kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Megújul a templom

cimtemp1721Nagyjából két év múlva fejeződnek be a jelenleg is folyó felújítási, restaurálási munkálatok a lendvai Szent Katalin-plébániatemplomban. A templom kívül-belül megújul, az alapfalat kiszárítják, a felszivárgó vizet elvezetik. A belső műemlékek egy részét már felújították, egy részének felújítása még zajlik. A felújítási pénzek nagy részét a magyar állam biztosítja. 

Pályázati támogatásoknak és közadakozásoknak köszönhetően megújul a lendvai Szent Katalin római katolikus plébániatemplom. Lassan befejeződnek a talaj- és esővíz elvezetésének munkálatai is.

Jelenleg a lendvai Szent Katalin-plébániatemplom felújítása a második fázisban van, ugyanis a templom alapfalainak nedvességmentesítése, a repedések szanálása folyik. A felszivárgó nedvesség az elmúlt esztendőkben már veszélyeztette a templom több mint 200 esztendős belső műemlékeit, az oltárokat és az orgonát is. Igaz, a templomot jó két évtizeddel ezelőtt már megpróbálták szigetelni – csak az alapfal alján –, és akkor úgy tűnt, a megoldás megfelelő lesz, sajnos nem így történt, így szükség lett az újbóli szanálásra.

A felújítás első fázisában a már említett belső műemlékek, az oltárok felújítására került sor, illetve tart még jelenleg is. A templom falainak felújítása, vízmentesítése, vagyis szigetelése jelenleg is zajlik a templomban, a munkaterveket az országos műemlékvédelmi hatóság alakította ki három fázisban, és a tervért garanciát is vállaltak: amennyiben a leírtak alapján szakszerűen kerülnek elvégzésre a munkálatok, a nedvességprobléma megszűnik.

 

 

Az első fázisban Lendva Község segítségével a csapadékvíz elvezetéséről kellett gondoskodni, így megépült a templom körüli támfal. Ezután kezdődött el a falak szárítása, eltávolították a vakolatot, szellőzőket építettek az alapzatba. Gyakorlatilag teljesen megújul a templom tetőszerkezete is, új vízelvezető csatornarendszer lesz hófogókkal. A harangláb is részben megújul. Idén ősszel a templom falai körül kiássák majd a talajt, megvizsgálják az alapfalat és elzárják a víz útjait a templom felé, a falakat a talajszint alatt is szigetelik. Várhatóan egy-két évig a fal szárítási fázisban lesz, vagyis a templom addig körül lesz ásva. Külön problémát jelent az is, hogy a templomtorony egyre inkább leválik az épület főhajójától, ez pedig csak erősödött a legutóbbi horvátországi földrengések után. Ezt is természetesen szanálni szeretnék. A felújítások, ahogy már említettük, a község segítségével, egyéb adakozásokból is folyik, a szükséges összeg legnagyobb részét azonban a magyar állam biztosította. Dolamič-Konrad Martin lendvai plébános nyilatkozatai alapján a magyar kormány 72 millió forint (körülbelül 200 ezer euró) összegben támogatja a felújítást, várják azonban a községi pályázatok eredményeit is. A magyar állam nem hivatalos értesüléseink szerint egyébként a dobronaki plébánia, illetve a szentlászlói református közösség esetében is ad támogatásokat, emellett a belatinci és a bántornyai templomok magyar vonatkozásainak megőrzésén is fáradozik. A magyar egyházi beruházásokról bővebben Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára május folyamán tervezett látogatása kapcsán számolunk majd be.     

Ha minden munkálat a tervek szerint zajlik, a templom felújításának nagyjából két év múlva lehet vége, de addig is nyitva lesz a hívők előtt, természetesen az éppen aktuális járványügyi intézkedések függvényében.

 

 

MCSi Design