kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Az MMÖNK nagyobb állami támogatást szeretne

baluh39181A múlt héten Lendván, az MMÖNK székházában tett látogatást Stane Baluh, a szlovén kormány Nemzetiségi Hivatalának igazgatója (a képen balról). A zárt ajtók mögötti beszélgetés után a hivatal igazgatója, illetve Horváth Ferenc, a csúcsszervezet tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak.

baluh39182Stane Baluh igazgató kifejtette, a munkamegbeszélésen elsősorban az MMÖNK által készített féléves beszámolókat tekintették át, ennek keretében megbeszélték az állami revíziós szervek által tett megjegyzéseket, illetve természetesen a jövő évi tervekről is ejtettek szót. A hivatal igazgatója hangsúlyozta, elégedettek az elkészített dokumentumokkal, a szakszolgálat ugyanis betartotta a korábbi években tett javaslatokat, javítási ajánlásokat. Stane Baluh elmondta, a jövő évi tervekről röviden beszélgettek, felhívta azonban a közösséget, hogy a tervezett programok legyenek célirányosabbak, s a programhoz mellékelni kell a tervezett pénzügyi keretet is. Az igazgató hangsúlyozta, a hivatal limitált költségvetési forrásokkal rendelkezik, így már csak a községek finanszírozásáról szóló törvény elfogadott módosításai miatt is pluszforrásokat kell szerezniük az igények teljesítése érdekében. Amikor ez megtörténik, tárgyalni fognak a községi önkormányzatok vezetőivel is.

Horváth Ferenc is elégedetten nyilatkozott a tárgyalásról, különösképpen arról, hogy az állami revíziós szervek szinte hibátlannak minősítették az áttekintett beszámolókat. A jövőt illetően az MMÖNK elnöke kifejtette, kérte az állami támogatás növelését, hiszen a keret jelenlegi nagysága mellett csak az alkalmazottak béreire futja, míg a programokra nem marad semmi. Horváth Ferenc is megerősítette nyilatkozatában, a vonatkozó törvény módosításával a községeknek, általuk a községi kisebbségi önkormányzatoknak is elvileg több forrás járna, ezt azonban még biztosítani kell a pénzügyi tárcánál.
 
 
MCSi Design