kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

A szlovéniai fáklya Lendváról indult

szlvf1724Száz nappal a párizsi nyári olimpiai játékok megkezdése előtt, április 17-én Lendváról indult el a szlovén fáklya. A fáklyát a mozgalom idei nagykövete, Jani Klemenčič olimpikon hozta a fociakadémiához, az esemény nyitóhelyszínére, ahonnan a hazai sportegyesületek tagjai felváltva vitték a Vinarium kilátótorony tetejéig.

A Szlovén Olimpiai Bizottság a szlovén fáklya mozgalmat a 2021-es tokiói olimpia előtt indította el, idén pedig egy nappal azután kelt útra, hogy az Olimposzon meggyújtották a párizsi olimpiai lángot. A mozgalom célja három hónapon keresztül terjeszteni az olimpiai szelleme,t és az ország mind a 212 községében összekötni az embereket, inspirálni a sportolókat, valamint a fiatalokat és az idősebbeket a sportolásra.

A fáklyát a lendvai fociakadémiához, ahol a nyitóesemény zajlott, Jani Klemenčič egykori evezős, az első szlovén olimpiai éremszerző, a fáklya nagykövete hozta el. Felszólalásában elsősorban a fiatalokhoz intézte szavait és buzdította őket arra, hogy merjenek olimpiai álmokat szőni. – Legyen ez a mozgalom annak a példája, hogy az álmok valóra válthatók. Mindenkinek sikerülhet, de a sikerért keményen meg kell dolgozni. Szükséges hozzá az erős akarat, a kitartás, az alázatosság és a bizonyítási vágy, ezek vezéreljenek benneteket ezen az úton, mondta Klemenčič.

 

 

Franjo Bobinac, a Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke az eseményen kifejezte örömét, hogy a szlovén fáklya útját Lendván indíthatták el. Felszólalásában kifejtette, hogy a sport köti össze a legjobban az embereket és inspirálja a fiatalokat, hiszen azon a nyelven szól hozzájuk, amelyet a legjobban értenek. – Fontos viszont hangsúlyozni, hogy a sport nemcsak az élsportot jelenti, helyi szinten is nagyon fontos szerepe van, ezért a barátság, a tisztelet, az együttműködés, a béke útját is jelképezi a fáklya útja, az olimpiai eszme értékeit képviselve – mondta. Ugyanakkor kifejtette, hogy a sportsikereknél jobban kívánja, hogy legalább a párizsi játékok ideje alatt az olimpia szelleme hozzon a világon békét azoknak is, akiknek most leginkább szükségük van rá.

Magyar János polgármester is csatlakozott a már elmondottakhoz, majd köszöntőjében kitért a helyi sporttevékenységek támogatására és a sportterületen történő fejlesztésekre és törekvésekre is.

A szlovén fáklyát Lendváról a Nafta 1903 focistái indították el, majd a Gibko Sportegyesület tagjai, a lendvai kerékpárosok, a fiatal röplabdázók, a tollaslabdázók, a cselgáncsozók, az íjászok és a hegymászók és az atléták által feljutott egészen a Vinarium kilátótorony tetejéig, és még aznap eljutott Dobronakra is, a Muravidéktől pedig Salban és Hodoson búcsúzik április 26-án.

A szlovén fáklyának a háromhónapos utazás során többezer hordozója lesz, a nyolcezer kilométeres út pedig július 13-án Kranjska Gora községben, Mojstrana településen fejeződik be.

 

 

 

MCSi Design