kele
perec1
garas1
62. évfolyam
46. szám
Lendva 
2018. 11. 15..
kiscim4618
 

kuharfloris46181893. június 5-én született Pártosfalván és 1943. november 26-án halt meg Budapesten dr. Kühár Flóris Ferenc bencés szerzetes, vallástörténész, egyetemi tanár. 2016-ban mellszobrot állítottak emlékére a szülőfalujában, melynél idén, halálának 75. évfordulóján elhelyezték a tiszteletadás koszorúit.

Bővebben...

sal ules4618A Sal községi tanács múlt csütörtöki ülésén elfogadta a község ipari övezetének területrendezési tervét, amelyet a ljubljanai Kaliopa Kft. készített. A 3,1 hektár területen, Hodos közvetlen határában megépülő ipari övezetben vállalkozói, raktározási, kereskedelmi és termelési tevékenységek végzésére lesz lehetőség. Párhuzamosan megépül a kommunális, energetikai, telekommunikációs és közlekedési infrastruktúra is.

Bővebben...

hodos4618A Hodos Községi Tanács múlt heti mandátumzáró ülésén második alkalommal módosította az idei költségvetést. A tanács egyben meghallgatta és elfogadta az ellenőrzőbizottság 2016-os és 2017-es évekre vonatkozó beszámolóját is.

Bővebben...

uveghaz4618Már májusban elkészült a Lendvára tervezett üvegházak felállításához szükséges módosított területrendezési terv (OPPN) javaslata, valamint a beruházás teljes környezeti hatástanulmánya. A dokumentum elfogadásához azonban szükséges több beleegyezés megszerzése is. Ezzel Lendván már júniusban is számoltak. A módosított OPPN megerősítését követően kerülhet csak arra sor, hogy a lendvai Green center Kft. és a holland–osztrák konzorcium (vezetőpartnere a Herneth Gartenbau KG) folytathassa a tervek megvalósítását. A befektetés nyomán üvegházas balkonnövény-termesztés és logisztikai központ jönne létre a Lendva–Muraszerdahely út mellett mintegy 40 hektáron. A kiválasztott terület jelenleg termőföld, a Szlovén Erdő- és Mezőgazdasági Földalap tulajdona, a terület bérlője a Lendvai Agrárcég.

Bővebben...

aruhaz4618Lendva Község azzal a fejlesztési céllal vásárolta meg 2016-ban az egykori áruház épületét, hogy egy korszerű Kulturális és Oktatási Központot hozzon létre. A felújítás ötletterve elkészült, most a beruházási program elkészítése és a kiírások megpályázása következik. A programról már az új összetételű községi tanács dönt. Ismét érkeztek viszont megjegyzések az épület küllemére.  

Bővebben...

jeloltek46180A november 18-i helyhatósági választásokon két nemzetiségileg vegyesen lakott községben a Muravidéken, Dobronakon és Hodoson már ismertek az új polgármesterek, hiszen egyedüli jelöltekként Kardinar Marjan és Orbán Lajos folytatja a munkát. Salban és Morácon a mostani polgármestereknek egy-egy ellenjelöltjük van.

Bővebben...

szembe4618Zsúfoltsági megtelt a lendvai színházterem a vasárnap este, amikor a Lendavainfo.com helyi portál megszervezte a polgármester-jelöltek szembesítését. A helyi politika a helyiek ügye, a választópolgárokat pedig érdekelte, milyen jövő megvalósítását tervezik a községben a polgármesterjelöltek, Kulčar Igor, Kaszás Mihály, Laj Ferenc, Süč Dejan és Magyar Janez.

Bővebben...

marton4618Muravidék-szerte különböző formákban ünnepeltük meg Szent Márton napját. Hol gyalogtúra, hol Márton-napi szüret, hol Márton-napi mulatság formájában kísértük a must borrá válását.

Bővebben...

bankpartos4518Az NLB megerősítette, hogy gazdaságossági optimalizálás miatt bankfiókokat zárnak be, illetve megszüntetnek több bankautomatát is, elsősorban azokat, amelyek működése hosszabb ideje veszteséges. Ilyen a Pártosfalván működő bankautomata is, mely hét éve folyamatosan veszteségesen üzemel.

Bővebben...

autopalya45181Tíz évvel ezelőtt október 30-án adták át a forgalomnak a mintegy 85 kilométeres muravidéki autópálya utolsó, 26,1 kilométeres szakaszát (Lenart és Vučja vas között), amely végre összekötötte az országot Pincétől a tengerparti Koperig. A négysávos autópálya megépítését az évszázad legnagyobb muravidéki beruházásaként is emlegetik.

Bővebben...

valasztas4518A nemzetiségileg vegyesen lakott területen Lendva Községben és Moravske Toplice Községben is pótválasztásokat volt kénytelen kiírni a helyi közösségek tanácsaiba az illetékes választási bizottság, mert a rendes november 18-i választásokra nem állított senki sem jelöltlistát.

Bővebben...

madartabor4418A Szlovén Madártani Egyesület Muravidéki Szekciójának önkéntesei a hétvégén Lendván és környékén négynapos madártani tábort szerveztek, amelynek az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola adott otthont.

Bővebben...

valasztas4418A kétnyelvű muravidéki községekben az általános helyhatósági választások mellett új tanácstagokat választunk a községi magyar nemzetiségi tanácsokba is. Emellett a községi tanácsokba külön státuszú nemzetiségi tanácstagok is kerülnek. Az alábbiakban az öt nemzetiségileg vegyesen lakott község említett jelöltjeinek listáját közöljük.  

Bővebben...

lendvaunn4418Lendva Község 22. ünnepi rendezvénye a Korok történetei című kultúrműsorral indult, majd kiosztották a községi elismeréseket. Balažek Anton leköszönő polgármester ünnepi beszédében a község kedvező fejlesztési mutatóit és az ezzel kapcsolatos optimizmust emelte ki. Lendva tekintélyt élvez a szomszédos országokban is – emelte ki a polgármester.

Bővebben...

MCSi Design