kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

torta1621Torta ma már nem csupán szülinapra készül, a mutatós édesség akár egy vasárnapi ebéd desszertje is lehet. Egy jó recepttel a tarsolyunkban elkápráztathatjuk a családunkat, a barátainkat. Ehhez sokféle kiváló alapanyag, modern receptek állnak rendelkezésre.

A közösségi média felületein két „muravidéki gyöngyszemre” bukkantunk, akik ugyan nem cukrászok, de csodás tortáikkal számos követőre találtak. Az alsólakosi Kulčar Tadeja amatőr tortasütőnek vallja magát, pedig elegáns tortái bármely cukrászdában megállnák a helyüket. Egy hodosi diáklány, Lukašev Vita pedig divatos „Naked Cake”-eket készít nagy szorgalommal a családja, a barátai örömére.

Bővebben...

gat1621A Frisco 2.2. szlovén–horvát határon átnyúló árvízvédelmi projekt keretében magasgát épül Benicén is. Az árvízveszély csökkentésére irányuló intézkedések értéke 3 millió euró, melyből Szlovéniát 1,6 millió illeti meg. Ebből a keretből Benice alatt 882 méteres szakaszon egy teljesen új és szilárdabb Mura-gát építése van folyamatban.

Bővebben...

konyvtar1 1621Három, Lendva Község által alapított közintézet megalapításáról szóló rendelet módosítását és bővítését volt köteles elvégezni a községi tanács. A módosítások a Turisztikai és Fejlesztési Közintézet, a Könyvtár és Kulturális Központ (LKKK), valamint a Galéria-Múzeum intézeti tanácsába az érdekelt nyilvánosság képviselőinek kinevezésére és visszahívására vonatkoztak.

Bővebben...

lekozs16213Lendva Község Tanácsának múlt szerdai ülésén elfogadták a 2020-as költségvetés zárszámadását, az ivóvízellátás, a szennyvíz- és esővízelvezetés, valamint a hulladékszállítás árának alakulását, a községi fejlesztési programterv módosítását és a közintézetek igazgatóinak rendszeres munkateljesítési jutalmát is.

Bővebben...

konyvtar2 1621Lendva Község polgármestere, Magyar János kezdeményezésére április 15-én újraalakult a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (LKKK) Tanácsa az újonnan kinevezett tagokkal (Kulčar Igor, Kepe Kocon Lili, Šabjan Eva, Matjašec Andrej a község részéről, Pisnjak Atilla és Varga István Štefan a magyar közösség részéről, Požonec Robert és Tivadar Éva az érdekelt nyilvánosság nevében; az alkalmazottak nem delegáltak tagot). Az elnöki tisztségre Požonec Robertet választották, a tanács alelnöke Pisnjak Atilla lett.

Bővebben...

tivadar1521A kámaházi Tivadar Éva csuhéfonóként és tojásfestőként gazdagítja a Muravidék kézműves mestereinek sorát. Bemutatkozhatott már a Hagyományok Házában, de számos magyarországi és szlovéniai kiállításon is részt vett. Csuhétermékei egyedülállóan igényesek, írott tojásai pedig 2015-től a világörökség listáján is szerepelnek. A népi iparművészi címet viselő alkotó igazi mai látásmóddal nem csupán őrzi a hagyományt, de tovább gondolva újat is alkot.

Bővebben...

lakas15211Lendva Község társfinanszírozással kívánja támogatni a fiatalok lakáshoz jutását, hiszen ez az a korosztály, amely jellemzően alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik és nem versenyképes az ingatlanpiacon. A 2015–2025-ös nemzeti lakásgazdálkodási program alapján elkészült a községi szabályzatjavaslat lakásvásárlás támogatásáról.   

Bővebben...

tuzolto14211925-től számítva csaknem 100 év emléke kerül be az szobába. A helyi tűzoltóotthon épületének egyik helyiségében nyílik majd meg a tárlat, melyhez egyelőre még gyűjtik az ereklyéket.

Bővebben...

idosott1421Az őszi súlyos járványhelyzet után úgy tűnik, hogy a lendvai idősotthonban sikerült visszaszorítani a koronavírus terjedését. Fertőzést január óta nem észleltek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy minden lakó felvette már a védőoltást.

Bővebben...

beirat1421Április 2-án lezárultak a középiskolai beiratkozások a 2021/22-es tanévre. A nemzetiségileg vegyesen lakott terület egyetlen középfokú oktatási intézményébe, a Lendvai Kétnyelvű Középiskolába (KKI) az összesen 316 férőhellyel meghirdetett 16 képzési programra 74 diák jelentkezett (tavaly 35), közülük 44 érkezik a négy muravidéki kétnyelvű általános iskolából.

Bővebben...

kockas13211A liliomfélék családjába tartozó mocsári kockásliliom vagy más néven kotuliliom (Fritillaria meleagris) védett növény. Nedves, ártéri réteken, láperdőkben fordul elő. Közép- és Délkelet-Európában csak szórványosan, Magyarországon a Cserháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben, a Bereg–Szatmári-síkon, a Zselicben, a Zalai-dombvidéken található. A Muravidéken Nagypalina, Bántornya, valamint Lendva környékén fordul elő, Göntérháza, Radamos, Kámaháza, Hídvég, Bánuta, Hosszúfalu, továbbá Alsólakos és Gyertyános, valamint Völgyifalu térségében is megtalálható. Vidékünkön harangvirágnak nevezik.

Bővebben...

dobrkozts1321Dobronak Község Tanácsának a virtuális térben megtartott március 24-i ülésén jelentős figyelmet fordítottak a régiók létrehozását szabályozó törvénytervezetre. Napirenden szerepelt még a Lendvai Egészségház tavalyi beszámolója és az intézet igazgatójának kinevezéséhez a beleegyezés, valamint a mezőgazdaságot és kisvállalkozásokat ösztönző pályázatok kiírása.

Bővebben...

hetes13211A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) videómegosztó csatornáján március 25-én mutatták be Lendvai Kepe Zoltán Hetés falvainak népessége és gazdálkodása a 18–20. században című tájmonográfiáját, amelynek alapjául a doktori dolgozata szolgált. A szerzővel Soós Mihály, az MNMI igazgatója beszélgetett.

Bővebben...

szedahely1321A Muravidéken nagy ünnep a húsvét, faluhelyen pedig még erősebben élnek hagyományok. Szerdahelyen Prelec Ibolya és lánya, Šanca Silvija egy délutáni forró kávé mellett arról mesélt nekünk, hogyan szálltak anyáról leányra a húsvéti készülődés szokásai, a tennivalók, és idővel hogyan alakult át a komázás.

Bővebben...

himdobr1321A 2021-es év húsvétja sok mindenben eltér a korábbiaktól, a hagyományőrzők azonban igyekeznek most is feleleveníteni a szokásokat, a hímes tojások és egyéb húsvéti dísztárgyak készítését. A tavyli húsvéthoz hasonlóan sajnos idén is elmarad vidékünk egyik legnagyobb és legkiemelkedőbb hímestojás-kiállítása Dobronakon, de azért nem teljesen, a tárlat a virtuális térbe költözött át. A kiállításnak idén is nemzetközi jellege van, a felhívásra 49 tojásíró küldte be hímesei fényképeit a hazaiakon kívül még Kárpátaljáról, a Felvidékről, a Délvidékről, Magyarországról, Németországból és Szlovéniából. A még mindig frissülő, 170 fotót tartalmazó képgalériában nyomon követhetők a különböző – hagyományos és újabb – technikákkal és mintavilággal díszített tojások.

Bővebben...

MCSi Design