kele
perec1
68. évfolyam
17. szám
Megjelenés:
2024. 04. 25.

kiscim1724

 

Migráció és európai uniós ügyek

gulyas0919A migrációról, az európai uniós költségvetés-tervezetről és a közelgő európai parlamenti választásokról egyeztetett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Ljubljanában, majd a látogatás másnapján Lendván a magyar kisebbség vezetőivel, illetve Lendva Község polgármesterével is tárgyalt.

Gulyás Gergely szerint Magyarország Szlovéniával jószomszédi viszonyt ápol, és ennek jegyében mint európai uniós ügyeket is felügyelő miniszter indokoltnak látta, hogy több európai uniós témában egyeztessen a szomszédos országgal. Kiemelte: ennek része volt az illegális bevándorlás elleni küzdelem, és utalt arra, hogy Szlovénia is a külső határok megvédését támogatja. Tárgyaltak továbbá a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről is. Szlovénia az euróövezet tagja, és bár ebből adódóan vannak saját, a magyartól eltérő érdekei, számos területen és számos célkitűzést tekintve van lehetőség az egyeztetésre – nyilatkozta Gulyás Gergely miniszter.

A kisebbségvédelem kapcsán példásnak nevezte, ahogy Szlovénia a magyar kisebbséghez viszonyul. Szavai szerint Ljubljana hasonlóan gondolkodik a magyar nemzetiségi politikáról. Kifejtette azt is, a gazdaságban számtalan olyan kiaknázatlan lehetőség van – elsősorban az infrastrukturális kérdések terén –, amelyek a következő években a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztését teszik lehetővé – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely miniszter ljubljanai tartózkodása során tárgyalt Miro Cerar szlovén külügyminiszterrel és Dobran Božič szlovén európai ügyekért felelős államtitkárral, valamint Rudi Medved szlovén közigazgatási miniszterrel is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Lendvára utazott, ahol találkozott Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának (MMÖNK) elnökével, illetve a muravidéki magyarság több más vezetőjével.

 

 

 

MCSi Design