kele
perec1
garas1
64. évfolyam
4. szám
Megjelenés:
2020. 01. 30.
kiscim0420
 

tollfoszt0420A kultúrotthonban hosszú asztalok fogadják az érkezőket. A hideg szobában 170 tál kocsonya várakozik, a konyhában töpörtyűkrémes és vágottzsíros kenyerek sorakoznak friss hagymával. Kalács, pogácsa, kifli, sós és édes sütemények tornyosulnak a tányérakon – készült az egész falu, ez a helyiek legnagyobb rendezvénye.

Bővebben...

kaporote04201Vasárnap délután tartotta éves közgyűlését a Kapornaki Önkéntes Tűzoltóegyesület a helyi tűzoltóotthonban. Az éves munkáról az egyesület parancsnoka, illetve elnöke számolt be lapunknak.

Bővebben...

cim0420Lendván a 2. világháború előtt jelentős számú zsidó élt, de a holokausztot csak néhányan élték túl. A Fő utcán három család, Blauék, Balkányiék és Schwarzék egykori otthona előtt tavaly szeptembertől botlatókövek őrzik az emléküket. A város és a szélesebb közösség a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, január 27-én külön kegyelettel emlékezik rájuk. Idén az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartandó központi megemlékezést január 30-án a Lendvai Zsinagógában magasrangú állami vezetők jelenlétében tartják meg. Az Emlékezünk címmel a holokauszt-évforduló jegyében tartott országos programsorozat pedig a folyamatos emlékezés fontosságára és a felelősségre hívja fel a figyelmet.

Bővebben...

olimpkar0320A hosszúfalui Olimpija labdarúgócsapat harmadik alkalommal rendezte meg a snapszerversenyt szombaton este a helyi faluotthonban. Amint Bači Borut szervező elmondta, a kártyaversenyt hagyományosan újév körül szervezik meg a régi hagyományhoz híven, amikor a hosszú téli esteket a falusiak kártyázással töltötték: – Mivel a focisták is ilyenkor pihennek, úgy gondoltuk, szervezünk egy estet, amelyet kártyázással és kellemes társalgással, szórakozással töltünk – mondta a szervező.

Bővebben...

kaporkartya0320Szombat este Kapornakon snapszerversenyt szervezett a helyi önkéntes tűzoltóegyesület. A faluotthon termében aznap több mint negyvenen játszottak, míg konkrétan a versenybe huszonhatan neveztek be.

Bővebben...

iszap0320A szennyvíztisztítás elsődleges feladata a szennyező anagyoktól mentes víz visszajuttatása a természetbe. A folyamatban melléktermékként marad vissza a bűzös szennyvíziszap, amelynek kezelése komoly további feladat. Amióta Magyarország nem fogadja Szlovéniából az iszapot, a piaci alapon működő tevékenység megroppant, lassan telítődnek a lerakók. A Muravidéken tudják, mit lehetne kezdeni az iszappal.

Bővebben...

vizvez03202Az ARSO feltétele, a környezetvédelmi engedély megszerzése késlelteti a vízellátás biztosítását a muravidéki vízvezeték-hálózat „B” rendszeréből. A rendszerhez tartozó 12 goricskói község (köztük Hodos, Marác és Sal) polgármesterei az illetékes minisztériummal megegyezésre jutottak a rendszer II. fázisának építéséről. Ennek értelmében a munkálatok már ez év második felében elkezdődhetnének. A mintegy 33,3 millió euró értékű beruházás – melynek társfinanszírozója az európai kohéziós alap is – tulajdonképpen hiánypótlás, hiszen mintegy hatezer polgár vízellátása kimaradt a muravidéki vízvezeték „B” rendszerének elsődleges tervezéséből. A vizet Goricskó ezen részére továbbra is a tűzoltók szállítják. A beruházás megkezdését azonban az ARSO Környezetvédelmi Ügynökség feltétele legalább fél évvel kitolja.

Bővebben...

nepi0320A nevében és jellegében is gyakran változó 60 éves Lendvai Népi Egyetem jubileumát kiállítás-megnyitóval és gálával ünnepelték január 16-án a Lendvai Zsinagógában és a Színház- és Hangversenyteremben.

Bővebben...

kotes0220Ha tél, akkor meleg öltözet: sál, sapka, a kabát alá pulóver! Na de milyen? Régen ez nem is volt kérdés, persze, hogy kötött! Mindenkinek volt vastag gyapjúpulóvere, kötött kardigánja, sál és sapka szép összeillő együttesben. Ami pedig a legszebb az egészben, az az, hogy ezeket a holmikat az édesanyák, nagymamák maguk készítették el a családtagok számára.

Bővebben...

regikozep0220Amikor Lendva Község tulajdonába kerül a régi középiskola épülete a Fő utcán, szociális központot hoznak létre az épületben. A már hosszabb ideje karbantartás nélkül, üresen álló ingatlan az Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium tulajdonában van. A tárca ugyan már 2015-ben beleegyezést adott az ingatlan ingyenes tulajdonátvitelére, de erre eddig nem került sor. Lendva Községnél viszont megtudtuk, hogy a tulajdonjogátviteli eljárás most már folyamatban van.

Bővebben...

diszvag0220A hagyományos disznóvágás felelevenítését a Muravidéken már több alkalommal bemutatták, de eddig többnyire csak Goricskón. Pártosfalván például most is évente felelevenítik a szokásokat, közösen a határmenti magyar szomszédokkal. Ezúttal azonban a Lendva-vidéken is hagyományos disznóvágásra szólt a meghívó.

Bővebben...

bor0120A Pártosfalvi Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület borászati szekciója 2007 óta tart rendszeresen borkóstolót és borminősítést. Idén szombaton tartották meg a még fiatal borok kóstolóját, összesen 42 minta került a szakértők és a vendégek elé.

Bővebben...

hozjan0120Január 1-jétől teljes körű, öt évre szóló elöljárói megbízatást kapott mag. Hozjan Štefanija, aki hat hónapig a Lendvai Közigazgatási Egység (KE) megbízott vezetője volt.

Bővebben...

terme0120Megbízható forrásból származó, de nem hivatalos értesülésünk szerint december 18-án másfél év után véglegessé vált a Lendvai Terme eladása. Az üzletkötést a magyar állami Comitatus Energiaalap és a Sava Turizem Társaság közötti adásvételi szerződés aláírása zárta le. Az ígéretek szerint a dolgozókat megtartják, a turizmust fejlesztik.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben