kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Itt a gesztenyeszezon!

recept1 levesA gesztenye nagyobb mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, rostokat esszenciális zsírsavakat (linol-típusú zsírsavak), vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. A C- és B6-vitamin, a folsav, a tiamin, a mangán, a réz és a kálium is hozzájárul ahhoz, hogy a gesztenye tápértéke magas. A táplálkozási rostok kedvező hatást fejtenek ki az emésztésre és az egészségre. A gesztenye fogyasztható főve vagy sütve. A főtt gesztenye felhasználható köretek, pürék, tésztaöntetek és édességek készítéséhez.

 

Krémleves sárgarépával és gesztenyével

40 dkg sárgarépa

20 dkg sült gesztenye

3 kanál olaj

1 kisebb hagyma

4 friss zsályalevél

só, bors

1 zsömle vagy szelet kenyér

2 kanál reszelt parmezán vagy más sajt

Két kanál olajon megpároljuk a finomra szeletelt hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és 8 deci vízzel vagy zöldséges alappal felöntjük. Amikor a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a gesztenyét és botmixerrel pépesítjük. Enyhén sózzuk és borsozzuk. A megmaradt kanál olajon megpirítjuk a zsályaleveleket, majd félretesszük (díszítéshez). A serpenyőbe tesszük a vékonyan felszeletelt egynapos zsömlekarikákat és átsütjük. A levest tányérokba porciózzuk, hozzáadjuk a zsömleszeleteket és meghintjük reszelt sajttal. Zsályalevelekkel díszítjük.

Ötlet: sárgarépa helyett használhatunk főtt sárgatököt vagy akár főtt gesztenyét is.

 

 

recept2 rizsa

 

Rizs gesztenyével és gombával

25 dkg gomba

20 dkg hámozott sült gesztenye

2 kanál olaj

1 hagyma

20 dkg rizs

2 ágacska kakukkfű

só, bors

5 dkg reszelt sajt

petrezselyem

A rizst megfőzzük és leszűrjük. Az olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát és a kakukkfüvet. Amikor a gomba elkészül, hozzáadjuk a leszűrt forró rizst és a feldarabolt gesztenyét. Borsozzuk és enyhén sózzuk. Szükség szerint adunk hozzá néhány kanál húslevest vagy zöldséges alapot. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, gazdagon meghintjük aprított petrezselyemmel és tálaljuk.

Ötlet: rizs helyett használhatunk árpagyöngyöt vagy akár hajdinakását is. A legjobb kombináció: hajdinakása, ízletes vargánya és gesztenye - igazi idényjellegű étel.

 

 

 

MCSi Design