magyar János polgármester tavaly október 1-jén nevezte ki, és a gazdasági befektetések és az ökológia feladatkörök elvégzésével bízta meg. A távozó alpolgármester nem kívánt nyilatkozni lapunknak, a helyi portálnak viszont kifejtette, hogy lemondásának személyes és elvi okai vannak, valamint hogy nem rendelkezett kellő információkkal a községben történtekről.

Magyar János polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy véleménye szerint Kulčarnak minden lehetősége megvolt, hogy aktívan bekapcsolódjon a község életébe, amit a jövőben a községi tanács tagjaként továbbra is megtehet.  

Bővebben...

allamisag2620Lendva Község az ünnep előtti napon tartotta meg a szlovén államiság napja alkalmából szervezett megemlékezését a Városháza előtt, majd hagyományosan a Szlovén Balettművészek Egyesületének esti előadása zárta a megemlékezést a színházterem szabadtéri színpadán.

Az alkalmi rendezvényen a község az 1991-es önállósulási háborúban résztvevő helyi, illetve kerületi szervezetekkel együtt megemlékezett a fegyverek visszatartásának 30. évfordulójáról is a Polgári Védelem raktáraiban.

Bővebben...

cimvani2620Vége ennek a különösre sikeredett, nehéz hónapokat hozó tanévnek, és végre egyre melegebbek már a napok is. Az idei félig virtuális, kényszer-kísérleti oktatás után különösen megérdemelt a pihenés tanuló, szülő és pedagógus számára is. De most már itt az ideje a gyerekek számára mindig gondtalan szünidőnek, jöhet a csobbanás a medencébe és a tengerbe, és még megannyi más kellemes időtöltés várja őket. Kívánjuk, hogy szerezzetek minél szebb élményeket, ráadásul elkészült már az első muravidéki kézműves fagylalt is a Dobronakon termesztett vaníliából!

Bővebben...

bor2520A hagyományosan márciusban megszervezett egyesületi borminősítéseket két egyesület, a dobronaki és a csentei június folyamán szervezte meg, míg a lendvai egyesület úgy döntött, idén nem szervez bormustrát.

Bővebben...

csekefa2520Ha Csekefára gondolunk, egy aprócska falu juthat eszünkbe Goricskón, ahonnan igencsak ritkán érkeznek hírek. A helyieknek nincs kultúregyletük, nincs focicsapatuk, de még bolt és kocsma sincs. Viszont van egy templom és egy kis szőlőhegy, illetve a tűzoltóotthon, ami valódi közösségi házként lüktet a falu szívében.

Bővebben...

tabor2520Június első napjaiban még arról tudósítottunk, hogy idén a járványügyi helyzet következtében a nyári táborok elmaradnak, a korlátozások feloldásával azonban változott a terv: a Muravidéken lesznek nyári táborok.    

Bővebben...

MCSi Design