kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Jó példát mutatni és ösztönzőleg hatni

koclj14242A pártosfalvi Kocljevina szociális ökogazdaságban tavaly nyáron történt meg a tulajdonosváltás. A 2015 óta működő intézetet a tešanovci Panonska vas cégcsoporthoz tartozó Grajski vrtovi Kft. vásárolta meg. A cég fiatal igazgatójával, a Kocljevina vezetőjével, Kadiš Lucijával beszélgettünk.

– Az öko-szociális gazdaság láthatóan nagy lendülettel folytatja a korábbi években elkezdett munkát. Történt esetleg változás a szakemberállományban vagy a fogyatékkal élő alkalmazottak tekintetében?

– Az ökogazdaságot 2023 augusztusában vásároltuk meg az előző tulajdonosoktól, a helyiségeket pedig béreljük Marác Községtől. Az átvétel után megtartottuk az alkalmazottakat, valamint felvettünk még egy embert. Jelenleg 12-en vagyunk az intézetben, ebből 10-en fogyatékkal élők, tehát védett munkakörben vannak, illetve két mentort alkalmazunk. A jövőben is azt szeretnénk, ha a Kocljevina jó példa lenne a fogyatékkal élők foglalkoztatására.

– Mik a fő tevékenységek a farmon? Hoztak be valamilyen újítást az átvétel után? Milyen tervekkel néznek a jövőbe?

koclj14241– A Kocljevina fő tevékenysége továbbra is a mezőgazdaság, így az átvétel óta növeltük a gyógynövénykertet, a zöldségeskertet, valamint építettünk egy kisebb üvegházat is, amelyben télen is termeszthetünk különböző zöldségféléket. Bővítettük az állatállományunkat is, jelenleg póniknak, teheneknek, birkáknak, kecskéknek és nyulaknak adunk otthont, és a jövőben talán még több állatnak lesz helye nálunk. Ezen kívül elkezdtünk műhelyeket szervezni a fiatalok számára az ökológiai gazdálkodás fontosságának tudatosítása céljából. Ennek keretében már két nyári tábort is sikeresen megtartottunk, ahol a fiatalok a gazdasággal és a tanyasi tevékenységekkel, valamint a különböző gyógynövényekkel és azok felhasználási lehetőségeivel ismerkedhettek meg. Felvettük a kapcsolatot a Marác községi magyar önkormányzattal és a helyi iskolákkal is, amelyekkel különféle workshopokat tartottunk. Továbbá két projekt megvalósítását már megkezdtük, valamint új projekteket készítettünk elő a Kocljevina fejlesztésére.

– Mi az a két projekt, amelyben jelenleg részt vesz a gazdaság?

– Mindkettő a gyógynövényekre helyezi a hangsúlyt. Az egyik a szlovén vidékfejlesztési program egyéves projektje, és a kurkuma ökológiai termesztését segíti. A másik pedig egy hároméves program, az „Együtt a réti és kerti gyógynövények újbóli felfedezéséért” című projektünk. Ennek a célja pedig az, hogy felélesszük a gyógynövények gyűjtésére vonatkozó ismereteket, megismertessük a gyógynövények és a fűszernövények jótékony hatásait. A témában 13 különböző témában workshopot fogunk tartani. A Kocljevina esetében a jövőben elsősorban a gyógynövény- és veteményeskert bővítését tervezzük, valamint a farmon lévő állatok számának növelését. De mindenekelőtt jó példát szeretnénk mutatni az ökológiai gazdálkodás területén, és ösztönzőleg hatni más szervezetekre, gazdálkodókra.

 

 

 

MCSi Design