kele
perec1
68. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2024. 05. 16.

kiscim2024

 

Ünnepi köretek

recept1423rizA húsvéti ünnepek alatt a húsételeké a főszerep. Azoknál pedig, akik nem fogyasztanak húst, tofu, lencse, diófélék és hasonlók alapján készült „sültek” kerülnek az asztalra.

Az említett ételek mellé nagyon jól illenek a különféle zöldséges köretek. Az ünnepek alatt tartsunk be egy egyszerű tanácsot: a mértékletesség legyen a fő vezérfonal a finomságok fogyasztásakor. Különösen érvényes ez azokra, akiknek egészségügyi problémáik vannak.

 

Színes zöldséges „rizottó”

70 dkg karfiol

10 dkg piros paprika

20 dkg fagyasztott borsó

1 közepes nagyságú hagyma

3 kanál olaj

só, bors

petrezselyem

A karfiolt rózsáira szedjük és elektromos szeletelőgépben rizsszem nagyságúra aprítjuk. Két kanál olajon rövid ideig pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a karfiolt és öt percig pirítjuk. Többször megkeverjük. A megmaradt olajon megpároljuk a felkockázott paprikát. Hozzáadjuk a borsót, 2–3 kanál vizet és pároljuk. A zöldség maradjon kemény állagú. Elkeverjük a „rizst” és a zöldséget, sózzuk, borsozzuk, meghintjük petrezselyemmel és tálaljuk.

 

 

recept1423kel

 

Kelbimbó burgonyával

80 dkg hámozott burgonya

60 dkg megtisztított kelbimbó

1 nagyobb hagyma

3 kanál olaj

3 dkg sonka

só, őrölt köménymag

A burgonyát felkockázzuk és enyhén sós vízben 15 percig főzzük. A kelbimbót félbevágjuk és rövid ideig főzzük, hogy kemény állagú maradjon. A megfőtt burgonyát és kelbimbót leszűrjük. Egy serpenyőbe olajat teszünk, a felaprított hagymát és sonkát 1–2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a kelbimbót. Fűszerezzük. A serpenyőben még körülbelül 10 percig sütjük.

 

 

 

MCSi Design