kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Anyagi kár okozását is felróják Totićnak

torony1724A Lendva Várja Önt Turisztikai Szövetség (TZLV) Igazgatási Bizottsága a múlt heti sajtótájékoztatót a Totić Marina volt elnökkel kapcsolatos múltbeli események és a dezinformációk terjesztése miatt hívta össze. Totićnak a TZLV anyagi megkárosítását róják fel.

A Vinarium kilátó kávézójában megtartott sajtótájékoztatón a TZLV már egy ideje húzódó, bonyodalmakkal terhelt ügyével kapcsolatos új információkat Bánutai Eva Marija és Gerenčer Sabo Metka, a TZLV elnöke és alelnöke, valamint Törnar Robert, a szövetség végrehajtó bizottságának tagja közölte, alátámasztva az AJPES pénzügyi ügynökség kimutatásaival, amit a tájékoztatón meg is lehetett tekinteni. Az AJPES tájékoztatása a 2023. július 25-ét követő eseményekre vonatkozott.

A TZLV és a Vinarium kilátótorony vezetése a Somi János volt elnök helyére kerülő Totić Marina irányítása alatt már a kezdetektől nem volt bonyodalmaktól mentes. A szövetség végrehajtó bizottsága a tavalyi év első kilenc hónapjára a TZLV működésének ellenőrzését végeztette el, de még a megállapítások előtt tovább súlyosbodott a helyzet. A szövetség az érdekeinek védelmére hivatkozva a december 28-ai közgyűlésen megvonta Totić Marinától a hatáskörét, majd a március 20-ai rendes tisztújító közgyűlésen Bánutai Eva Mariját választották meg a TZLV új elnökének. A Lendvai Közigazgatási Egység a szövetség új jogi képviselőjéről április 8-án hozott határozatot. Ezt követően az új vezetés megszerezte a rendelkezésre álló banki adatokat.

 

 

– Az eredmények aggasztóak voltak – mondta a sajtótájékoztatón Gerenčer Sabo Metka. – A számviteli osztály a kimutatásokból kiderítette, hogy Totić Marina kevesebb mint egy hónap alatt több mint 24 ezer euróval károsította meg a szövetséget úgy, hogy közel 10 ezer eurót fizetett ki magának, 700 euró értékben jogosulatlanul vásárolt a hivatalos bankkártyával és 4.800 euró értében rendezte személyes tartozását a Pénzügyi Igazgatóság felé a TZLV számlájáról, 8.800 eurót pedig tisztázatlan ügyvédi költségekre fizetett – sorolta az alelnök. Az ellenőrzés további károkat is megállapított, mint indoktalan reprezentációs kiadások 3 ezer euró értékben, utazási megbízások kifizetése 2.500 euró értékben és további 5 ezer euró ésszerűtlen felhasználása. A vizsgálat szerint Totić a TZLV-t a 2023 augusztus közepétől 2024. április 8-ig tartó időszakban közel 35 ezer euróval károsította meg. A pontos összeg csak a belső vizsgálatok és a rendőrségi eljárás lezárása után válik ismertté. A TZLV több büntetőfeljelentést tett Totić ellen sikkasztás, lopás, általános veszélyeztetés, a munkavállalók alapjogainak megsértése és egyéb bűncselekmények gyanújával – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Totic Marina az elnöklése alatt mind a TZLV közgyűlését, mind a végrehajtó bizottságot ignorálta, törvénytelenül alkalmazott, elbocsátott és megfélemlített alkalmazottakat. Bánutai Eva Marija, a TZLV új elnöke szerint a mostani csapattal jó úton vannak a rend megteremtésében, a turizmus fejlesztésében.

A kérdésünkre kapott válasz szerint a Vinarium turisztikai desztináción (kilátó és zip-line) tavaly júliustól mintegy 20 százalékos látogatottsági kiesés észlelhető. A TZLV-nek jelenleg hét alkalmazottja van. Totić Marina április 18-ával felmondást kapott, illetve további három alkalmazottnak szüntették meg a munkaszerződését.

Totić Marina, a TZLV volt elnöke szerkesztőségünkbe is elküldött hosszabb sajtónyilatkozatában visszautasította a felvetett vádakat.

 

 

 

MCSi Design