kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Hogyan kell szabályosan kiolvasztani az élelmiszereket?

recept2 09232A fagyasztott élelmiszereket ma már gyakran használjuk a mindennapi táplálkozásban. Fontos azonban tudni, hogyan kell szabályosan kiolvasztani ezeket. Több lehetőségünk is van: hűtőszekrényben, hideg vízben vagy mikrohullámú sütőben. Jó, ha a fagyasztott élelmiszerek minél kisebb csomagolásban vannak, mert így gyorsabban ki lehet olvasztani őket. A hűtőszekrényben a kiolvasztás ideje ne legyen hosszabb 12 óránál. Hideg vízben a folyamat rövidebb ideig tart és az élelmiszernek persze vízálló csomagolásban kell lennie. A mikrohullámú sütő elsősorban a kisebb fagyasztott csomagolásokra alkalmazható. Mindig tartsuk be a gyártó utasításait.

A kiolvasztott élelmiszerek könnyen romlandók, ezért minél előbb használjuk fel őket. Az újbóli lefagyasztás tilos.

 

A jó háziasszony serpenyője

60 dkg burgonya

2 hagyma

2 paprika (lehet eltett sült paprika is)

60 dkg savanyú káposzta

3 kanál olaj

40 dkg disznóhús (lehet fagyasztott is)

őrölt füstöltpaprika, frissen őrölt bors, só

A húst hűtőszekrényben vagy hideg vízben kiolvasztjuk és ledaráljuk. A burgonyát feldaraboljuk és megfőzzük. Az olajon megpároljuk a felaprított hagymát és hozzáadjuk a darált húst. Elkeverjük és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a savanyú káposztát és a fűszereket. 2 deci vizet vagy levesalapot öntünk alá, és pároljuk. Többször megkeverjük. Amikor az étel elkészült, hozzáadjuk a főtt burgonyát. Elkeverjük és még 10 percig pároljuk.

Ötlet: ha eltett sült paprikát használunk, akkor a burgonyával együtt adjuk az ételhez.

 

 

recept1 09231

Egytálétel zöldbabbal

 

45–50 dkg fagyasztott zöldbab

60 dkg burgonya

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg paradicsom vagy 4 dl paradicsomlé

4 kanál olaj

só, bors, majoránna

1 feferoni (ízlés szerint)

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és feldaraboljuk. Az olajon megpároljuk az aprított fokhagymát és hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot vagy a paradicsomlevet, majd felöntjük zöldséges levesalappal vagy vízzel (nagyjából 2 deci). Felforraljuk, hozzáadjuk a fagyasztott zöldbabot és a fűszereket. Amikor a zöldbab megfőtt, hozzáadjuk a burgonyát és rövid ideig átforraljuk. Önálló fogásként vagy köretként tálaljuk.

 

 

 

MCSi Design