kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Mit kell tudnunk a rizsről?

recept1 zoldsegesA rizs az egészséges táplálkozás része. Fontos azonban tudnunk, hogyan kell elkészíteni és tárolni. A nem hőkezelt rizs a Bacillus cereus nevű baktérium spóráit tartalmazhatja, amely ételmérgezést okozhat. A spórák akkor is megmaradnak, ha a rizst megfőztük. Ha a főtt rizs szobahőmérsékleten áll, a spórákból baktériumok fejlődnek ki, amelyek mérget tartalmaznak. Ez a méreganyag hányást és hasmenést okozhat körülbelül 1–5 óra elteltével a rizs elfogyasztása után.

Hogyan kell bánni a rizzsel? Ha csak egy mód van rá, a főtt rizst azonnal tálaljuk. Ha nem tálaljuk azonnal, akkor minél előbb hűtsük le (egy órán belül). A főtt rizst egy napig tárolhatjuk hűtőszekrényben. Ha a rizst melegítjük, ügyeljünk arra, hogy egyenletesen és teljes egészében felmelegedjen. A rizst csak egyszer melegítsük újra.

 

Zöldséges rizs

20 dkg rizs

1 sárgarépa

1 hagyma

10 dkg fagyasztott borsó

10 dkg fagyasztott zöldbab

1 dl paradicsomlé

3 kanál olaj

só, bors

negyed kávéskanál olasz szárított fűszerkeverék (kapható az üzletekben)

petrezselyem

 

Az olajon rövid ideig pároljuk a hagymát és a felkockázott sárgarépát. Hozzáadjuk a rizst és a többi zöldséget. Elkeverjük és felöntjük paradicsomlével, valamint vízzel vagy zöldséges leves alappal. Fűszerezzük. Tálalás előtt meghintjük petrezselyemmel, ízlés szerint parmezánnal is.

 

 

recept2 tejbe

 

Tejberizs almával és dióval

18 dkg rizs 

8 dl tej

8 dkg mazsola

2 kanál méz

8 dkg dió

30 dkg alma

fahéj

szegfűszeg

Az almát feldaraboljuk és egy kanál vízben szegfűszeg és fahéj hozzáadásával pároljuk. A rizst a tejben megfőzzük. A főzés vége felé hozzáadjuk a mazsolát. A főtt rizst levesszük a tűzről és fedő alatt pár percig állni hagyjuk. A még forró rizst csészékbe elosztva tálaljuk, hozzáadjuk a párolt almát. Durvára őrölt dióval, mézzel megcsepegtetve tálaljuk.  

Ötlet: A mézet a rizsbe is belekeverhetjük, miután levettük a tűzhelyről. A mazsola helyett használhatunk aszalt sárgabarackot is, a dió helyett pedig pirított mogyorót.

 

 

 

MCSi Design