kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

lendwines39201Idén a szőlészet, borászat területéről nem sok jóról tudtunk beszámolni, talán emiatt még nagyobb jelentőségűnek mondhatjuk a Lendwines fiatal csapatának sikerét, a Decanter bronzérmet.   

Bővebben...

oko38201Augusztus közepén új lakók vették birtokba a kapornaki ökoházat. A háromgyermekes család Magyarországról érkezett, és életfilozófiájuk teljes összhangban van az ökoház eredeti elgondolásával: természetközeli, vegyszermentes gazdálkodás állattartással és növénytermesztéssel.

Bővebben...

mogyoro3820Lučič Nina és párja, Iljaž Jurij a nálunk még egyáltalán nem elterjed, pekándió termesztésébe kezdett Völgyifaluban. A telepítésre a Diásvölgy lankáját találták alkalmasnak, ahol fél hektáron 56 pekáncsemetét ültettek el, az otthonuk mellett pedig 250 mogyorót. A gondozáshoz traktorra lenne szükségük. 

Bővebben...

cimvj3820A szeptember 17-én 90. életévét betöltő dr. Varga József író, költő, nyugalmazott egyetemi tanár mélyrehatóan beírta a nevét a muravidéki magyarság szellemi, tudományos és népművészeti életébe, irodalmába, oktatásába és hagyományőrzésébe. A közösség nevében a születésnapján otthonában köszöntötték fel. A jeles napra utánnyomásban megjelent A lendvai vár kapitánya című történelmi regénye, mely – mint mondta – a legszebb meglepetést jelentette számára.  

Bővebben...

bicikli3720Szeptember 10-től október 10-ig folyik a „Kilométerek az életért” kampány a Muravidéken, amely a „Kerékpározzuk körül a világot” nemzetközi akció része. A kampány keretében az egészséges életvitelt, a mozgást és annak fontosságát hangsúlyozzák, a lelki és testi egészség megőrzését népszerűsítik.

Bővebben...

bio3720A bűzös anyag szeptember 4-ei a be nem fejezett Kolar-féle biogázerőműből ömlött a Kopica-patakba. Az illetékes felügyelőség helyszínelt és mintát vett – írtuk a múlt héten. A fejlemény: az építési felügyelőség az erőmű üzemelési engedélyének hiányában megtiltotta az építmény használatát és végrehajtási határozatot adott ki.

Bővebben...

hodos37201Hodos Község Tanácsa múlt heti ülésén elfogadta a 2020-as költségvetés módosításának javaslatát. Emellett elfogadták a kis tisztítóberendezések társfinanszírozásáról szóló rendeletet, illetve döntöttek az óvoda gazdasági áráról is.

Bővebben...

ifjsara3620Az iskolákba visszatérő diákoknak új Covid-házirenddel kell szembesülniük. A vírus ugyanis velünk maradt: a maszkviselés, a távolságtartás, a higiéniai szabályok betartása a legfontosabb előírás, amit a tanulóknak nagyon komolyan kell venni. Hogy miképp élik meg a mindennapokban mindezt az iskola falai közt – és egymás közt –, arról a Lendvai Kétnyelvű Középiskola két végzős diákja mondott véleményt.

Bővebben...

arviz3620A Szlovén Honvédelmi Minisztérium egy ljubljanai központú Országos Polgári Védelmi Központ kialakítását tervezi három vidéki alközpont létrehozásával: az árvízügyi Muraszombatban, a tűzvédelmi Sežanán, míg az ónos eső és a viharok okozta károk tekintetében Kočevjén alakulna alközpont.

Bővebben...

marac3620Marác Község az idei ünnepét szeptember 7-én tartotta meg Martjancin. A tanács díszülésén kiosztották a kitüntetéseket és elismeréseket, díszpolgári címben pedig Küčan Franc részesült. Ünnepi beszédet Glavač Alojz polgármester tartott.

Bővebben...

aruhaz3620Magyar János, Lendva Község polgármestere a három községi épület felújításáról szóló kivitelezési szerződés aláírása előtt beszámolt az idén már befejezett, illetve megvalósítás előtt álló beruházásokról. A hangsúly a közlekedésbiztonságon, a zöld energia használatán és a turisztikai kapacitások fejlesztésén van.

Bővebben...

park szuret3620Szeptember első szombatja, amely hagyományosan a Lendvai Szüret és a nagy felvonulás napja, idén a járványhelyzet miatt a szokásostól eltérően alakult. A szervezők műkedvelői művésztelepet, szabadtéri fotókiállítást, tartalmas gyermekprogramokat szerveztek a városi parkban, némileg pótolva a hagyományos rendezvényt. A szép koraőszi idő kedvezett nekik.

Bővebben...

torony3620A jelentős turisztikai attrakcióvá vált Lendva-hegyi Vinárium kilátótorony idén ünnepli működésének 5. évfordulóját. A megnyitása, 2015. szeptember 2-a óta több mint 446 ezer látogató látogatott el a toronyhoz, és még idén augusztusban is újabb havi rekordot döntöttek. A jövőt tekintve szükség van új turisztikai termékekre és étkezési lehetőségre, gasztrokínálatra.

Bővebben...

cimszolo36200A hétvégével talán a Lendva-hegyi szőlőtermesztés és borászat legbizonytalanabb szüretje kezdődik el. Az általános ágazati válság a szervezetlen és egyre foghíjasabb Lendva-hegyi szőlészetet és borászatot talán még erősebben sújtja. Vajon a két évtizede még 500, jelenleg 260 hektárnyi szőlőültetvényből mennyi marad a közeljövőben? 

Bővebben...

goncz 3220Amikor a békekonferencia döntése alapján a délszláv katonaság 1919. augusztus 12-én megszállta a Muravidéket, a tájegység mai területénél nagyobb térséget foglaltak el. Az engedély nélkül megszállt települések többségéből azonban néhány nappal az események után kivonultak a jugoszlávok. A Kerka menti településekről pedig (Lovászi, Kútfej, Kerkaszentmiklós), ahol kisebb összetűzésekre is sor került, 1919 őszéig távoztak.

Bővebben...

MCSi Design