kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

A cékla kedvezően hat az egészségünkre

recept2 salA cékla sok-sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszerünket és kedvezően hatnak az egészségünkre. Antioxidáns hatása olyan erős, mint az áfonyának és a gránátalmának. Hogy minél jobban kifejezésre jussanak az említett kedvező hatások, a céklát fogyasszuk nyers állapotban, de készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket, salátát (nyersen vagy főve), köretet (sült cékla), rizottót, szörpöt, palacsintát, édességet… Vidékünkön a leggyakrabban mint eltett salátát, ecetes céklát fogyasztjuk.

 

Nyers céklasaláta almával és tormával

1 nagyobb alma (kb. 25 dkg)

30 dkg cékla

2 kanál reszelt torma

almaecet

2 kanál olaj

A céklát meghámozzuk és apróra lereszeljük. Az almát is lereszeljük. Egy edénybe beletesszük a céklát, az almát és a reszelt tormát. Leöntjük az öntettel, amelyet ecetből és olajból kevés só hozzáadásával készítettünk. 

Ötlet:

- Az eltett céklához is adhatunk tálalás előtt 1-2 kanál reszelt tormát.

- Változatosabb lesz a salátánk, ha a cékla és az alma mellé finomra reszelt sárgarépát adunk. 2-3 kanál tökmag is kellemes ízt kölcsönöz neki.

- A nyers céklát kombinálhatjuk vörös káposztával, almával és sárgarépával. Adhatunk hozzá narancslében áztatott mazsolát is.

 

 

recept1 sut

 

Finom kalács céklával

30 dkg cékla

4 tojás

5 dkg cukor

2 kanál méz

1 vaníliás cukor

2 kanál kakaópor

10 dkg őrölt mandula vagy dió

15 dkg liszt

fél tasak sütőpor   

14 dkg étcsokoládé

2 kanál olaj

A céklát megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, feldaraboljuk és mixeljük, hogy finom pürét kapjunk. Elkeverjük a lisztet, a kakaót és a sütőport. A csokoládét kis darabokra vagdaljuk. Felverjük a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mézet. A csokoládét gőz felett megpuhítjuk és elkeverjük az olajjal. A tojássárgájához hozzáadjuk a céklapürét, a felolvasztott csokoládét és az őrölt mandulát. Legvégül óvatosan belekeverjük a felvert tojáshabot. A kalácsot kikent és liszttel hintett tepsibe tesszük és 40 percig sütjük. A tepsiben kihűtjük. Porcukorral meghintjük és megkenhetjük csokoládémázzal is.

 

 

MCSi Design