kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

ztr0821A Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet Tanácsa múlt csütörtöki ülésén márciusra halasztotta a döntést az intézet igazgatói posztjára kiírt pályázatról. Az ülésen áttekintették a kiírásra beérkezett két jelölt – Bukovec Martina és Vučko Matej – kérelmét, s megállapították, hogy csak az egyik jelentkező tesz eleget a kiírt feltételeknek. A tanács azonban nem hozott döntést a kinevezési javaslatról, mivel a községi intézetek területén változások várhatók.

Bővebben...

kkc08210A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (LKKK) és az intézet alapítója, Lendva Község között már közel két éve húzódó konfliktusnak – mely az LKKK legfelsőbb szervének, az intézet tanácsának vezetéséről és tagságáról szól – nem látszik a vége, illetve nem kizárt, hogy bírósági ügy lesz belőle.  

Bővebben...

vedelmi0721Az Egészségügyi Minisztérium támogatott fejlesztései közé sorolható a Lendvai Egészségház két melléképületének megépítése és a Muraszombati Általános Kórház dialízis betegkezelési részlege. A fizikoterápia Lendván ideiglenesen a Védelmi és Mentési Központban kap helyet.

Bővebben...

dobrkozs0721A múlt héten Dobronak Község Tanácsa virtuálisan tartotta meg ülését, amelyen nagyobb vita nélkül elfogadták a 2021-es költségvetés módosítását. Előtte meghosszabbították Klujber Varga Brigita és Rožman Nagy Mojca (a község által delegált két eddigi tanácstag) mandátumát a Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola tanácsában. 

Bővebben...

hodos07211A Hodosi Községi Tanács múlt heti ülésén elfogadta a Orbán Lajos polgármester által beterjesztett 2021-es költségvetéstervezetet, amely 799 ezer euró bevétellel és 788 ezer euró kiadással számol. A tervezet kiadási oldalán nagyarányban szerepelnek beruházások, ezek tervezett összegei összesen 229 ezer eurót tesznek ki. A beruházások között szerepel például a posta egykori épületének átalakítása, amelyre 63 ezer eurót különítettek el, illetve a közvilágítás további fejlesztése, amelyre 20 ezer eurót szánnak. A beruházások között nagyobb tételnek számít egy új tűzoltókocsi beszerzése is, ennek előirányzott költsége 40 ezer euró. A tanács nem vitatta a beterjesztett költségvetést és egyhangúlag megszavazta.

Bővebben...

beirat0721A jelenlegi beiratkozási adatok szerint (a beiratkozás még február végéig aktuális) a 2021/22-es tanévben a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban összesen 80 elsős kezdi meg az iskolát, ami közel húsz százalékkal kevesebb, mint az idei tanévben. A magyarországi tanulók beiratkozása – ennek trendje az idén is folytatódik – még nem zárult le.

Bővebben...

KKI07212A Lendvai Kétnyelvű Középiskola (KKI) az idei tájékoztatási napokat virtuálisan szervezte meg – február 12-én és 13-án a Zoom platform segítségével ötletes módon bemutatták az iskolát és a 2021/2022-es iskolaév képzési programjait. Akik nem tudtak élőben részt venni a nyílt napokon, az iskola honlapján továbbra is megnézhetik a különböző bemutatókat.

Bővebben...

ida2Kerčmar Ida fánkjai pontosan olyanok, amilyeneket a szakácskönyvek lapjain láthatunk: formásak és szép vastag a szalagjuk. A farsangi időszakban Ida többször is süt, a család, a rokonság és az ismerősök nagy örömére. Hogy mi a titka habkönnyű, illatos tésztájának és hogyan kerül szalag a fánkra, arról örömmel mesélt nekünk.

Bővebben...

iron0721Az Iron Curtain Cycling (ICC) projekt zárókonferenciájának szlovén–magyar résztvevői áttekintették a megvalósított célkitűzésket. A projekt keretében kerékpárutak és kölcsönzők épültek, tematikus utak jöttek létre. Lendván és környékén pihenőhelyeket alakítottak ki, Csentében glampingházak épültek (képünkön). A projekt összértéke 2,3 millió euró volt.

Bővebben...

cim kurent0721Az idei farsang ugyan nem volt bálos és mulatós, de a téltemetés nem maradt el. A Lendvára is ellátogató híres kurentek (első galériánkban) a hagyományhoz híven kitáncolták a telet, mely éppen a farsangvégi napokban mutatta meg legélesebb fogát. A böjt előtti húshagyókeddnek mindig megvan a varázsa, többen is jelmezbe bújtak, a gyerekek élvezték… Farsangi fotófelhívásunkra szép számú fotó érkezett, válogatásunk második galériánkban látható.       

Bővebben...

mentor06211A Szlovén Orvosi Kamara második anonim körkérdésének eredménye szerint a Muraszombati Általános Kórház országos viszonylatban ismét kiválóan szerepelt mint oktatókórház a fiatal szakosodó orvosok körében. A perioperatív osztály idén is az első helyre került, míg két szakorvos, Larnsak Goran, illetve Drožina Irena osztályvezető ismét a legmagasabb mentori osztályzatot érdemelte ki. A szekundáris egészségügyi ellátás területén a perioperatív osztályt 87 szakosodó orvos értékelte kitűnő osztályzattal, míg Larnsak Goran (fölső képünkön) szakorvosmentornak 70, Drožina Irenának (alsó képünkön) pedig 50 specializálódó orvos adott színötöst.

Bővebben...

fracing0621Az Infrastrukturális Minisztérium a múlt év végen tette közzé a bányászati törvény módosítási és kiegészítési javaslatát, ami a hidraulikus rétegrepesztési eljárás alkalmazásának lehetőségét, illetve tilalmát is tartalmazza. Hova sorolja majd a törvény a petesházi gázmezőt?

A törvény módosítási javaslatának közvitája január 22-ig tartott, ez idő alatt lehetett az illetékes tárca felé észrevételeket, megjegyzéseket tenni.

Bővebben...

Slokult0621A szlovén kultúrünnep előestéjén a virtuális térbe költözve osztották ki Lendva Község idei polgármesteri elismeréseit a kultúra terén elért eredményekért. A díjazottakat – Gaberski Mantraši, Lendvai Prekmurje Néptáncegyesület, Muravidéki Tengermellékiek és Isztriaiak Egyesülete, Vita Kamarakórus, valamint Horváth Botka Áron – kisfilmen mutatták be.

Bővebben...

opn0521Lendva Község nyilvános vitát szervezett a február 5-ig közszemlén lévő községi területrendezési tervről (OPN). A terv január 27-én az online térben került élőben az érdekelt nyilvánosság elé, de a közvetlen véleményezésre is volt lehetőség, mégpedig az egykori Korona étteremben a járványügyi szabályok betartása mellett, ahol az érdeklődőket a községi hivatal munkatársai fogadták.

Bővebben...

Buda0521Online közvetítés keretében hirdette ki múlt héten a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a külhoni magyar régiókban tanuló diákok számára meghirdetett Jó tanuló, jó sportoló felhívás eredményeit. A címet elnyerő 19 fiatal között tudhatjuk Kepe Buda Györgyöt is, az 1. Sz. Lendvai KÁI végzős tanulóját.

Bővebben...

MCSi Design