kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Táplálkozás megfázásos betegségek alatt

recept1 csir0523Amikor megfázásos betegségben szenvedünk, fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk. Ilyenkor ugyanis a szervezet sok vizet veszít, hiszen folyik az orrunk, izzadunk, és ez dehidratációhoz vezethet. A folyadékpótlásra kitűnően megfelelnek a gyógy- és gyümölcsteák, a hígított gyümölcslevek. A teához adjunk mézet és citromlevet, vagy készíthetjük egy kis darab friss gyömbérrel is.

Ügyeljünk a táplálkozásra is – az első helyen vannak a levesek (zöldség- vagy húslevesek). A leveshez feltétlenül adjunk hagymát, fokhagymát és fűszereket. A levesek mellet ajánlottak a zöldségek (sárgarépa, spenót, brokkoli, paradicsomlé, radics- vagy cikóriasaláta, hagyma…), a gyümölcsök (narancs, citrancs, kivi…), teljesértékű gabonafélék (kása, rizs, teljes értékű kenyér…).

 

Csirkeleves

2 sárgarépa

10 dkg zeller

fél petrezselyemgyökér

1 közepes nagyságú hagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg csirkehús csonttal

2 kanál olívaolaj

2 szegfűszeg

3 szem bors, babérlevél, só, szerecsendió

petrezselyem

A húst kisebb darabokra szeleteljük. A zöldséget feldaraboljuk, egy fél sárgarépát finomra reszelünk. Az edénybe tesszük az olajat és a sárgarépát, néhány percig pároljuk. Hozzáöntünk 1,5 liter vizet, beletesszük a húst, a zöldségeket és a fűszereket. Fedő alatt lassan főzzük. Tálalás előtt a levest meghintjük aprított petrezselyemmel.

Ötlet: A leveshez adhatunk főtt tésztát vagy rizst. Fontos, hogy elegendő folyadékot tartalmazzon.

 

recept2 zold0523

 

Zöldségleves

2 sárgarépa

10 dkg zeller

25 dkg póréhagyma

fél hagyma

2 gerezd fokhagyma

15 dkg fagyasztott borsó

15 dkg gomba

3 kanál olívaolaj

2 szegfűszeg, 3 szem bors, só

petrezselyem

 

A zöldséget feldaraboljuk, egy fél sárgarépát finomra reszelünk és az edénybe tesszük Hozzáöntjük a vizet, beletesszük a fűszereket. Fedő alatt főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségek ne főjenek szét. Tálalás előtt aprított petrezselyemmel meghintjük.

Ötlet: A leveshez adhatunk különféle zöldségeket, gazdagíthatjuk főtt tésztával vagy rizzsel.

 

 

MCSi Design